NAREDNIH MESECI NAS ČEKA IZNENAĐENJE: Ovako izgleda vremenska prognoza za CELU ZIMU
Većina zima u poslednjih nekoliko godina bile su natprosečno tople, Foto: Filip Plavčić

vremenska prognoza

NAREDNIH MESECI NAS ČEKA IZNENAĐENJE: Ovako izgleda vremenska prognoza za CELU ZIMU

Većina zima u poslednjih nekoliko godina bile su natprosečno tople

Objavljeno:

Temperature u novembru, decembru i januaru biće oko proseka ili čak malo više, kažu meteorolozi, koji predviđaju da ove zime neće biti vremenskih ekstrema.

Iako je posle dugog perioda toplog vremena zahladnelo zbog priliva vazduha iz Sibira, meteorolozi kažu da nas očekuje blaga zima.

Prognoze meteorologa kažu da se do 23. novembra očekuje malo toplije vreme sa dnevnim temperaturama vazduha do 13 stepeni. Poslednje sedmice novembra biće prosečno hladno vreme sa češćom pojavom kiše, a krajem meseca moguća je i pojava susnežice ili kratkotrajnog snega.

Zanimljivo je da će minimalna temperatura vazduha u decembru imati vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, i u proseku će biti viša za oko jedan stepen u odnosu na taj prosek. U Beogradu i široj okolini minimalne temperature vazduha biće više i za 1,5 stepeni Celzijusa. I maksimalna temperatura vazduha u decembru biće malo iznad proseka, a u Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom decembra biće oko šest stepeni.

Kada je reč o padavinama, one će tokom decembra biti u prosečnim granicama, odnosno nižim za oko pet milimetara. U Beogradu i široj okolini decembarska suma padavina iznosiće oko 47 milimetara po kvadratu.

- U decembru će temperature biti prosečne, neće biti ni toplo ni hladno. Moguća je pojava hladnijih perioda koji bi potrajali nekoliko dana. Ovakvi periodi se očekuju sredinom i krajem decembra, i tada bi pored kiše mogao da pada i sneg. Ne očekujemo neke velike padavine snega, ali moguća je pojava snežnog pokrivača – kaže meteorolog Nedeljko Todorović.

Prema njegovim rečima, većina zima u poslednjih nekoliko godina bile su natprosečno tople. On je kao primer naveo da su jedino zime pred kraj 2011. i na početku 2012. i u januaru 2017. godine bile jako hladne.

- Biće snega i kiše, ali ne očekujemo ekstremno niske temperature. Retko kad se ne dogodi da u januaru u nekih par dana dnevna temperatura ne skoči i na 15 stepeni. A onda usledi pad na koji stepen ispod nule. Smatram da ove zime ne bi trebalo da bude nekih većih ekstrema – objasnio je Todorović.

Ono što je sigurno jeste da poprilično dugi sušni period ostaje iza nas. Od naredne nedelje počeće da pada kiša, ali u periodima od po nekoliko dana. Tako da će se smenjivati kišni i suvi dani.

- Od avgusta nije bilo padavina, a oktobar je bio treći najtopliji mesec od kada se vrše merenja. Vazduh iz Sibira je stigao u Srbiju, i sada nas očekuje promenljivo vreme sa češćim padavinama koje neće biti obilne. U nižim predelima bi mogli da vidimo i susnežicu, a pratiće nas i vetrovito vreme. U decembru se takođe očekuju česte padavine, mešovite, ali ne i obilne. Prosečne dnevne temperature u decembru će se kretati između 4 i 8 stepeni Celzijusa – kaže meteorolog Đorđe Đurić.

Čak i u januaru će temperatura vazduha imati vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko stepen u odnosu na prosečne. U Beogradu i široj okolini minimalne temperature vazduha kretaće se oko nule. Maksimalna temperatura vazduha u januaru biće viša za oko 1,5 stepeni u odnosu na prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom januara biće oko šest stepeni. Padavine tokom januara biće niže za oko pet milimetara u odnosu na višegodišnji prosek i iznosiće oko 43 milimetra.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.