UPOZORENJE MINISTRA ZDRAVLJA GRAĐANIMA KOJI PIJU OVE LEKOVE: Ako primetite PROMENE, hitno se javite LEKARU!
Ministar Zdravlja upozorio građane, Foto: Fonet, AP

državni vrh reagovao

UPOZORENJE MINISTRA ZDRAVLJA GRAĐANIMA KOJI PIJU OVE LEKOVE: Ako primetite PROMENE, hitno se javite LEKARU!

On je dodao da se ovakve stvari dešavaju u celoj Evropi i svetu, te da svaki lek ima veći deo svojih dobrih karakteristika, ali ima i ono što nije dobro

Objavljeno:

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je danas da svi koji piju lekove za visok pritisak, a za koje su pronađeni dokazi da mogu izazvati maligna oboljenja, treba da prate promene na koži i da se obrate svojim lekarima ako primete nešto neuobičajeno.

Lončar je za Televiziju Pink rekao da je važno što su država i njene institucije ispoštovali preporuku struke i onih koji su rekli da neki lekovi mogu da izazovu promene na koži.

- Neophodno je da se pacijenti dobro pogledaju, da vide da li je došlo do nekih promena, da li su se pojavili neki novi mladeži i oni koji postoje da li su promenili oblik ili boju, ako bilo šta od toga postiji, da odu da urade analize i da se konsultuju sa svojim lekarom da li će nastaviti sa tim lekom ili će ga promeniti - rekao je ministar.

On je dodao da se ovakve stvari dešavaju u celoj Evropi i svetu, te da svaki lek ima veći deo svojih dobrih karakteristika, ali ima i ono što nije dobro.

Lekovi za visok pritisak
Lekovi za visok pritisak foto: Profimedia, AP, Ilustracija

Plate u zdravstvu povećane u odnosu na mogućnosti

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je danas da se primanja u zdravstvenom sektoru povećavaju u odnosu na realne mogućnosti, te da će svi zahtevi sindikata koji su spremni na razgovor biti razmotreni.

Upitan za današnji sastanak Granskog sindikata "Nezavisnost" i uprave KC Niš na kome je rečeno da su zdravstveni radnici zadovoljni povećanjem zarada, ali ne i razlikama u visini povećanja, te da će se sastati sa predstavnicima ministarstva, Loncar je rekao da su spremni za pregovore sa onima koji zaista žele dogovor.

- Drago mi je da su se oglasili sindikati, oni su rekli da se nikad nije više ulagalo u zdravstvo, da se nikad nije više vodilo računa o zdrastvenim radnicima, ako su već svima puna usta brige hajde da uradimo nešto da ne odlaze zdrastveni radnici - rekao je Lončar gostujući na Televiziji Pink.

On je ukazao da se grade nove bolnice, obnavljaju stare, nabavlja oprema, povećavaju plate...

- Onda se svi složimo da najveći teret podnose medicinske sestre i kažemo hajde da uradimo nešto da one budu adekvatno nagrađene i da ne idu u inostranstvo, da se povećaju njima za 12 odsto plate, lekarima 10 odsto, nemedicinskom osoblju sedam odsto, to je u ovom momentu moguće i to su realne osnove zahvaljujući merama koje su sprovedene nakon što smo bili pred bankrotom - naveo je Lončar.

Ministar je istakao da su to sadašnje realne mogućnosti, te da plate mogu da rastu samo ako raste privreda.

- Da li je moguće u istom momentu povećati svima plate koliko ko želi? Ljudi to nije moguće. Ko vam to priča ne govori vam istinu, napravili smo prioritete i tih prioriteta se pridržavamo, ovo neće stati i radimo u dogovoru sa sindikatima - podvukao je on.

Kako kaže, pregovara se sa onima koji žele da pričaju i sarađuju, dok oni koji misle da je rešenje štrajk treba da znaju da taj način do sada nije donosio rezultate.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.