POSLEDNJI INTERVJU NIKA DUČIĆA: Srbin, komandant Bondstila, od Haradinaja dobio poklon pred odlazak
Ne očekuje nikakve teškoće, sukoba ili nasilje u slučaju proglašenja Vojske Kosova, Foto: Beta/Armenija Zajmi Bešević

GOTOVO JE

POSLEDNJI INTERVJU NIKA DUČIĆA: Srbin, komandant Bondstila, od Haradinaja dobio poklon pred odlazak

On smatar da Kfor ima kapaciteta da zaustavi nasilje nad Srbima

Objavljeno: 14:08h

Odlazeći komandant američke vojne baze Bondstil na Kosovu Nik Dučić rekao je da ne veruje da će prištinske vlasti proglasiti stvaranje Vojske Kosova 28. novembra, na albanski Dan zastave.

Verujem da će, ako bude objave tranzicije u vojsku Kosova, to biti učinjeno na neki manje sumnjiv dan od Dana zastave. Verujem da će takođe biti koordinirano s Kforom, da oni to isplaniraju na odgovarajući način“, rekao je Dučić u ekskluzivnom intervjuu Tanjugu, poslednjem uoči današnje predaje dužnosti novom komandantu Roju Makaregu.

On je, odgovarajući na pitanje da li Kfor ima kapaciteta da zaustavi nasilje nad Srbima do koga bi moglo da dođe kao posledica proglašenja kosovske vojske, naveo da „ne očekuje nikakve teškoće, sukoba ili nasilje u slučaju proglašenja“.

„Zadatak Kfora i kosovske policije svakako će biti da budu dobro pozicionirani, isplaniraju i koordiniraju se“, naveo je Dučić.

U Bondstilu je danas izvršena primopredaja dužnosti komandanata i na čelu baze pukovnika Nika Dučića zamenio je takođe pukovnik Roj Makareg.

Kuoči je Dučiću uručio medalju NATO-a, nakon čega je intonirana himna Alijanse.

Dučić je predao zastavu Multinacionalne borbene grupe Istok Kfor komandantu Kfora Salvatoreu Kuočiju, koji ju je potom dao Makaregu.

Ceremoniji je prisustvovao kosovski premijer Ramuš Haradinaj, koji je Dučiću predao poklon, kao i vršilac dužnosti ambasadora SAD u Prištini Kolin Hiland i drugi zvaničnici.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/.sputniknews.com


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.