MUZIKA IZ SERIJE KORENI NEMA VEZE SA SRBIJOM: Ukrali su tradicionalnu pesmu naroda sa Kavkaza! (VIDEO)
Tema za uvodnu špicu deluje kao da je srpska narodna pesma, Foto: Print Screen Youtube

tajna uvodne špice

MUZIKA IZ SERIJE KORENI NEMA VEZE SA SRBIJOM: Ukrali su tradicionalnu pesmu naroda sa Kavkaza! (VIDEO)

Po istoimenom romanu Dobrice Ćosića

Objavljeno: 19:32h

Serija "Koreni" koja je snimljena po istoimenom romanu Dobrice Ćosića i scenariju Đorđa Milosavljevića, izazvala je veliku pažnju javnosti. Muziku za ovo ostvarenje potpisuje naša pijanistkinja i kompozitorka Irina Dečermić, čiji je muž glumac Goran Šušljik koji u seriji glumi Nikolu.

Tema za uvodnu špicu deluje kao da je srpska narodna pesma, a u tom maniru je i aranžirana i odsvirana. Međutim, reč je o tradicionalnoj pesmi jermenskog naroda, što pokazuje koliko je pojedina muzika ovih zemalja slična.

U pitanju je tradicionalna pesma iz Jermenije pod nazivom "Voda sa planina" (Water from Mountain/Jur kuga verin saren) koju su izvodili brojni tamošnji muzičari, između ostalih Gevorg Dabagjan koji svira jermenski nacionalni duvački instrument nalik klarinetu - duduk, karakterističan i za druge narode sa prostora Kavkaza i Bliskog istoka.

A publika u Srbiji ovu pesmu zna i u modernoj verziji koju je uradio jedan od najuticajnijih evropskih džez pijanista mlađe generacije - Jermenin Tigran Hamasjan koji je svirao i u srpskoj prestonici pre sedam godina. Bilo je to na 27. Beogradskom džez festivalu 2011.

Evo kako zvuči i njegova verzija:

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Srbija Danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.