OVO SU TRIKOVI NA KOJIMA DIVLJACI VARAJU MUŠTERIJE! Kako prepoznati i sačuvati se od divljih taksista?
Klijenti moraju da obratite pažnju na čitav niz detalja , Foto: Profimedia

pazite ih se!

OVO SU TRIKOVI NA KOJIMA DIVLJACI VARAJU MUŠTERIJE! Kako prepoznati i sačuvati se od divljih taksista?

Klijenti moraju da obratite pažnju na čitav niz detalja 

Objavljeno: 16.11.2018. 13:55h
  • 4

Sve primetniji broj divljih taksista koji špartaju ulicama Beograda umnogome je zakomplikovao živote sugrađanima i možda još više turistima, koji su u nebrojeno navrata papreno plaćali za kratku vožnju centrom grada. Nelegalni prevoznici razvijaju sve "sofisticiranije" načine varanja mušterija, ali ipak postoje pojedine mere predostrožnosti na koje bi uvek valjalo obratiti pažnju.

Uprkos tome što su nadležni organi prepoznali ovaj, moglo bi se reći, sada već višedecenijski problem, "taksi mafija" nastavlja da raznoraznim "fazonima i forama" izbegne zakonske regulative i naplati usluge drastično više nego što bi trebalo.

Kako do toga ne bi došlo, klijenti moraju da obratite pažnju na čitav niz detalja, a u daljem tekstu vam navodimo neke od najupečatljivijih.

 

TX oznaka na tablici

Prvi detalj koji bi vam trebalo zapasti za oko jeste registarska tablica automobila. Doskora je ona bila sasvim dovoljna garancija da vozač ima dozvolu za rad, međutim, to više nije slučaj.

Kako je za "Blic" objasnio Milan Bojić iz "Beogradskog taksija", nelegalni prevoznici vešto su umeli da umesto propisanih TX tablica koriste IX tablice, koje bi pozicionirali mali više nego što treba, te bi se neopreznom sugrađaninu pričinilo da je I zapravo T. Da stvar bude gora, nedugo zatim počeli su da se pojavljuju sve češći slučajevi da "divljaci" na, dosad neutvrđene načine, dođu i do TX tabli, tako da registraciona oznaka vozila više ne pruža gotovo nikakvu sigurnost.

Taksisti iz drugih gradova, pa i država

Ima i onih koji odlaze korak dalje, pa u Beogradu taksiraju iako su registrovani u drugim, manjim mestima u zemlji, gde je, po nepisanom pravilu, lakše doći do dozvole. Oni, tehnički gledano, nisu nelegalni sami po sebi, ali im nije dozvoljeno da prevoze putnike u glavnom gradu.

Drugi, pak, ove usluge vrše sa stranim registracionim tablicama i to u samom srcu grada. Poslednji takav slučaj obelodanjen je pre samo par dana, kada je jedan od korisnika Tvitera na ovoj mreži objavio fotografiju stranog vozila sa krovnom oznakom gradskog taksi udruženja.

Krovne oznake

To dovodi do sledećeg vida trika ovih nesavesnih vozača -postavljanja oznaka udruženja čiji oni nisu članovi. Kako se pretpostavlja, vodeća imena taksi prevoza u gradu suočavaju se sa problemom da beleže na desetine slučajeva kradenih krovnih oznaka.

Prema našim saznanjima, spisak svih "misteriozno nestalih", ali i oznaka koje su u opticaju uskoro bi trebalo da bude predat policijskim organima, zbog bolje evidencije i preduzimanja mera suzbijanja ovakve vrste podvala.

Stecišta "divljaka"

Treba imati u vidu da pojedine lokacije u Beogradu godinama važe za okupljališta nelegalnih taksista, pa bi tako valjalo izbegavati sumnjive prevoznike kod aerodroma, većih autobuskih i železničkih stanica, ali i one parkirane kod Ušća. Više o tome pročitajte u posebnoj vesti.

Najsigurnija varijanta - vožnja na poziv

Taksisti tvrde da je vožnja zakazana putem telefonskog poziva zasad najbezbednija.

Na taj način, kako oni tvrde, najlakše je utvrditi da li se radi o regularnoj ili neregularnoj vožnji.

Oprema u vozilu

Savet građanima koji pak nisu u mogućnosti da pozovu neko od gradskih taksi udruženja jeste da dobro osmotre vozile u koje su ušli.

U tom smislu, taksimetar bi trebalo da bude postavljen tako da je iznos koji otkucava vidljiv putniku, a vozilo bi moralo da poseduje taksi dozvolu, identifikacionu nalepnicu, kao i cenovnik.

Bonus video: 

(Espreso.rs / Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media