OTKRIVAMO NAJVEĆU TAJNU FILMA IDEMO DALJE: Šta se ZAISTA krije iza refrena PEVAJU MAŠINKE LEPŠE NEGO PTICE
Prle kao pedagog: Gaga Nikolić, Foto: Printscreen

filmski mitovi

OTKRIVAMO NAJVEĆU TAJNU FILMA IDEMO DALJE: Šta se ZAISTA krije iza refrena PEVAJU MAŠINKE LEPŠE NEGO PTICE

Mnogima se u sećanje urezala scena kad deca pevaju partizansku pesmu čiji refren glasi: "Pevaju mašinke lepše nego ptice", a onda ih Gaga prekida, uzima mašinku i puca u vazduh, pa pita: "Da li zaista mašinke pevaju lepše nego ptice?"

Objavljeno: 23:18h

Film "Idemo dalje", jedan od ranijih radova čuvenog Zdravka Šotre, često se reprizno emituje, s mene pa na uštap, na RTS, a od njega je, kako se nekad radilo, napravljena i istoimena serija.

Učitelj Miloš: Njegova ratna, partizanska „pedagogija“ sudara se sa starim metodama rada u školi
Učitelj Miloš: Njegova ratna, partizanska „pedagogija“ sudara se sa starim metodama rada u školifoto: Printscreen

Ovaj film snimljen je 1982, u vreme kada je njegov glavni protagonista Dragan Nikolić još uvek uživao slavu kao Prle iz "Otpisanih". Radnja filma ide ovako: u tek oslobođeni gradić u Srbiji dolazi mlad učitelj, partizan. Njegova ratna, partizanska „pedagogija“ sudara se sa starim metodama rada u školi. Deca su, naravno, uvek uz svog učitelja. Priča je, u stvari, dečje sećanje i pamćenje jednog vremena koje je ostavilo duboke tragove u ranjivim mladim dušama čitavih pokoljenja.

Pored sjajne Gagine role, ističe se i nezaboravni Bata Stojković, kao direktor škole, te Ena Begović koja je tumačila lik Milice i Bata Živojinović kao nemački zarobljenik Šopenhaur.

Ipak, mnogima se u sećanje urezala scena kad deca pevaju partizansku pesmu čiji refren glasi: "Pevaju mašinke lepše nego ptice", a onda ih Gaga prekida, uzima mašinku i puca u vazduh, da bi ih potom pitao: "Da li zaista mašinke pevaju lepše nego ptice?". Našta u učionici zavlada muk. Bio je to klasičan primer neposredne pedagogije i svojevrsne kritike soc-realističke kič estetike.

Iako su mnogi zapamtili refren ove pesme, većini je ona i dalje ostala nepoznata, pa smo se potrudili da saznamo njeno poreklo.

Pesma se zove "Mladi partizani" a kao njen "kazivač" (nekad su se pesme pravile spontano, u grupi, a pojedinci su ih pamtili ili zapisivali, pa prenosili dalje) navodi se Marica Mladenović (devojačko Stojanović), koja je bila član SKOJ-a i borac 12 srpske brigade partizanskog pokreta u Drugom svetskom ratu. O njoj nema preciznijih podataka osim da je preživela rat, ali je nepoznato da li je dočekala da vidi kako su stihovi koje je spasila od zaborava pretočeni u deo legendarnog filma.

Integralna verzija pesme izgleda ovako:

Mi smo mladi partizani Mi volimo svoji rodni kraj Sa puškom u ruci Kroz šumu idemo Ona nam je mati Ona nam je dom Pevaju mašinke Lepše nego ptice Nedićeve bande Neće sad da važi Partizan će sad Nov život da sprema Da fašiste nema.

Ako neko od vas slučajno zna više o Marici Mladenović i pesmi "Mladi partizani" neka nas "prosvetli" u komentarima.

BONUS VIDEO:

OD RANIH JUTARNJIH SATI VERNICI OBILAZE GROB PATRIJARHA PAVLA! Devet godina prošlo je od kada je umro najpoštovaniji patrijarh (KURIR TV)

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.