SIBIRSKA ZIMA STIŽE U SRBIJU: Sa današnjih 20 stepeni PADAMO NA NULU sa snegom
U ponedeljak nam sa juga stiže naoblačenje koje će doneti kišu i sneg, Foto: Filip Plavčić

kakav preokret!

SIBIRSKA ZIMA STIŽE U SRBIJU: Sa današnjih 20 stepeni PADAMO NA NULU sa snegom

U ponedeljak nam sa juga stiže naoblačenje koje će doneti kišu i sneg

Objavljeno: 14:11h

Danas je poslednji lep, maltene prolećni, sunčan i topao dan u kom ćemo uživati ovog novembra jer narednog jutra ulećemo u pravu hladnoću pozne jeseni.

Prema prognozi meteorologa, očekuje se pad temeprature, hladnoća, mraz, ali i sneg. Takođe, sledeće sedmice biće znatno hladnije od proseka za ovo doba godine.

- Danas je jutro u Srbiji bilo vedro i hladno, u dolinama i kotlinama maglovito, a ponegde i sa slabim mrazom. Tokom dana očekuje se sunčano i veoma toplo vreme za ovo doba godine. Duvaće slab do umeren jugoistočni vetar, u košavskom području jak, a na jugu Banata i u donjem Podunavlju biće olujnih udara. Maksimalna temperatura danać će biti od 15 do 20 stepeni Celzijusovih - kaže Đorđe Đurić, meteorolog "Weather2umbrella" i dodaje da će samo u Timočkoj krajini biti tmurno, maglovito i hladnije, a maksimalna temperatura iznosiće 9 stepeni.

- U Beogradu će danas biti sunčano i veoma toplo za ovo doba godine. Duvaće umeren, do pojačan jugoistočni vetar. Maksimalna temperatura biće 18 stepeni, dok se tokom večeri i noći očekuje prolazno naoblačenje, a vetar u skretanju na severozapadni - kaže on.

Drastični pad temeprature

Govoreći o narednim danima, Đurić navodi da nas već sutra očekuje promenljivo oblačno vreme i hladnije u odnosu na prethodne dane, uz umeren do pojačan severozapadni vetar.

- Jutarnja temepratura biće od četiri stepena do 11, a maksimalna dnevna od 11 do 17 stepeni. Od četvrtka, pa do kraja sedmice, zadržaće se smena oblačnih i sunčanih intervala, uz dalji postepeni pad temperature. Maksimalne dnvene u četvrtak i petak biće oko 10 stepeni. U subotu od 5 do 10, a u nedelju oko 8. Jutarnje temeperature od četvrtka kretaće se od 7, pa će postepeno padati. U petak na 4 stepena, u subotu će biti slična temperatura, dok će u nedelju i ponedeljak ona biti 1 stepen, odnosno 0 - navodi Đurić.

Od ponedeljka kiša i sneg

Prema njegovim rečima, u ponedeljak nam sa juga stiže naoblačenje koje će doneti kišu i sneg.

- Tog dana će biti dosta hladno. Dnevna temepratura biće od 4 do 8 stepeni. Sigurno je da će u ponedeljak biti padavina na jugu i istoku Srbije. Uveče je moguć slab sneg. Nakon toga, sledeće dekada novembra biće dosta hladna, odnosno znatno hladnija od dosadašnjeg dela novembra. Imaćemo zimske temeprature. One će se kretati tek koji stepen iznad 0 i to posle 20. novembra - objašnjava meteorolog.

Jutarnji mrazevi i maksimalna dnevna oko nule

Kako Đurić dodaje, prema sadašnjim prognozama, od ponedeljka slabog snega biće uglavnom u planinskim predelima, mada će postojati uslovi da on ponegde padne i u nižim krajevima.

Stiže i nam i ledena masa iz Sibira

- Ipak, u većini predela zadržaće se suvo vreme. Biće veoma hladno jer će Srbija tokom treće dekade novembra biti pod uticajem ledene vazdušne mase iz Sibira. Od 20. novembra ujutru će biti mrazeva, a maksimalne temperature biće, tokom pojedinih dana, oko 5 stepeni, a ponegde koji stepen iznad 0. Istovremeno, iznad severnih i severozapadnih predela Evrope i Skandinavije nalaziće se snažan anticiklon, koji će omogućiti prodor ledenog vazduha iz Sibira, sa severoistoka prema jugu i preko našeg područja - kaže Đurić i dodaje da će Sredozemno more "odreagovati ciklonom", koji će Mediteranu doneti obilnije padavine.

- U nešto blažem obliku one će zahvatiti uglavnom južne i centralne predele naše zemlje - naglasio je on.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.