OVDE SU SKORO SVE ŽENE UDOVICE! Misterija sela u Srbiji  krije STRAŠNU TAJNU (VIDEO)
Selo ima oko 2.000 stanovnika, Foto: Printscreen/Youtube

pored smedereva

OVDE SU SKORO SVE ŽENE UDOVICE! Misterija sela u Srbiji krije STRAŠNU TAJNU (VIDEO)

Ovo mesto je prepoznatljivo po još jednoj stvari - najbolje uređenim grobljima

Objavljeno:

Malo naseljeno mesto pored Smedereva, već dva veka nosi naziv Udovice, u njemu sada ima u proseku 130 udovica na 2.000 stanovnika. Iako se ovo mesto trudi da bude prepoznatljivo po voćarstvu i poljoprivredi, i dalje su autentični samo po jednoj stvari - broju udovica.

Po jednom predanju, ovde je postojalo selo Podgorica, iz koga je Zmaj despot Vuk, da bi kaznio seljake koji su prikrili Alibega, pokupio 60-70 seljaka i pogubio ih. Kako su tada u selu mnoge žene udovice, selo je prozvano Udovice.

Prema drugom predanju, postojala je žena koju su meštani zvali Udovica, i kod nje su svi išli na pečenje, i tako je ostalo ime sela Udovice.

Ovo mesto je prepoznatljivo po još jednoj stvari - najbolje uređenim grobljima. Od 27 sela koliko ima opština Smederevo, mesto Udovice ima najbolja groblja.

- Nedavno nas je pohvalila i gradonačelnica, groblje sami održavamo, pa smo ponosni što je naše među najbolje uređenim - rekao je zamenik predsednika mesne zajednice Udovice, Goran Udovičić.

Stari ljudi pričaju da današnje Udovice nisu na mestu na kome je bilo selo Podgorica, već između stare Podgorice i današnjih Udovica, gde je postojao manastir koji se zvao Kokora. Danas se tu vide tragovi temelja, kao i tragovi groblja koje je bilo pored manastira. Tu je danas izvor Zmajevac.

Udovice se pominju u aračkim spiskovima iz prvih desetina 19. veka i selo je imalo 1818. godine 25 kuća. Godine 1846. u selu je bila 51 kuća, a po popisu iz 1921. g imalo je 204 kuće sa 1097 stanovnika. Tadašnje porodice su u glavnom bili mlađi doseljenici.

Iako je od predanja o nastanku imena sela prošlo dosta vremena, ovo selo i dalje prati ista karma. Udovice.

Danas u selu ima 130 udovica, dok u selu živi oko 2000 stanovnika.

Bonus video:

Kratki Espreso, deveta emisija

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.