GRAĐANI SRBIJE ĆE PREKO APLIKACIJE PRIJAVLJIVATI KRIMINAL! Ko to uradi biće NAGRAĐEN, suma je primamljiva
Ilustracija, Foto: Pixabay

NOVITETI

GRAĐANI SRBIJE ĆE PREKO APLIKACIJE PRIJAVLJIVATI KRIMINAL! Ko to uradi biće NAGRAĐEN, suma je primamljiva

Specijalna aplikacija za mobilne telefone "crime stoppers" pomoću koje će građani moći da prijavljuju tuđe kriminalne aktivnosti, počinje u decembru sa radom u Srbiji

Objavljeno:

Preko ove aplikacije, koja već više godina postoji u svetu, građani će moći da dostave informacije u vezi sa kriminalom i ako to omogući hapšenje krivaca, za tu uslugu dobiju novčanu naknadu.

Prema pravilima organizacije "Crime stoppers", saznanja građana o kriminalu se prosleđuju nadležnim državnim organima (MUP, BIA), a ako dovedu do razrešenja nekog krivičnog dela, dojavljivačima će biti isplaćena nagrada. Uobičajen iznos je do hiljadu dolara, a novac obezbeđuje centrala "Crime stoppers" iz Amerike.

Suština projekta je u punoj zaštiti anonimnosti svih koji putem mobilne aplikacije otkriju tuđe prljave poslove, navodi list. Primera radi, kada građanin putem aplikacije pošalje informaciju ili fotografiju odmah dobija povratnu poruku i svoj "kod" preko koga kasnije prati da li je dobio nagradu.

Sporazum o ovoj aplikaciji nedavno su sklopili beogradski Međunarodni institut za bezbednost i američka asocijacija "Crime stoppers global solutions".

Direktor ovog instituta Orhan Dragaš za "Politiku" kaže da je "Crime stoppers" nevladin projekat i dodaje da je uveren da će dati dobre rezultate u našoj zemlji.

"Iskustvo u Americi, Britaniji, zapadnoj Evropi, Australiji, svuda gde postojei 'Crime stoppers', je besprekorno. Njihov doprinos smanjenju kriminala je veliki. Građani koji dojavljuju informacije su zaštićeni i ne rizikuju da postanu žrtva osvete", navodi Dragaš.

On naglašava da ni novac, ni nagrade, ni bilo koji drugi aspekt rada "Crime stoppers" nema veze sa državom, osim što su njeni nadležni organi krajnji korisnici informacija koje ova inicijativa prikuplja.

Sporazumom sa Međunarodnim institutom za bezbednost iz Beograda, organizacija CSGS iskazala je poseban interes za prikupljanje informacija o prekograničnom kriminalu – trgovini ljudima, terorizmu, krijumčarenju, ilegalnoj trgovini oružjem i narkoticima, kao i o sajber-kriminalu.

BONUS VIDEO: Aleksandar Šapić, Espreso intervju nedelje

(Espreso.co.rs / Agencije / Politika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.