ŠVAJCARSKI ISTORIČAR ZAPANJIO IZJAVOM: Srbi su narod koji ulazi u destruktivne konflikte da očuva svoje mitove
Knez Mihailova ulica, Foto: Nebojša Mandić, Ilustracija

DA LI JE U PRAVU?

ŠVAJCARSKI ISTORIČAR ZAPANJIO IZJAVOM: Srbi su narod koji ulazi u destruktivne konflikte da očuva svoje mitove

Švajcarska je već dva veka u svom aktuelnom obliku uređenja

Objavljeno:

Za Srbiju, koja postoji osam vekova, važi sasvim suprotno pravilo - ona postoji uprkos velikim silama, uprkos sebi samoj i svojim podelama, koje su mogle da garantuju njeno zaostajanje u ekonomskom razvoju.

Danas se upravo ta istorija privodi kraju. Pre nego što otkrijemo kako je do toga došlo, da rekapituliramo sve o čemu smo ovde govorili. Pojam koji Srbi o sebi imaju je, prevashodno, demografske, a ne geografske prirode, piše za Nedeljnik David Laufer, švajcarski istoričar koji Beograd doživljava kao svoj dom.

- To je jedan narod, a ne jedna teritorija. I taj narod je, pre svega, određen kriterijumima veroispovesti, koncepcijom otpora, direktno nasleđenom od Osmanske imperije. Radi se, dakle, o narodu koji je povezan zajedničkom verom, koji vekovima ulazi u često samodestruktivne konflikte ne bi li očuvao, ne toliko svoje granice ili svoje ekonomske interese, koliko svoju veru i sopstvene mitove na kojima počiva - iznosi Laufer u tekstu za Nedeljnik.

foto: Printscreen/Google streetview

- Za jednog Švajcarca, ovakva shvatanja i ova istorija izgledaju, najblaže rečeno, egzotično, a u najgorem slučaju apsurdno. Švajcarska i Srbija imaju nešto zajedničko: iste su veličine i imaju približno jednak broj stanovnika, to su male zemlje koje nemaju izlaz na more i čvrsto su suverenističke, što ih drži po strani od Evropske unije i NATO-a. Van toga, u svemu ostalom ili u skoro svemu, one se razlikuju - navodi on, i dodaje:

- Švajcarska je već dva veka u svom aktuelnom obliku uređenja. A on postoji voljom Napoleona koji je konfederalistima nametnuo jednakost i jedinstvo. Svi konflikti 19. veka, bezmalo svi, a zatim i konflikti 20. veka, štedeli su je, jer njeno postojanje odgovara zemljama koje je okružuju. Ta situacija, u paru sa visokim nivoom obrazovanja, mogla je da garantuje njeno sadašnje bogatstvo. Drugim rečima, Švajcarska postoji i prosperira zahvaljujući velikim silama: moj tast, sa svojom metaforom o naplati putarine, bio je u pravu. Za Srbiju, koja postoji osam vekova, važi sasvim suprotno pravilo: ona postoji uprkos velikim silama, uprkos sebi samoj i svojim podelama, koje su mogle da garantuju njeno zaostajanje u ekonomskom razvoju.

Bonus video

Dorćolom se orile antifašističke pesme!

(Espreso.co.rs/ Nedeljnik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.