ZVUČI NEVEROVATNO, ALI VOZAČE OČEKUJE DOBRA VEST: Gorivo na pumpama uskoro jeftinije!
Evrodizel bi za nedelju dana na pumpama mogao da se toči po nižim cenama, Foto: Stock

lepa vest!

ZVUČI NEVEROVATNO, ALI VOZAČE OČEKUJE DOBRA VEST: Gorivo na pumpama uskoro jeftinije!

Zvuči neverovatno, ali srpski naftaši najavljuju da će posle dužeg vremena gorivo napokon pojjeftiniti i u Srbiji

Objavljeno:

Evrodizel bi za nedelju dana na pumpama mogao da se toči po nižim cenama jer se očekuje da se pad cene nafte na svetskim berzama odrazi i na cene u Srbiji.

Odluka SAD da se povuku iz nuklearnog sporazuma i da od 4. novembra uvedu sankcije Iranu nije uzdrmala naftnu berzu, niti je barel crnog zlata od pre nekoliko dana skuplji. Naprotiv, umesto najavljivanog skoka sa 86 na 100 dolara za barel, cena crnog zlata poslednjih dana pada. Nafta na berzama trenutno se kupuje za oko 72 dolara po barelu. Očekuje se da će u Srbiji cene biti niže do pet dinara manje po litru. S obzirom na to da se prosečne cene benzina BMB 95 u Srbiji sada kreću na nivou od oko 157 dinara, a evrodizela na oko 170 dinara po litru, računica je jasna, ali samo u slučaju da nafta na svetskoj berzi u međuvremenu ne poskupi.

Milan Rakić iz Udruženja privatnih naftaša objašnjava za Kurir da rast i pad cene goriva u Srbiji zavise isključivo do berzanskih cena sirove nafte.

- Oscilacije se dešavaju uvek nakon 15 dana do mesec dana u odnosu na promene cene sirove nafte na berzi. Ta nafta treba da se dopremi u Srbiju, da se upumpa u Rafineriju u Pančevu, da se obradi, stigne do pumpi i to traje od 15 dana do mesec dana. Pojeftiniće gorivo od tri do pet dinara i to samo ako se nastavi trend pada sirove nafte, ako ne, onda ništa od toga. Cena goriva u Srbiji nije visoka zbog sirove nafte, već jer se obračunava PDV na akcize, odnosno dažbine - kaže Rakić.

Vozači su i dalje skeptični prema svim ovim najavama jer većih promena na pumpama nije bilo ni kada je "brent" sa 86,74 dolara, koliko je koštao barel početkom oktobra, pojeftinio na 76,47, a američka laka nafta sa 76,72 skliznula na 66,41 dolar za barel.

Bonus video

Aleksandar Šapić, Espreso intervju nedelje!

(Espreso.co.rs/Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.