JEDNU STVAR NIKAKO NE ČINITE, INAČE SLEDI PROPAST! Srbi danas slave svetog Nestora
Srpski narod veruje da je bio veliki junak, Foto: AS info

na današnji dan

JEDNU STVAR NIKAKO NE ČINITE, INAČE SLEDI PROPAST! Srbi danas slave svetog Nestora

Srpski narod veruje da je bio veliki junak

Objavljeno: 09.11.2018. 10:14h

Svi pravoslavni vernici znaju da je danas Sveti mučenik Nestor, učenik Svetog Dimitrija koji se jedini suprotstavio caru Maksimilijanu i ubio njegovog najmilijeg gladijatora koji je ubijao hrišćane sa sadističkim zadovoljstvom.

U vreme stradanja Svetog Dimitrija Mirotočivog, beše u Solunu neki mladić Nestor koji se nauči veri Hristovoj od samog Svetog Dimitrija. Tada je hristoborni car Maksimijan priređivao razne igre i veselja za narod.

 

Car Maksimilijan uživao je u gladijatorskim borbama. Njegov ljubimac je bio nepobedivi gladijator Lije. Kad nije imao dobrovoljnih boraca, njemu su u arenu izvodili hrišćane, koje je ubijao sa sadističkim zadovoljstvom. Jednog dana mladić Nestor stupi pred svog učitelja i reče da više ne može da sluša o zverstvima gladijatora i izrazi spremnost da se bori sa Lijem i pogine. Dimitrije ga blagoslovi, prekrsti ga znamenjem krsta na čelu i na prsima blagosilja mladića i reče: "Lija ćeš pobediti, ali ćeš za Hrista postradati".

Mladić ubi do tada nepobedivog gladijatora, preksrsti se pred carem i publikom i uzviknu: "Neka živi Bog Dimitrijev". Maksimilijan se uplaši pobune podignutih glava hrišćanskih i naredi vojnicima da poseku Nestora, a Dimitrija kopljima izbodoše. Tako je 306. godine pred ljudima stradao mučenik Nestor. Srpski narod veruje da je bio veliki junak. Predanja kazuju da je mnoge gradove spasao od aždaja i drugih prokletinja. Kako je ubijao jednog po jednog zmaja, iz njega su izlazili gušteri i ostala gamad.

Na ovaj dan ne otvaraju ambari i ne dira koš sa žitom da ne bi miševi zatirali useve, da ljudi ne bi ostali bez hrane.

Bonus video: 

(Espreso.rs / Srbija Danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media