SVI NOSIMO CVEĆE, PIĆE, ŠOLJE, ČAŠE: Šta zapravo treba kupiti domaćinu za slavu?
Šoljice za kafu za kuću, piće za gazdu, čokolada za decu i bogati buket za domaćicu je set koji se danas najčešće donosi na slave, Foto: Nebojša Mandić

nekad i sad

SVI NOSIMO CVEĆE, PIĆE, ŠOLJE, ČAŠE: Šta zapravo treba kupiti domaćinu za slavu?

U selima se u stare dane na slavu se nosila jabuka kao simbol lepih želja i kocka đećera za decu, a zimi po šaku oraha, dok se u gradovima dolazilo praznih ruku

Objavljeno:

Počela je sezona slava, pa nije loše da pročitate šta je prigodnopokloniti osobama čiji smogosti.

Počela je sezona slava, pa nije loše da pročitate šta je prigodno pokloniti osobama čiji smo gosti.

Šoljice za kafu za kuću, piće za gazdu, čokolada za decu i bogati buket za domaćicu je set koji se danas najčešće donosi na slave.

Da li je to previše i šta su nosili naši stari otkrila nam je etnolog Vesna Marjanović. U stare dane na slavu se nosila jabuka kao simbol lepih želja i kocka đećera za decu.

U zimsko doba, gosti su ponosili po šaku oraha. To su bili seoski običaji , a u gradu je bilo potpuno normalno na slavu doći praznih ruku. Kako je sve više ljudi sa sela naseljavalo grad, tako je i u gradu dar za slavu postao obavezan. Poklanjali su se šećer, kafa, rakija... sve ono što će zatrebati za proslavu.

Uz to su domaćino vodili evidenciju ko im je šta poklonio kako bi uzvratili istom merom. Devedesetih su slave postale statusni simbol i polako počele da se sele i u kafanu uz mnogo više poklona.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.