MILOST NE TRAŽIM, NITI BIH VAM JE DAO, REKAO JE FAŠISTIMA: Ko je Rade Končar, heroj koji i MRTAV TUČE USTAŠE!
Rade Končar bio je narodni heroj Jugoslavije, Foto: Wikipedia

narodni heroj

MILOST NE TRAŽIM, NITI BIH VAM JE DAO, REKAO JE FAŠISTIMA: Ko je Rade Končar, heroj koji i MRTAV TUČE USTAŠE!

Bio je aktivan na organizovanju akcija protiv okupacione vojske i njenih kolaboracionista po završetku Aprilskog rata

Objavljeno: 17:16h

Rade Končar bio je sekretar CK KPH i organizator partizanskih odreda u Hrvatskoj i Dalmaciji, prvoborac, te narodni heroj Jugoslavije.

Rođen 6. avgusta 1911. godine selu Končarev Kraj pored Plitvičkih jezera u srpskoj porodici. 1934. godine postao je član Komunističke partije Jugoslavije. Zaposlio se u beogradskoj elektro-distribuciji. Godine 1936. je uhapšen i osuđen na godinu dana zatvora zbog komunističkog delovanja, a nakon odslužene kazne otišao je u Zagreb gde se zaposlio u lokalnoj radionici „Simens AG“. Tu je organizovao partijsku ćeliju i štrajkački odbor. Zbog tih aktivnosti, brzo je napredovao u Partiji. 1938. postao je član zagrebačkog partijskog komiteta, a godinu dana docnije i generalni sekretar Komunističke partije Hrvatske.

Bio je aktivan na organizovanju akcija protiv okupacione vojske i njenih kolaboracionista po završetku Aprilskog rata. Takođe je i u Splitu organizovao pokret otpora prema italijanskoj okupacionoj vojsci. Napor koji je uložio u pružanje otpora italijanskim vojnicima, lokalnim fašistima i kolaboracionistima rezultovali su sjajnim akcijama, nakon koga su svi strahovali na sam pomen Končara.

17. novembra 1941. godine uhapsili su ga Italijani. Kada je odbio da oda svoj identitet mučili su ga, a njegovo ime saznali su tek nakon što su ustaše pronašle njegove dokumente u Zagrebu.

Radetu Končaru suđeno je na italijanskom sudu. Dosuđena mu je smrtna kazna.

Kada su ga pitali da li želi da traži pomilovanje, odgovorio je:

Milost ne tražim, niti bih vam je dao!

Streljan je 22. maja 1942. godine u Šibeniku zajedno sa još 25 drugih antifašista, a prema pričama koje se prenose s kolena na koleno u trenutku kada je sa drugovima stao pred streljački stroj viknuo je:

Kukavice, pucajte u prsa!

To su mu ujedno bile i poslednje reči.

Podsetimo, juče je u Splitu u gluvo doba noći srušen spomenik ovom partizanskom heroju. Muška osoba je iz ležišta, zajedno s postoljem, izvalila spomenik Radi Končaru u parku Bačvice u Splitu.

Bonus video:

OVO JE VANDALIZAM: Protest u Vranju zbog srknavljenja spomenika majstoru trube!

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.