NAROD VRATIO REKU U SVOJE KORITO: Borba protiv izgradnje hidroelektrana na Staroj Planini NE PRESTAJE!
Meštani vraćaju reku u korito, Foto: Printscreen/Facebook

ne odustaju

NAROD VRATIO REKU U SVOJE KORITO: Borba protiv izgradnje hidroelektrana na Staroj Planini NE PRESTAJE!

Gradilište čuva privatno obezbeđenje investitora zajedno sa policijom

Objavljeno:

U selu Rakita, u Pirotskom okrugu, situacija je već dva dana napeta. Meštani sela, zajedno sa aktivistima inicijative „Odbranimo reke Stare planine,“ pokušavaju da spreče izgradnju MHE.

I pored brojnih protesta i poruka da će se izgradnjom malih hidroelektrana iscrpeti prirodni resursi , investitor je rešen da nastavi sa izgradnjom. Gradilište čuva privatno obezbeđenje investitora zajedno sa policijom koja je, kako kažu meštani, iz dana u dan sve brojnija.

foto: Printscreen/Facebook/to Odbranimo reke Stare planine

Meštani su zajedno sa aktivistima uspeli da vrate reku u staro korito.

- Oni su je preusmeravali, guraju je levo desno, imaju pare, imaju vlast, imaju podršku, udaraju na ovaj narod, ali to ne može da traje večito - kaže jedan od stanovnika ovog sela.

Međutim, došlo je do direktnog sukoba meštana i privatnog obezbeđenja pri čemu je pomerena tabla za gradilište, kao i traka koja obeležava gradilište.

Kako izveštava N1, u kući kod gradilišta, u kojoj su smešteni radnici, pronađena je bomba, a meštani tvrde da se u njihovom selu tako nešto nikada nije dogodilo, te tvrde da je bombu postavio sam investitor kako bi ih prikazao u što gorem svetlu.

- Nikada se u našem selu ništa slično nije desilo. Problemi su počeli sa gradnjom mini-hidroelektrane. Danas skoro svaki dan u selu boravi policija, a ranije skoro da ih nikada nismo ni videli. Mehanizacija je tu mesecima, ali nikada niko od nas nije učinio ništa da je ošteti - tvrdi meštanin, a istraga je i dalje u toku.

Svesni da će izgradnjom MHE doći do isušivanja reke, stanovnici Rakite, kao i brojni aktivisti iz cele Srbije, pozivaju građane da im se pridruže u borbi za očuvanje životne sredine.

Bonus video:

Moć Stare planine

(Espreso.co.rs/Vojvodina.info)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.