KAKO PREVARANTI PREKO FEJSA ILI INSTAGRAMA VARAJU LAKOVERNE SRBE? Šta treba uraditi da se zaštitite od njih?
Foto: Thinkstock, Reuter, EPA/Gain Ehrenzeller

PAZITE SE!

KAKO PREVARANTI PREKO FEJSA ILI INSTAGRAMA VARAJU LAKOVERNE SRBE? Šta treba uraditi da se zaštitite od njih?

Da li ste vi nekad bili žrtva slične prevare?

Objavljeno: 08.11.2018. 20:30h
  • 194

Gotovo svi u Srbiji čuli su za slučaj mladića iz Beograda, Nenada Petrovića koji je još 2013. godine umesto noutbuka, koji je za 12.100 dinara kupio preko sajta jednog poznatog internet sajta, stigla - cepanica teška više od dva kilograma.

Nenad je mogao samo da se uhvati za glavu i s narodom podeli priču o tome kako je prevaren. 

Da ovo nije usamljen slučaj pokazuje i Bojan Andrović iz Desimirovca kod Kragujevca koji je 2017. godine naručio mobilni telefon preko jednog sajta za prodaju, nije ni sanjao da će biti brutalno izigran. Vešti prevarant mu je, umesto telefona, u paketu poslao parče betona i prodao mu ga za 9.500 dinara.

Prevaranti pokazuju da ljudska mašta nema granica, pa tako nude razne proizvode kako bi navukli kupce i došli do "lakog novca". Lakovernih, koji nasedaju na primamljive ponude, nažalost, sve je više.

Gotovo svi korisnici društvenih mreža na Instagramu i Fejsbuku primetili su određene proizvode, naizgled odlične, po niskim cenama, ni ne sluteći da se iza nekih stranica kriju potencijalni prevaranti. 

Naravno, nisu sve dobre ponude prevare, ali ih svakako ima.

Centar za bezbednost, istrage i odbranu DBA izdao je upozorenje za građane. Kako se navodi, oni moraju uvek prvo da se informišu o prodavcima i proizvodu pa tek onda da obave svoju kupovinu.

Kako radi ova vrsta prevaranata?

1. Najčešće kupe facebook ili instagram stranicu sa mnogo pratilaca i lajkova.

2. Ponuda proizvoda im je vrlo dobra, a najčešće svi proizvodi su im do maksimalno 5.000 dinara.

3. Profil koji vodi stranicu je uvek lažan. Uglavnom naprave profil žene srednjih godina koja na profilu ima fotografije i sa porodicom ali su fotografije u 100% slučajeva ukradene sa nekog stranog profila. Profil nije previše aktivan.

4. Broj telefona je po pravilu uvek prepaid kupljen negde na trafici.

5. Pojedini prevaranti su toliko razradili ovaj vid prevare da robu retko kada šalju sa iste adrese, to je lako jer pozivanjem kurirske službe može da se da bilo koja adresa, to može da bude neka zgrada sa puno stanova, pa se kurir sačeka ispred zgrade i preda mu se paket. Naglasi se da novac od paketa bude uplaćen postnet-om i onda se u bilo kojoj pošti može novac preuzeti.

6. Prevaranti znaju da ne podležu krivičnom gonjenju ukoliko cifra ne prelazi 5.000 dinara. već gonjenje ide po privatnoj tužbi.

7. Prevaranti oštećenom uglavnom pošalju nešto što nije naručeno, odnosno nešto što je veoma male vrednosti.

Šta je potrebno uraditi da bi se zaštitili od ovakvih prevaranata?

1. Prvo treba da izguglate proizvod koji ste pronašli, a zatim da izguglate firmu koja ga prodaje, odnosno facebook stranicu ili instagram nalog. Uglavnom ćete naići na komentare ili postove koji su napisani na nekim forumima. Tako možete saznati da li se radi o prevari. Međutim, u poslednje vreme, i pojedini prevaranti su evoluirali te često imaju svoje bot profile koji daju odlicne ocene i komentare te na taj način obmanjuju ljude. Dobro pročitajte komentare, pitajte neke ljude na forumu, informišitie se.

2. Ukoliko iza facebook stranice i proizvoda stoji neka firma, pokušajte da ih pronađete da sajtu apr-a, da vidite da li su registrovani. Uporedite podatke sa stranice i sa sajta apr-a.

3. Obavezno proverite koliko dugo je aktivna stranica i čitajte postove i komentare. Ukoliko je stranica nova, nema puno postova, a ima puno lajkova, znajte da je vlasnik kupio stranicu sa lajkovima.

4. Ukoliko imate neku prepisku sa stranicom ili profilom koji vodi stranicu, obavezno napravite Print Screen svih poruka i insistirajte da proizvod opišu što bolje i preciznije. Obavezno napravite i print screen profila sa kojim ste komunicirali jer prevaranti nakon izvršenja dela najčešće oštećene banuju sa stranice i blokiraju ih.

5. Ukoliko ste naručili proizvod, a dobili nešto sasvim drugo, pokušajte da na normalan način ugovorite povraćaj novca. Ukoliko se to ne desi, obavezno slučaj prijavite policiji i to odeljenju za visokotehnološki kriminal, ili tužilaštvu za visokotehnološki kriminal na mejl vtk@beograd.vtk.jt.rs.

Da li ste vi nekad bili žrtva slične prevare? Koja su vaša iskustva, i iskustva vaših prijatelja? Pišite nam u komentarima.

Bonus video: 

(Espreso.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media