SIMBOL GORNJEG MILANOVCA NA DOBOŠU: Norveška kuća se prodaje zbog duga od 3.000 evra! (FOTO)
Kuća je izgradjena donacijama Društva jugoslovensko norveškog prijateljstva, Opštine Gornji Milanovac, Vlade i Ambasade Kraljevine Norveške, a procenjena vrednost ovog objekta je 65.714.350 dinara, a početna cena na javnom nadmetanju zakazanom za 14. nove, Foto: arhiva, gminfo.rs

STRAŠNO

SIMBOL GORNJEG MILANOVCA NA DOBOŠU: Norveška kuća se prodaje zbog duga od 3.000 evra! (FOTO)

Prodaja je oglašena zbog duga Norveškog društva, pravnog naslednika Društva jugoslovensko norveškog prijateljstva u iznosu od 362.577,58 dinara

Objavljeno: 14:09h

Zaključkom javnog izvršitelja Milanke Savić iz Čačka, a na osnovu rešenja o izvršenju Osnovnog suda u Gornjem Milanovcu, oglašena je prodaja Norveške kuće kulturnog, muzejskog i ugostiteljskog objekta, jednog od simbola Gornjeg Milanovca, podignutog 1987. godine u znak prijateljstva jugoslovenskog i norveškog naroda, iskovanog tokom Drugog svetskog rata.

Prodaja je oglašena zbog duga Norveškog društva, pravnog naslednika Društva jugoslovensko norveškog prijateljstva, koje je vlasnik kuće, prema Svetlani Kovačević iz Gornjeg Milanovca u iznosu od 362.577,58 dinara.

Kako piše portal gminfo.rs procenjena vrednost ovog objekta je 65.714.350 dinara, a početna cena na javnom nadmetanju zakazanom za 14. novembar je 39.429.610 dinara, odnosno 60% procenjenje vrednosti.

Kuća je izgradjena donacijama Društva jugoslovensko norveškog prijateljstva, Opštine Gornji Milanovac, Vlade i Ambasade Kraljevine Norveške, i tadašnjeg gradjevinskog preduzeća Graditelj iz Gornjeg Milanovca, čiji je direktor Živorad Bata Knežević bio jedan od preživelih interniraca u logorima Norveške.

Norveška kuća simbolizuje tradicionalnu srpsku brvnaru, i vikinški brod, spojene u jednu celinu
Norveška kuća simbolizuje tradicionalnu srpsku brvnaru, i vikinški brod, spojene u jednu celinu foto: arhiva, gminfo.rs

Norveška kuća je, podsećamo 1987. godine, kada je otvorena, dobila najprestižniju arhitektonsku nagradu tadašnje Jugoslavije, Borbinu nagradu za najbolje arhitektonsko ostvarenje. Simbolizuje tradicionalnu srpsku brvnaru, i vikinški brod, spojene u jednu celinu, čime na simboličan način predstavlja prijateljstvo našeg i norveškog naroda. Gradili su je gradjevinari Graditelja od norveškog drveta, isečenog tačno po specifikacijama i poslatog sa severa Evrope u Šumadiju.

U kući se od otvaranja nalazila muzejska postavka posvećena našim gradjanima stradalim u nacističkim logorima u Norveškoj, kongresna sala od 120 mesta, kao i ugostiteljski objekat od čijeg je prihoda kuća izdržavana.

foto: arhiva, gminfo.rs

Upravo je zato nejasna odluka da se zbog duga od svega tri hiljade evra prodaje objekat koji vredi preko pola miliona evra, i čija je kulturna i istorijska vrednost nemerljiva.

foto: arhiva, gminfo.rs

GMinfo će narednih dana pokušati da otkrije detalje ove skandalozne priče.

Kristina Milošević odbornica skupštine Gornji Milanovac i članica Saveza za Srbiju samo za Espreso kaže da kuća jugoslovensko - norveškog prijateljstva ne bi smela da bude tema bilo kakve licitacije, a poznavajući istoriju i prošlost kako Srbije, tako i Gornjeg Milanovca, ovakvi muzeji treba da budi svetinja za svakog građanina:

-Jedno sudsko izvršenje na iznos od 300.000 da bude razlog za prodaju istorijske građevine može da prođe samo kod onih opštinskih čelnika kojima ništa nije sveto. Rešavaju se i iz budžeta mnoge stvari,pa ne vidim kako je moguće da dođe do toga da neko pomisli da može da stavi na prodaju gradjevinu od istorijske vrednosti. Jedini komentar na celu situaciju je Sram vas bilo predsedniče! Kristina Milošević, odbornica skupštine Gornji Milanovac i članica Saveza za Srbiju.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.