PRONAŠLI SMO NAJSKUPLJU STOLICU NA SAJMU NAMEŠTAJA NA KOJOJ ZMAJEVI DAVE SAMI SEBE: Bila je presto despota Stefana
PRESTO DESPOTA STEFANA LAZAREVIĆA, Foto: Stefan Kojić

kakav tron

PRONAŠLI SMO NAJSKUPLJU STOLICU NA SAJMU NAMEŠTAJA NA KOJOJ ZMAJEVI DAVE SAMI SEBE: Bila je presto despota Stefana

U pitanju je unikatni ručni rad mladog umetnika!

Objavljeno: 20:57h
Jelena Jovanović

Međunarodni sajam nameštaja, opreme i unutrašnje dekoracije, 56. po redu, otvoren je na Beogradskom sajmu i trajaće do 11. novembra, a ove godine svoje proizvode predstaviće više od 500 domaćih i stranih izlagača iz 45 zemalja.

Ove godine, fokus je bio na kreativnim i drugačijim komadima nameštaja, stolova, stolica, ali i propratnih elemenata. Imali smo priliku da vidimo udobne garniture, praktične stolove, fotelje, ali i dosta novih stvari koje su nam privukle pažnju.

Ipak, kada smo ugledali fotelju sa motivima zmajeva, nismo mogli da ne proverimo o čemu se radi. Na štandu "Stožera" popričali smo sa tvorcem ove interesantne ideje, Petrom Vukovićem.

Zamislio sam da stolica treba da predstavlja presto Despota Stefana Lazarevića. Na bokovima možete videti simbole zmaja koji dave sami sebe i u izradu ovog komada je uloženo dosta truda, objasnio nam je Vuković.

Na bokovima možete videti simbole zmaja koji dave sami sebe
Na bokovima možete videti simbole zmaja koji dave sami sebe foto: Stefan Kojić

Stolica sa stočićem, u kompletu košta 3.500 evra. U pitanju je ručni rad, unikat. Stolica je odrađena od orahovog drveta, a sto od hrasta. Na stolu se nalaze simboli viteza koji ubija aždaju jer je "red zmaja" nastao iz reda viteza Svetog Đorđa.

Iako izgleda masivno i deluje da je akcenat stavaljen na vizualni deo, ona je i više nego udobna pa samim tim predstavlja "pun paket" za ljubitelje unikatnih i istorijskih motiva.

Za one koji ne znaju, Despot Stefan Lazarević je bio pripadnik čuvenog viteškog reda „Zmaja“ koji je 1408. godine ustanovio ugarski kralje Žigmund Luksemburški.

Bila su dvadeset i četiri člana prvog reda ordena „Zmaja“ a na prvom mestu je bio Despot Stefan Lazarević.

Pripadnici ovog reda imali su pravo da na svom grbu prikažu zelenog zmaja, koji repom drži vrat a na sklopljenim krilima ima crveni krst.

Na stolu se nalaze simboli viteza koji ubija aždaju
Na stolu se nalaze simboli viteza koji ubija aždaju foto: Stefan Kojić

Viteški red Zmaja ili Ordo Dragonis u svetu je osnovan 12. decembra 1408. godine, a među osnivačima pored ugarskog kralja Žigmunda Luksembruškog i njegove supruge Barbare nalazila su se i dvadeset dva najuglednija vlastelina iz Ugarske i njoj susednih zemalja. Red je navodno stvoren s ciljem da se povede borba protiv šizmatika i jeretika.

Prvi na spisku članova reda nalazi se srpski despot Stefan Lazarević što otvara pitanja o motivima njegovog pristupanja, ali i o tome kakav je zapravo stvarni smisao imalo osnivanje i delovanje Zmajevog reda u širim političkom okolnostima prva polovine 15. veka.

Članstvo u Redu donosilo je i neke privilegije, poput prava da se izvestan broj ličnosti proizvede u vitezove Reda, a poznato je da je despot Stefan ovo pravo i koristio. Smatra se da je despot Stefan koristio i obeležja Reda u vidu heraldičkih simbola, ali kako je izgledao njegov grb i da li su u njega bili uključeni simboli Reda nije poznato.

PRESTO DESPOTA STEFANA LAZAREVIĆA
PRESTO DESPOTA STEFANA LAZAREVIĆA foto: Stefan Kojić

Članovi Reda su takođe imali i određen način ponašanja, odevanja i obavezu davanja milostinje. Pored simbola zmaja koji se nosio oko vrata, članovi reda nosili su plavi plašt od somota sa zlatnom insurekcijom plamenog krsta u kome je bila ispisana deviza reda. Simboli reda nalazili su se i na drugim odličjima viteškog staleža, na primer mačevima.

Pored ovih unikatnih komada koji odišu istorijom, na štandu "Stožera" imali smo prilke da vidimo i drvene stolove izrađene od punog drveta hrasta.

Sto od punog drveta hrasta
Sto od punog drveta hrasta foto: Stefan Kojić

U skladu sa kvalitetom, određena je i cena, pa tako ovaj sto košta 204.000 dinara sa sajamskim popustom.

Sto od punog drveta hrasta
Sto od punog drveta hrasta foto: Stefan Kojić

U ponudi su stolovi manjih dimenzija koji i koštaju manje, ali i dalje garantuju kvalitet.

Sto od punog drveta hrasta
Sto od punog drveta hrasta foto: Stefan Kojić

Cena im iznosi 130.000 dinara pa pretpostavljamo da ovaj komad mora zaista jako da vam se svidi da bi ga kupili.

Sto od punog drveta hrasta
Sto od punog drveta hrasta foto: Stefan Kojić

Podsećamo, uporedo sa Međunarodnim sajmom nameštaja održava se i Međunarodni sajam mašina i alata iz oblasti drvne industrije u hali 5 i koji će trajati dan kraće, do 10. novembra.

Neke od zemlja iz kojih učesnici dolaze su Italija, Nemačka, Švajcarska, Austrija, Švedska, Turska, Češka, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Makedonija, Crna Gora, Poljska, Rumunija, Slovenija…

Organizatori očekuju da će ove godine sajam posetiti oko 85.000 posetilaca.

Pogledajte bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.