ŠTO PRE VAKCINIŠITE DECU: Srbiji ponovo preti epidemija malih boginja!
Prvih šest meseci ove godine vakcinisano je 52,9 odsto dvogodišnjaka, što je za oko 20 odsto više nego u istom periodu prošle godine, Foto: Fonetap

svako da uradi svoj deo posla

ŠTO PRE VAKCINIŠITE DECU: Srbiji ponovo preti epidemija malih boginja!

Dr Zoran Radovanović kaže da sada očekuje širenje morbila

Objavljeno:

Male boginje ponovo prete Srbiji, a epidemija koja traje od oktobra prošle godine, uopšte nije ni prestajala iako su mnogi mislili da će je leto zaustaviti.

Da je to tako govore podaci Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut". Oni nam potvrđuju da su se male boginje širile među građanima tokom jula, avgusta, septembra i oktobra, a najviše u Beogradu. Tokom tog perioda ukupno su obolele 103 osobe, a više od polovine u Beogradu - njih ukupno 60.

Istovremeno, prema istim podacima, u prvih šest meseci ove godine vakcinisano je 52,9 odsto dvogodišnjaka, što je za oko 20 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Takođe, revakcinisano je pet odsto više šestogodišnjaka, ali je obuhvat vakcinacijom i dalje daleko ispod onih neophodnih 95 odsto, što predstavlja "zaštitni bedem" za širenje boginja među stanovništvom Srbije.

I baš tu prof. dr Zoran Radovanović, epidemiliog, vidi "prostor" za izbijanje epidemije morbila u Srbiji. On kaže da sada očekuje širenje morbila, ali ne kao od oktobra prošle godine do proleća ove.

Zar moramo da čekamo prvi smrtni slučaj?

"Čak i da ostane mali obuhvat vakcinacijom neće biti isti broj obolelih jer su već mnogi stekli imunitet preležavši tu dečju bolest. Sa druge strane, obuhvat vakcinacijom je malo bolji nego što je to bilo prošle godine, ali nije dovoljan jer je neophodno da 95 odsto dece bude vakcinisano da se bolest ne bi širila. Realno je očekivati da će se opet narod uzbuniti kada bude umrla prva osoba ove sezone", navodi prof. dr Radovanović.

Prema njegovim rečima, ukoliko nećemo novu epidemiju onda bi trebalo svako da uradi svoj deo posla - pedijatri da ubeđuju roditelje da vakcinišu svoju decu ili da ih prijave sanitarnoj inspekciji.

"Takođe, zavisiće i od energičnosti sudija da vode postupke protiv roditelja koji su odbili da vakcinišu svoju decu. Srbija jeste trenutno u vrhu Evrope po broju umrlih od morbila", naveo je prof. dr Radovanović.

Najnoviji podaci "Batuta" kažu da su od jula do novembra od morbila obolele ukupno 103 osobe.

"U julu je prijavljeno 49 slučaja оbоlеvаnjа оd mаlih bоginja. Najviše ih je bilo na teritoriji Bеоgrаda - 14. Osim toga, u Novom Sadu - dvа, Žаblju - јеdаn, Pаrаćinu - šеst, Ćupriјi - јеdаn, Dоljеvcu - јеdаn, Lеsкоvаc - 19, Vlаsоtincе - tri i na Kosovu i Metohiji - dvа. Ujedno, u julu je prijavljeno i najviše slučajeva oboljevanja. Sledećeg meseca obolelo je 16 osoba i to najviše u Beogradu - 15 i jedna u Pančevu", kažu u "Batutu".

Prema istim podacima, a u avgustu je broj obolelih bio 16, dok ih je u septembru bilo 15.

"U oktobru su prijavljena 23 nova slučaja obolevanja od malih boginja", navode u "Batutu".

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) svrstala je u avgustu Srbiju u sam vrh Evrope po broju umrlih od morbila
Svetska zdravstvena organizacija (SZO) svrstala je u avgustu Srbiju u sam vrh Evrope po broju umrlih od morbila foto: Shuterstock

Svetska zdravstvena organizacija raspravljala o Srbiji

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) svrstala je u avgustu Srbiju u sam vrh Evrope po broju umrlih od morbila.

U isto vreme iz "Batuta" su javili da su u prvih šest meseci date skoro 22.000 doza MMR vakcine više nego u istom periodu prošle.

Prema istim podacima, dosad su obolele 5.764 osobe, a umrlo njih 15.

- Nајvеći brој оbоlеlih је u uzrаsnim grupаmа mlаđim оd pеt i stаriјim оd 30 gоdinа. Vеćinа оbоlеlih, njih 94 odsto, bili su nevakcinisani, nеpоtpunо vаkcinisаni ili nеpоznаtоg vаkcinаlnоg stаtusа – kažu u "Batutu".

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.