TELEKOM SRBIJA: Kupili smo Kopernikus po tržišnim uslovima i cenama
Telekom kupio Kopernikus po tržišnim uslovima i cenama, Foto: Telekom Srbija

SAOPŠTENJE

TELEKOM SRBIJA: Kupili smo Kopernikus po tržišnim uslovima i cenama

Savetnik za ulaganja Mahmut Bušatlija je ocenio da je za Telekom logičan poslovni potez kupovina Kopernikusa

Objavljeno:

Telekom Srbija je danas saopštio da je Kopernikus Technology kupio po tržišnim uslovima i cenama, ne navodeći cenu transakcije.

; "Kada se akvizira jedna kompanija uzima se u obzir više parametara, od broja korisnika usluga, infrastrukture, zaduženosti kompanije, potencijala daljeg rasta, kao i efekata sinergije dve mreže. Prilikom kupovine Kopernikus Technology, drugog po veličini kablovskog operatora u Srbiji, Telekom Srbija platio je manje od 1.000 evra po korisniku interneta i multimedije", naveli su u Telekomu za agenciju Beta povodom pisanja medija da je preuzimanje Kopernikusa plaćeno 200 miliona evra, odnosno 1.000 po korisniku.

Kopernikus ima oko 200.000 pretplatnika i Telekomu će, kako navode, "svojom kvalitetnom korisničkom bazom i finansijskim pokazateljima omogučiti povrat investicije za manje od pet godina, doprineće povećanju vrednosti kompanije i dugoročnom povećanju operativnog profita (EBITDA) za više od 23 miliona evra godišnje".

U Telekomu su podsetili da je pre nešto više od mesec dana prodat najveći kablovski operator u Srbiji (SBB), pa je lako utvrditi opseg realnih tržišnih cena po korisniku.

"Prilikom akvizicija uvek se angažuju renomirane revizorske kompanije, koje vrše procenu vrednosti kompanija koje su predmet akvizicija", ističu u Telekomu.

Ta kompanija je saopštila da stekla vlasništvo nad ukupno 100 odsto udela u kompaniji Kopernikus Technology od dosadašnjih vlasnika: poljskog investicionog fonda Abris, koji je kao većinski vlasnik posedovao 51 odsto udela u kompaniji Kopernikus Technology preko svog povezanog pravnog lica, kao i kompanije Kopernikus Corporation LTD koja je kao manjinski vlasnik posedovala 49 odsto udela u kompaniji Kopernikusu.

Telekom je tu transakciju finansirao delom iz sopstvenih sredstava, a delom iz kreditnog aranžmana, po izuzetno povoljnim tržišnim uslovima, navode u kompaniji i dodaju da su ugovorom sa bankama potpisali odredbu o poverljivosti, tako da detalje kreditnih aranžmana ne mogu da objavljuju.

Savetnik za ulaganja Mahmut Bušatlija je ocenio da je za Telekom logičan poslovni potez kupovina Kopernikusa.

"Telekom Srbija mora, da bi ostao konkurenat, da širi poslovanje van fiksne i mobilne telefonije", rekao je Bušatlija agenciji Beta.

On je dodao da trenutno Telekom ima dominaciju na tržištu mobilne telefonije u Srbiji i najveći udeo na tržištu fiksne telefonije, ali da nema prostora da se dalje širi u tim delatnostima.

"Stoga je dobar poslovni potez preuzimanje kablovskog operatora čije je poslovanje kompatibilno delatnosti u telefoniji", kazao je Bušatlija.

Na pitanje da li Telekom, čiji je država većinski vlasnik, treba da se bavi i medijskom delatnišću i da preuzima medije on je rekao da to samo po sebi ne mora da bude sporno ako se vlasnik ne bavi uredjivačkom politikom.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.