ŽENE ZARAĐUJU 16% MANJE OD MUŠKARACA! Na Dan jednakih zarada, Zorana Mihajlović ukazala na veliku NEJEDNAKOST
Zorana Mihajlović, Foto: Zorana Jevtić

RAVNOPRAVNOST POLOVA

ŽENE ZARAĐUJU 16% MANJE OD MUŠKARACA! Na Dan jednakih zarada, Zorana Mihajlović ukazala na veliku NEJEDNAKOST

Žene, iako većinski završavaju fakultete, rade u manje plaćenim sektorima

Objavljeno:

Žene u Srbiji zarađuju oko 16 odsto manje od muškaraca i to mora da se promeni, izjavila je potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović, povodom Dana jednakih zarada koji danas obeležava Evropska unija.

- To se, na žalost, ne razlikuje od evropskog proseka koji iznosi 16,3 odsto - rekla je ona i istakla da žene u Srbiji kao i one u EU "do kraja godine rade za džabe".

Žene, iako većinski završavaju fakultete, rade u manje plaćenim sektorima, dok ih je u onim perspektivnijim poput IT znatno manje, rekla je Zorana Mihajlović, koja je i ministar graĐevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

- Razlozi zbog kojeg su žene manje plaćene višestruki su, neophodno je da menjamo navike i patrijarhalne obrasce prisutne u svakom društvu - rekla je Mihajlović.

Ona je rekla i da su žene te koje brinu o članovima porodice, pa su češće prinudjene da odsustvuju s posla i u najvećem procentu odlaze na plaćeno odsustvo zarad brige o deci.

Žene, smatra ministarka, treba ohrabriti da uđu u svet prirodnih i tehničkih zanimanja, a dodala je i da je neophodno "promovisati ekonomiju roditeljstva i ulogu očeva u odgajanju dece".

Prema njenim rečima muškarci na kućne poslove sedmično potroše 10 sati, dok žene nakon radnog vremena na poslu provedu još 22 sata u nedelji obavljajući kućne obaveze.


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.