ZA HRABRE NOVE MEDIJE! DW Akademija organizovala forum sa preko 300 učesnika iz 12 zemalja! (FOTO)
DW Akademija i OSCE Mission to Serbia organizovali su Brave New Media forum, Foto: DW Akademie Europe and Central Asia

Brave New Media forum

ZA HRABRE NOVE MEDIJE! DW Akademija organizovala forum sa preko 300 učesnika iz 12 zemalja! (FOTO)

Konferenciju je otvorio Klaus Dahman, ističući da se DW Akademija bavi projektima medijskog razvoja te da pruža podršku medijima kako bi inovirali i prilagodili sadržaje za mlade

Objavljeno:

DW Akademija i OSCE Mission to Serbia organizovali su Brave New Media forum 30. i 31. oktobra kao završnu aktivnost projekta Mladi mediji – mediji za mlade i sa mladima.

Forum je okupio preko 300 učesnika, iz 12 zemalja (Srbija i zemlje Zapadnog Balkana, Nemačka, Holandija, Gruzija i Moldavija), koji su kroz dva dana realizacije Foruma imali priliku da razgovaraju o tradicionalnim i neformalnim novim medijima, o pristupu istih ka mladima, kao i o pojavi fakenews-a i mnogim drugim medijskim temama koje su važne mladima.

Konferenciju je otvorio Klaus Dahman, ističući da se DW Akademija bavi projektima medijskog razvoja te da pruža podršku medijima kako bi inovirali i prilagodili sadržaje za mlade, ali i pružili podršku i osnažili mlade da budu subjekti, a ne samo objekti izveštavanja.

U toku 2018. godine posebno se ističu dva projekta: Youthvibes.rs i Hexatorm, u okviru kojih je srednjoškolcima pružena podrška i mogućnost kreiranja medijskih sadržaja prilagođenih mladima.

Pored omladinskih medija, predstavljene su i druge važne medijske teme. Savet za štampu, već četvrtu godinu za redom sprovodi monitoring osam dnevnih nacionalnih listova, u kojima prati poštovanje Kodeksa novinara Srbije. Ispred Saveta za štampu obratio se prisutnima Petar Jeremić, koji je istakao da nikada nije zabeležen ovoliki broj prekršaja Kodeksa kao u avgustu i septembru 2018. godine, kada ih je bilo čak dvostruko više u odnosu na prethodne mesece. Mediji koji su najviše kršili Kodeks bili su tabloidi, a najveći problem jeste baš kršenje dela Kodeksa koji se odnose na maloletna lica.

Stefan Janjić ispred Krovne organizacije mladih Srbije (KOMS), prisutnima je predstavio novu publikaciju KOMS-a Mladi u medijskom ogledalu. Publikacija razmatra tri ključna pitanja: medijsku pismenost mladih, uređivačke politike i domete omladinskih medija, kao i izveštavanja medija o mladima, a možete je preuzeti OVDE.

U okviru projekta Mladi mediji – mediji za mlade i sa mladima, najviše aktivnosti se sprovodi u Srbiji uz pomoć partnera (Asocijacija medija, Lokal pres, Savet za štampu, KOMS, ANEM), dok projekat finansira nemačko Ministarstvo za razvoj i saradnju.

Pogledajte bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.