ŽENI IZ JAGODINE UKLONILI TUMOR IZ KIČME! Niški hirurzi izveli nemoguće!
Klinički centar Niš, Foto: KURUR / M.S.

veliki uspeh

ŽENI IZ JAGODINE UKLONILI TUMOR IZ KIČME! Niški hirurzi izveli nemoguće!

Pacijentkinja je sada u dobrom stanju i bez ikakvih neuroloških ispada

Objavljeno:

Neurohiruršku proceduru otklanjanja tumora na kičmi, koja u mnogim zemljama i dalje predstavlja revolucionarnu metodu, za koju se osmeli tek mali broj specijalista ove grane medicine, zahvaljujući marljivom radu i edukaciji, tim stručnjaka u niškom Kliničkom centru već poduže obavlja gotovo rutinski.

Ipak, zahvat obavljen minule sedmice u najmodernije opremljenoj operacionoj sali je iziskivao ne samo dobro uigran timski rad i odlično poznavanje materije, već i multidisciplinarni pristup - da bi intervencija bila izvedena sa što manje posledica po organizam pacijenta. A, Nišlije su učile od najboljih, od kolega sa Vojnomedicinske akademije u Beogradu, pišu Večernje novosti.

Tim lekara koji je predvodio prof. dr Nebojša Stojanović je komplikovani zahvat uspešno obavio kod pacijentkinje S. Ž. (54) iz Jagodine koja je u Kliniku za neurohirurgiju niškog KC primljena sa tumorom u predelu osmog i devetog grudnog pršljena...

Prof. dr Nebojša Stojanović
Prof. dr Nebojša Stojanović foto: Youtube / Printscreen

- Zbog pritiska na kičmenu moždinu i okolne vaskularne strukture, hirurška procedura je podrazumevala pristup kroz grudnu duplju, kolabiranje i pomeranje pluća, pomeranje i odvajanje aorte i kompletno uklanjanje tumora koji je razorio pomenute pršljenove. Zatim smo uklonili sama pršljenska tela, oslobodili kičmeni kanal i moždinu od tumorske kompresije, te ugradili korpus od titanijuma - objašnjava neurohirurg prof. dr Nebojša Stojanović, ponosan na ostale članove ekipe: asistenta neurohirurga dr Radisava Mitića, grudnog hirurga dr Mišu Pavlovića i anesteziologe koje je vodio dr Goran Ivanov.

Pacijentkinja je sada u dobrom stanju i bez ikakvih neuroloških ispada.

- Ponosan sam na to što naša ustanova konstantno i krupnim koracima grabi napred. Zahvaljujući velikoj podršci Ministarstva zdravlja i dr Zlatibora Lončara, još intenzivnije ćemo povezivati timove i biti domaćini mnogim eminentnim stručnjacima sa kojima će niški lekari operisati u našim novim salama - ističe direktor Kliničkog centra u Nišu prof. dr Zoran Radovanović, najavljujući da će i danas ugostiti najpoznatije spinalne hirurge iz Španije koji će ovde obaviti čak četiri intervencije na kičmenom stubu.

BONUS VIDEO: Nebojša Zelenović - gradonačelnik Šapca

(Espreso.co.rs / Večernje novosti / J. Ćosin)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.