ŠAMARAO JE ČERČILA USRED BEOGRADA, njegovo telo otkopali su Austroguari da bi se SLIKALI! Ko je bio Voja Tankosić?
Vojislav Tankosić jedna je od najintrigantnijih ličnosti Srbije s početka 20. veka, Foto: Wikipedia

Na današnji dan

ŠAMARAO JE ČERČILA USRED BEOGRADA, njegovo telo otkopali su Austroguari da bi se SLIKALI! Ko je bio Voja Tankosić?

Vojislav Tankosić jedna je od najintrigantnijih ličnosti Srbije s početka 20. veka

Objavljeno:

Na današnji dan od posledica ranjavanja, umro je 2. novembra 1915. u svojoj 35. godini preminuo je srpski major Vojislav Tankosić.

Vojislav Tankosić jedna je od najintrigantnijih ličnosti Srbije s početka 20. veka.

Učestvovao u Majskom prevratu, bio toliki bauk za Austrougare da su ga se i mrtvog plašili, a priča se i da je šamarao Vinstona Čerčila nasred Beograda...

Tankosić je kao jedan od osnivača organizacije „Crna ruka“ naoružao pripadnike „Mlade Bosne“ koji su izvršili sarajevski atentat. Nakon pogibije 1915. godine, Austrougari su otkopali njegov grob u Trsteniku i slikali se pored tela kako bi novine objavile da je neustrašivi Voja Tankosić, mrtav.

Vojislav Tankosić je 1908. godine formirao u Prokuplju četničku školu u kojoj su pripremani dobrovoljci za izvršavanje specijalnih zadataka u Bosni. Širio je mrežu i regrutovao dobrovoljce za sukob koji se smatrao neminovnim. U Srbiji je bilo organizovano oko 5.000 dobrovoljaca. Austrijska i mađarska štampa tada su izveštavale da u Srbiji ima spremnih 1.000 četa od po 20 dobro obučenih četnika.

Pred izbijanje rata, marta 1912. godine, obučavao je dobrovoljce. Dolazili su mu dobrovoljci iz svih srpskih krajeva. Tankosić je bio veoma strog pri selekciji, pa je recimo od 2.000 odabrao samo 245 dobrovoljaca. Tada je recimo odbio Gavrila Principa zbog slabe konstitucije.

- Tankosić je kasnije baš Principu i drugovima dao pištolje i bombe. Austrougari su posle atentata u Sarajevu, u ultimatumu koji je poslat Srbiji, tražili da im se Tankosić izruči. Prilikom povlačenja srpske vojske 1915. Tankosić je bio teško ranjen negde između Svilajnca i Despotovca, gde je sa svojim četničkim odredom držao odstupnicu. Interesantno je da je on iz tog mesta gde je bio ranjen doveden u bolnicu u Trsteniku, a ne recimo u Kruševac. Ali, to se dogodilo zbog toga što je njegova organizacija „Crna ruka“ baš u ovom mestu imala veoma jako uporište – kaže za „Blic“, istoričar Ivan Nešić iz Trstenika.

Tankosić je od posledica ranjavanja vrlo brzo umro, a nakon ulaska Austrijanaca u Trstenik, odmah su tražili da se otkop a grob kako bi se uverili da je stvarno mrtav.

- Telo je otkopano i slikali su ga kako bi njihove novine u Austriji, Hrvatskoj, Mađarskoj i Bugarskoj objavile da „strašni“ Voja Tankosić više nije živ. Kod nas u Trsteniku, postoji legenda da su ga njegovi saborci iz organizacije zakopali sa tajnom arhivom i sa blagom, i da su Austrijanci otkopali telo drugog vojnika koji je bio u njegovoj uniformi. Ta tajna arhiva „Crne ruke“ o kojoj se priča, izgleda da nikada nije pronađena, jer bi do sada verovatno bila obelodanjena – rekao je Nešić, napominjući da su posmrtni ostaci preneti 1922. godine i na Novo groblje u Beogradu.

Strah i trepet za neprijatelje na jugu

Tankosić je vodio napad na bugarsku četu u selu Stracinu 1908. što umalo nije izazvalo srpsko-bugarski rat. U Prvom balkanskom ratu Tankosićev Lapski odred otpočeo je operacije u turskoj pozadini dva dana pre izbijanja rata kod karaule Merdare. Izgleda da je samoinicijativno započeo rat bez odobrenja nadležne komande. Četnici su vodili borbu tri dana sve dok se nije uključila srpska redovna vojska. Srpska vojska odnela je pobedu a Tankosićevi četnici prvi su ušli u Prištinu. Tankosić je bio odlikovan karađorđevom zvezdom sa mačevima.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.