SVE OHOLE I GORDE DANAS ČEKA STRAŠNA KAZNA! Vernici slave hrišćanskog mučenika
Sveti velikomučenik Artemije Antiohijski je hrišćanski svetitelj, Foto: SPC

na današnji dan

SVE OHOLE I GORDE DANAS ČEKA STRAŠNA KAZNA! Vernici slave hrišćanskog mučenika

U mladosti je bio upravnik celokupne careve imovine u vreme cara Konstancija

Objavljeno:

Sveti velikomučenik Artemije Antiohijski je hrišćanski svetitelj i mučenik iz 4. veka.

Rođen je oko 300. godine. U mladosti je bio upravnik celokupne careve imovine u vreme cara Konstancija. Nastradao je 362. godine u vreme cara Julijana Odstupnika.

Počeo je svoju službu u vojsci cara Konstantina Velikog, i uticao na njega da primi hrišćanstvo. Posle smrti Konstantina Velikog bio je u službi njegovog sina cara Konstancija.

Nakon smrti cara Konstancija, Rimskom carevinom zacario se Julijan Odstupnik, idolopoklonik i progonitelj hrišćana. Čuvši da se Julijan zacario i da je pošao u rat protiv Persijanaca, i dobivši od Julijana naređenje da mu se sa svojom vojskom pridruži u Antiohiji, Artemije se odazvao i odao Julijanu dužno poštovanje kao caru, podnevši mu poklone, gledao je kako muče svete ispovednike, Evgenija i Makarija.

Posmatrajući mučenje svetih ljudi i slušajući kako car huli na Gospoda Isusa Hrista, Artemije je pristupio caru.

ZAŠTO, CARE, TAKO NEČOVEČNO MUČIŠ NEVINE I BOGU POSVEĆENE MUŽEVE, I ZAŠTO IH PRISILJAVAŠ DA SE OTKAŽU OD VERE PRAVOSLAVNE? ZNAJ DA SI I TI ČOVEK, OD ISTE ČOVEČANSKE PRIRODE; JER IAKO TE JE BOG POSTAVIO ZA CARA, IPAK I TI MOŽEŠ BITI PODVRGNUT ISKUŠENJU OD ĐAVOLA. JA SMATRAM DA JE PRVI VINOVNIK ZLA LUKAVI I ZLOBNI ĐAVO. I KAO ŠTO ON NEKADA IZMOLI OD BOGA DOZVOLU DA KUŠA JOVA I DOBI JE, TAKO I TEBE ON DIŽE PROTIV NAS I NATUTKA NA NAS, DA TOBOM ISTREBI HRISTOVU PŠENICU I POSEJE SVOJ KUKOLJ. NO UZALUD SU NJEGOVA NAPREZANJA I NIŠTAVNA JE NJEGOVA SILA; JER OTKAKO GOSPOD HRISTOS DOĐE I POBODEN BI KRST, NA KOJI SE PODIŽE GOSPOD, PADE ĐAVOLSKA GORDOST I SATRVENA BI ĐAVOLOVA SILA. ZATO, NE VARAJ SEBE, CARE, I NE PREDAJ SEBE ĐAVOLIMA, GONEĆI BOGOM ČUVANI ROD HRIŠĆANSKI. ZNAJ, HRISTOVA JAČINA I SILA SU NEPOBEDIVI I NESAVLADLJIVI –UPITAO JE PREMA PREDANJU.

Čuvši to, Julijan ga je predao mučiteljima, a nakon toga zatvorio u tamnicu, zajedno sa mučenicima Evgenijem i Makarijem koji su tamo ubrzo i umrli.

Nakon što je Artemije 362. godine prorekao brzu smrt caru Julijanu, ovaj je naredio da mu glavu odseku mačem. Godinu dana kasnije, proročanstvo se i ostvarilo Julijan je poginuo 363. godine.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Dnevno.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.