JE L` SU MISLILI NA ŽIVOG ILI MRTVOG? Matija u šaljivom tonu odgovorio na zabranu ulaska u Crnu Goru!
Akademik Bećković, Foto: Damir Dervišagić

ISMEJAO ODLUKU

JE L` SU MISLILI NA ŽIVOG ILI MRTVOG? Matija u šaljivom tonu odgovorio na zabranu ulaska u Crnu Goru!

Crnogorska vlast donela je skandaloznu odluku kojom se četvorici srpskih intelektualaca zabranjuje ulazak u Crnu Goru!

Objavljeno: 09:44h

Policijskim starešinama na svim graničnim prelazima dostavljen spisak nepoželjnih Srba, koji, kako se navodi, "ni slučajno" ne smeju da uđu u zemlju jer "ugrožavaju nacionalnu sigurnost Crne Gore".

Crnogorska vlast donela je skandaloznu odluku kojom se četvorici srpskih intelektualaca zabranjuje ulazak u Crnu Goru! Na spisku su ni manje ni više nego akademik i književnik Matija Bećković, istoričari Čedomir Antić i Aleksandar Raković i pravnik Dejan Mirović.

Svim policijskim starešinama na graničnim prelazima dostavljen je spisak nepoželjnih Srba, koji, kako se navodi, "ni slučajno" ne smeju da uđu u zemlju jer "ugrožavaju nacionalnu sigurnost Crne Gore". Iako je ranije bilo najavljivano, za sada na spisku nema Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja.

Akademik Bećković kaže za Kurir da nije dobio rešenje o zabrani i da mu sve to zvuči neverovatno.

Ne znam ni da li se to odnosi na mene živog ili mrtvog. Malo su me preduhitrili, jer imao sam nameru da, kad umrem, živim u Crnoj Gori - kaže u svom šaljivom stilu akademik.

I istoričar Antić zabranu ulaska u Crnu Goru vidi kao nagradu za svoje životno delo.

- Kao kad bi me kraljica Elizabeta proglasila vitezom. To je, u stvari, znak slabosti režima Mila Đukanovića, koji prima kasape Haradinaje, Tačije, a izvozi krimose u Srbiju, gde neki njihovi "škaljarci" i "kavčani" dižu kola usred bela dana, a plaše se pesnika, profesora univerziteta. Biću u Podgorici, uprkos zabrani, kada dođe kraj Đukanovićevom režimu. Oni opstaju na vlasti tražeći konstantno neprijatelje i negujući mržnju prema srpskom narodu - kaže istoričar i ističe da je potpuno očekivano što Crnogorci dižu statuu Skenderbegu u Ulcinju.

- Skenderbeg već ima spomenike u Prištini, Tirani i red je da ima i u Crnoj Gori. Pitanje je gde im je spomenik caru Dušanu.

Aleksandar Raković ističe da na ovaj način vlasti u Podgorici guše slobodu govora i akademsku i naučnu misao.

- Pružićemo otpor akademskog tipa - jednostavno ćemo pokazati da smo od njih pametniji i obrazovaniji, jer oni, da imaju argumente da se suoče s našim argumentima, ne bi ovo pravili.

Dejan Mirović ističe da se ne bavi Crnom Gorom kao glavnom temom u svojim retkim javnim nastupima već Srbijom:

Na delu je histerija u određenim krugovima u Podgorici. Inače, Crna Gora je na odluku srpskih vlasti da zabrani ulazak kriminalcima i vođama kriminalnih grupa uzvratila zabranom ulaska pesnicima i akademicima.

Srpski intelektualci kojima je zabranjen ulazak bili su najavljeni kao govornici na proslavi stogodišnjice Podgoričke skupštine i Dana ujedinjenja Crne Gore sa Srbijom i drugim južnoslovenskim narodima 1. decembra u Podgorici.

Aleksandar Vučić

Šokiran sam

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će država reagovati zbog zabrane ulaska četvorici srpskih intelektualaca u Crnu Goru, jer je takvom odlukom ugroženo pravo na slobodu mišljenja.

Ovo je nešto čime sam bio šokiran, jer mi smo zabranili ulazak kriminalcima, licima s poternica, licima koja pripadaju "kavačkom" i "škaljarskom klanu". Neko drugi je kao odgovor na to, ili ne znam šta već zabranio drugačije mišljenje. To je nedopustivo u 21. veku u Evropi - kazao je Vučić.

Naveo je da će dati sve od sebe da stupi u kontakt s predsednikom Crne Gore Milom Đukanovićem kako bi zamolio za drugačiju reakciju, više odgovornosti i ozbiljnosti.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.