IVAN JE OSLOBODIO BEOGRAD, JURIO JE DO VIDOSAVE, ALI GA NIJE POLJUBILA! Najtužnija ljubavna priča iz VELIKOG RATA
Srpski vojnici u Prvom svetskom ratu, Foto: Profimedia

PRVI SRBIN KOJI JE UŠAO U PRESTONICU

IVAN JE OSLOBODIO BEOGRAD, JURIO JE DO VIDOSAVE, ALI GA NIJE POLJUBILA! Najtužnija ljubavna priča iz VELIKOG RATA

Komita Ivan Živaljević bio je prvi srpski oficir koji je ušao u oslobođeni Beograd 

Objavljeno: 01.11.2018. 19:48h
  • 198

Navršilo se sto godina od oslobođenja Beograda u Prvom svetskom ratu i svi pomisle odmah da je vojvoda Petar Bojović prvi umarširao u prestonicu. Ipak, nije on, nije ni Aleksandar Karađorđević već je to učinio, verovali ili ne jedan srpski oficir, komita Ivan Živaljević.

Ipak ovo nije samo priča o junaštvu, već i o ljubavi sa tužnim krajem, jer kao što je trčao da Nemce protera iz Beograda Ivan je trčao i po poljubac njegove komšinice Vidosave, ali...

Ivan Živaljević je posle 45 dana krvave ofanzive i borbe ušao u Beograd.

Tog 31. oktobra, eskadron je izbio na liniju kote 312, odnosno železničku stanicu Ripanj. Tu su proveli noć i zadatak im je bio da tu iznenade neprijatelja. Meštani su ih toplo dočekali zagrljajima i bogatom večerom.

Zapovest komandanta glasila je: "Zadatak eskadrona za sutrašnji dan: izviđanje i proterivanje neprijatelja od Ripnja prema Beogradu, i zadržati se na obalama Save i Dunava.”

Naređenje je moralo biti izvršeno do 22 časa i da vojnici posle idu na odmor i spreme se za veliki događaj.

U svojim zapisima Ivan je napisao kako se osećao dok su mu se slike ređale pred očima.

Pitao se u kakvom su stanju ulice iz njegovog detinjstva, koliko je toga srušeno i šta je ostalo od onog Beograda koji je ostavio. Da li je sat na Terazijama kod kog su zakazivali ljubavne sastanke još uvek tamo.

Kada je osvanuo taj 1. novembar Ivan je bez razmišljanja jurišao ka svom cilju, a naredbu za pokret umesto u 7 ujutru izdao je dva sata ranije.

Prve stanovnike Beograda je sreo na Banjičkom putu, tada je Ivan naredio pokret prema Topovskim šupama i Karađorđevom parku.

Na Slaviji ih je dočekao veliki broj Beograđana, deca i žene vodili su njihove konje, a Ivan je pred suzama radosnicama i dobrodošlicom zanemeo:

Srpski vojnici u prvom svetskom ratu
Srpski vojnici u prvom svetskom ratu foto: Profimedia

"Grlio sam decu i žene, pritiskao ih na svoje grudi, a očima sam milovao kuće i ulice moga Beograda.” Seća se da je i kaplar plakao. Vojničko srce srpskog vojnika koje je izdržalo sve, bilo je slabo pred ovim prizorom.

Kod oficirskog doma, na uglu Njegoševe i Kralja Milana, zaustavio je eskadron i napisao prvi izveštaj svom komandantu: "Ušli smo u Beograd. Bilo je tačno 10.30 časova.”

Vojnici i konji su bili okićeni peškirima i cvećem. Ceo Beograd je bio na ulici. U 11 sati, eskadron je stigao na ulaz u Kalemegdan, u pratnji naroda koji je klicao "Živeli naši oslobodioci!”.

Ivan je tada potrčao svojoj kući. Kaže da ne postoje dovoljno jake reči koje bi opisale njegova osećanja prilikom susreta sa najmilijima. Jedino mu je ostalo nejasno zašto ga gospođica Vidosava, njegova komšinica, nije poljubila.

Po rečima njene majke, ona se zavetovala da će poljubiti prvog srpskog oficira koji bude ušao u Beograd.

Bonus video:

(Espreso.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media