DETE BEŽI IZ ŠKOLE, RODITELJ DOBIJA PREKRŠAJNU! Neopravdane izostanke mame i tate će od sada DEBELO PLAĆATI
Deca (ne) beže iz škole, Foto: Marina Lopičić/Ilustracija

rigorozno

DETE BEŽI IZ ŠKOLE, RODITELJ DOBIJA PREKRŠAJNU! Neopravdane izostanke mame i tate će od sada DEBELO PLAĆATI

Prema rečima nadležnih, ovakav pristup problemu urodiće plodom, jer će kazne sigurno promeniti odnos koji deca imaju prema školi

Objavljeno:

Novi Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja obavezao je škole da podnose prijave prekršajnim sudovima protiv roditelja čija deca neopravdano izostaju sa nastave.

Od početka školske godine prekršajni sudovi u Srbiji podneli su čak 41 prijavu protiv roditelja čija su deca pobegla sa čaosva, te se od 1. septembra gotovo svakodnevno pišu prijave protiv roditelja učenika koji neopravdano izostaju iz škole.

Ministar prosvete Mladen Šarčević najavio je da će se sa rigoroznom primenom zakona nastaviti i dalje, te da deca ubedljivo najviše beže sa časova u Pančevu.

foto: Beta

Samo u prethodnoj godini prekršajnom sudu u Pančevu je podneto 88 zahteva roditelja/staratelja čiji osnovci ne pohađaju redovno nastavu.

Prema rečima nadležnih, ovakav pristup problemu urodiće plodom, jer će kazne sigurno promeniti odnos koji deca imaju prema školi.

Najveći broj predmeta završi se osuđujućim presudama, a novčana kazna za roditelje je od 5.000 do 100.000 dinara.

Prema zakonskim odredbama, roditelji su dužni da u roku od 48 sati jave nastavniku zbog čega dete ne dolazi u školu, a u roku od osam dana da donesu i zvanično opravdanje za izostanke sa nastave. Ako to ne učine škola obaveštava nadležne u opštinskoj upravi, zatim sekretarijat gradske uprave, koji podnosi zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv roditelja, odnosno staratelja. Propisana kazna za ovaj prekršaj je od 5.000 do 100.000 dinara.

foto: Fonet

Broj prijava protiv roditelja raste, jer su uprave škola ažurnije, na šta ih motiviše i Zakon koji je predvideo kazne od 100.000 do milion dinara, za obrazovne ustanove koje ne podnesu prijave prekršajnom sudu.

BONUS VIDEO: KRATKI ESPRESO 8. emisija

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.