Bolja izolacija, manji račun!
Rešenje može da bude i unutrašnja izolacija, jer je jeftinija od spoljne, prvenstveno zato što se koriste tanji materijali, Foto: Promo

Grejanje i energetska efikasnost

Bolja izolacija, manji račun!

Ključ za ostvarenje uštede je posmatrati dom kao jedan energetski sistem sa delovima, koji zavise jedan od drugog

Objavljeno: 09:48h

Narednih dana sa hladnijim vremenom sledi i grejanje domova, a zavisno od toga koji energent se koristi, sledi i račun za grejanje ili veći račun za struju. Prvi jesenji dani rezervisani su za električne radijatore, grejalice i sve više - klima uređaje.

Prema procenama Agencije za energetiku, na godišnjem nivou drvo i gas su najisplativiji energenti, ali samo pod uslovom da možete da ih kupite po povoljnim cenama. Najveće troškove za grejanje mogu da očekuju domaćinstva koja koriste električnu energiju za etažno grejanje. Troškovi za grejnu sezonu, samo za nabavku energije, u tom slučaju dostižu 128.000 dinara.

Domaćinstva koja koriste termoakumulacione peći imaće troškove od 48.000 dinara, ali samo ukoliko se koristi jeftinija, noćna električna energija. Dopunjavanje peći korišćenjem skuplje električne energije samo tokom dva sata danju uvećava troškove za 44 odsto, tako da oni iznose oko 69.000 dinara, što je skuplje od većine alternativnih goriva.

Snabdevanje električnom energijom je stabilno, urađene su sve pripreme kako bi elektroenergetski sistem podneo opterećenja i kupci mogu da se oslone na to da svoje kuće i stanove dogreju pomoću električnih aparata, ali njihovo korišćenje znači i povećane račune za električnu energiju. Zato je neophodno pažljivo ih koristiti i pratiti potrošnju, ali i dodatno izolovati stambene objekte, jer je to najefikasniji način za sprečavanje rasipanja toplote i energije.

Treba dobro zapušiti sve rupe i procepe izolacionim, gumenim trakama ili drugim sredstvima, poput gita
Treba dobro zapušiti sve rupe i procepe izolacionim, gumenim trakama ili drugim sredstvima, poput gita foto: Promo

Poboljšanje toplotne izolacije podrazumeva zamenu stolarije, zamenu ili sređivanje prozora i vrata ili izolaciju krova. Stan ili kuća sa visokim nivoom energetske efikasnosti omogućavaju porodici da živi udobno i da uštedi novac.

Ključ za ostvarenje uštede je posmatrati dom kao jedan energetski sistem sa delovima, koji zavise jedan od drugog. Primera radi, sistem za grejanje nije samo jedna peć – to je ceo sistem prenosa toplote, koji počinje od peći i prenosi toplotu preko cevi i otvora za ventilaciju. Čak i najkvalitetnija peć sa visokim stepenom energetske efikasnosti potrošiće puno ogreva ako cevi za ventilaciju i otvori, zidovi, plafoni, prozori ili vrata dozvoljavaju izlazak toplote.

Istraživanje EPS-a i agencije „Ninamedia“ o energetskoj efikasnosti stanovništva u Srbiji pokazalo je da je u poslednjih nekoliko godina 38 odsto ispitanih građana zamenilo staru stolariju novom i uradilo toplotnu izolaciju.

Rešenje može da bude i unutrašnja izolacija, jer je jeftinija od spoljne, prvenstveno zato što se koriste tanji materijali. Najjeftinija su poboljšanja izolacije doma zatvaranjem mesta, rupa i pukotina kroz koje izlazi vazduh.

Jeftina, a efikasna rešenja

Zbog loše izolovanih prozora i vrata i mesta na fasadi gde su montirane spolјne jedinice klima uređaja, često se dešavaju značajni gubici toplote ili hladnoće, u zavisnosti od godišnjeg doba. Zato treba dobro zapušiti sve rupe i procepe izolacionim, gumenim trakama ili drugim sredstvima, poput gita.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.