U SVETU GODIŠNJE UMRE OKO 600.000 DECE OD ZAGAĐENOSTI VAZDUHA: U Smederevu zagađenost prešla SVE GRANICE!
Organizacija pri UN je dodala da 91 odsto stanovnika sveta udiše zagađen vazduh zbog čega godišnje umre sedam miliona ljudi, Foto: Profimedia, Ilustracija/Espreso.co.rs

VREME JE DA SE PODIGNE SVEST

U SVETU GODIŠNJE UMRE OKO 600.000 DECE OD ZAGAĐENOSTI VAZDUHA: U Smederevu zagađenost prešla SVE GRANICE!

Organizacija pri UN je dodala da 91 odsto stanovnika sveta udiše zagađen vazduh zbog čega godišnje umre sedam miliona ljudi

Objavljeno:

Od jakih infekcija disajnih puteva zbog zagađenog vazduha u zatvorenom prostoru i napolju godišnje u svetu umre 600.000 dece mlađe od 15 godina, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

"Zagađenje vazduha je kao duvan", izjavio je generalni direktor SZO-a Tedros Adhanom Grebejesus povodom prve svetske konferencije o zagađenosti vazduha i zdravlju.

Računa se da čak oko 93 odsto dece mlađe 15 godina (1,8 milijardi dece u svetu) udiše zagađen vazduh koji može da im ugrozi zdravlje i razvoj, navodi se u izveštaju SZO.

Organizacija pri UN je dodala da 91 odsto stanovnika sveta udiše zagađen vazduh zbog čega godišnje umre sedam miliona ljudi.

SZO je dodala da zagađeni vazduh utiče na neurološki i razvoj kognitivnih sposobnosti. Deca izložena zagađenom vazduhu mogu kasnije da imaju hronične bolesti, kao i kardiovaskularne probleme.

Zagađenost vazduha u zatvorenom i otvorenom prostoru je 2016. izazvala smrt 543.000 dece do pet godina i 52.000 dece od pet do 15 godine koja su obolela od jakih infekcija disajnih puteva.

Jedan od razloga osetljivosti dece na posledice zagađenja je to što dišu brže od odraslih i zbog toga apsorbuju više zagađenja. Pored toga, deca žive bliže tlu gde određeni zagađivači imaju maksimalnu koncentraciju, što može da utiče na razvoj mozga i tela.

Posle ovih krajnje nezanemarljivih podataka koje je saopštila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO), moramo se osvrnuti i na našu zemlju.

Organizacija pri UN je dodala da 91 odsto stanovnika sveta udiše zagađen vazduh zbog čega godišnje umre sedam miliona ljudi
Organizacija pri UN je dodala da 91 odsto stanovnika sveta udiše zagađen vazduh zbog čega godišnje umre sedam miliona ljudi foto: Pixabay

Da je Smederevo jedan od najzagađenijih gradova u Srbiji, konstantno dokazuju podaci sa stanice automatskog monitoringa kvaliteta vazduha Agencije za zaštitu životne sredine.

Samo u poslednjih dvadesetak dana, grad na Dunavu bio je dva puta apsolutni rekorder u zagađenosti vazduha u samom centru. Dozvoljena granica na dnevnom nivou je 50, a gornja granica za jako zagađenje iznosi 75 mikrograma po metru kubnom.

U ova dva kritična momenta indeks kvaliteta vazduha bio je na maksimalnom podeljku – pet, koji, prema parametrima agencije, označava jaku zagađenost. U Smederevu se ovaj indeks retko kada spušta ispod četiri, što označava zagađen vazduh.

Ova pojava gotovo je svakodnevna u ovom gradu. Koncentracija suspendovanih čestica PM-10 često je iznad predviđenih vrednosti. Zanimljivo je i variranje ovih vrednosti tokom jednog dana, kada se skala penje i pada od dozvoljenih do prekomernih parametara, što se vidi u tabelarnom prikazu merenja iz sata u sat.

S obzirom na to da grejna sezona nije počela i da kotlarnice koje u Smederevu još rade na mazut nisu aktivne, građani su se na društvenim mrežama pitali šta je uzrok.

Predsednik Udruženja „Lokalni ekološki pokret” Miljan Ilić smatra da do visoke vrednosti suspendovanih čestica najverovatnije dovodi ruža vetrova.

– Mnogo je faktora aerozagađenja u Smederevu, ali gust saobraćaj i železara su najveći zagađivači. Svi u gradu znaju da je crvena prašina vidljiva i golim okom svuda oko nas, a najgore je u noćnoj proizvodnji. Filteri su loši. U vreme „Ju-Es stila” nije bilo idealno, ali se koliko-toliko radilo na zaštiti životne sredine, plaćali su naknade, a otkako su Kinezi došli, ekologija više nije tema ni železare ni grada. To svi znaju, ali se ćuti jer oni čuvaju oko 5.000 radnih mesta – kaže Miljan Ilić i dodaje da se „Lokalnom ekološkom pokretu” nije obratio niko od predstavnika HBIS-a, iako su najaktivniji na polju lokalne ekologije.

BONUS VIDEO

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.