REKA OSTALA BEZ PASTRMKE, EKO SISTEM UNIŠTEN! Posle izgradnje centrale od Prištavice ostala SAMO KATASTROFA (FOTO)
Reka Prištavica, pritoka Velikog Rzava, Foto: Printscreen / Twitter / Vladimir Stojković

uništavanje prirode

REKA OSTALA BEZ PASTRMKE, EKO SISTEM UNIŠTEN! Posle izgradnje centrale od Prištavice ostala SAMO KATASTROFA (FOTO)

Posledice uništavanja reka su STRAVIČNE

Objavljeno:

Mesecima unazad meštani raznih krajeva po Srbiji ustali su protiv izgradnje malih hidroelektrana, a glavni razlog tome je uništavanja reka i prirode. Naime, građani na društvenim mrežama redovno objavljuju postove u kojima skreću pažnju na katastrofalne posledice po životnu sredinu, ako se sa ovom praksom nastavi. Izgradnjom dolazi do destrukcije korita reke i priobalja, što je fatalno po živi svet.

Izgradnjom malih hidroelektrana reke se pregrađuju, a takođe ovo bi moglo loše da utiče na turistički potencijal, gde ljudi dolaze zbog očuvane prirode i čistih reka.

Građani već neko vreme upozoravaju da je u reci Prištavici, pritoci Velikog Rzava, cevovod postavljen direktno u korito reke, te da je to protivno svim propisima.

Pogledajte fotografiju:

Da se na ovaj način skrnavi netaknuta prirpda, pokazuje i primer Brezjanske reke. Naime, nakon izgradnje mini hidrocentrale, reka je ostala bez pastrmke, uništen je eko sistem, a ogroman negativan uticaj na prirodu i meštane je i više nego očigledan.

Valja naglasiti da se ulaskom teške mehanizacije u vodotokove uništavaju hiljadama godina stari vodotokovi, uguravanjem reka u ogromne cevi.

A u stvari, čitava priča se "vrti" oko novca. Naime, struja iz obnovljivih izvora, kao što su male hidroelektrane, otkupljuje se po takozvanoj povlašćenoj ceni, koja je trenutno od šest do 13,7 evrocenti po kilovat-satu, te investitiri ovo vide kao dobru zaradu.

Podsetimo, meštani Stare planine su više puta protestovali kako bi sačuvali reke u ovom zaštićenom području i u više navrata naveli da se reke i eko sistem na ovaj način uništavaju, jer se reke sprovode u cevi i često presušuju nizvodno.

Razlog njihovog protesta je što je na teritoriji Stare planine planirana izgradnja čak 58 malih elektrana. Trenutno ih u Srbiji ima oko 120.

Valja naglasiti i da je Skupština Srbije sredinom oktobra odbila da u dnevni red uvrsti predlog izmena Zakona o energetici kojim bi male hidroelektrane bile izbačene iz obnovljivih izvora energije.

BONUS VIDEO: Ministar Đorđević za Espreso otkrio kako se snalazi na društevnim mrežama, ali i sve o vatrenom navijanju za Crvenu Zvezdu!

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.