NENAD JE NAPRAVIO APLIKACIJU O KOJOJ DRUGI MOGU DA SANJAJU! Želite svoj biznis? On ima sjajne savete kako da uspete
Nenad Nikolin je osmislio jedinstvenu aplikaciju u svetu couch -coach, Foto: Espreso.co.rs

PAMETNA SRBIJA

NENAD JE NAPRAVIO APLIKACIJU O KOJOJ DRUGI MOGU DA SANJAJU! Želite svoj biznis? On ima sjajne savete kako da uspete

Vrlo je važno posećivati seminare i spajati se s ljudima kako bi kao početnik mogli da krenete u realizaciju vaše ideje

Objavljeno: 09:03h
Jelena Čabović

Sve više mladih u Srbiji po završetku fakulteta ili srednje škole želi samo jedno - da bude sam svoj gazda.

Maštarija mladih odmah je direktorska pozicija neke firme. Svi žele da zarađuju više od državnog proseka, a ako je nekako moguće da za to ne troše mnogo vremena. Ostvarenje najvećeg srpskog sna bilo bi sve to, uz rad od kuće.

Kod privatnog biznisa, mnogi imaju jedan problem - da počnu. Imate potencijal, ideju, vredni ste, ali zastanete kod tog prokletog novca i zapitate se kako započeti biznis bez početnih ulaganja?

Kako biti sam svoj gazda? Možda će se neki razočarati, drugi prepoznati sebe, treći dobiti fenomalnu ideju i tako dalje.

Ukoliko ste tek završli fakultet ili pak niste više tako mladi, a bavite se Internet tehnologijom, sigurno vam je na pamet pala ideja da razvijete neki aplikativni softver. E, za to vam ne treba nikakav novac, samo kreativnost. U današnje vreme i u narednim godinama to će biti top biznis.

Portali, novine i televizija su prepuno reči startup i IT stručnjak te vam je već sigurno muka ili ste pomalo zavidni, jer oni zarađuju pregršt novca. Želeli biste da čujete savete onih koji su počeli od nule, a za njihov rad je čuo i svet.

Pitate se šta je startap? Pod tim se podrazumeva da imate neku fenomenalnu ideju ili inovaciju u poslovanju gde na kraju ukoliko želite, investitori otkupe celokupan posao za određenu svotu novca, ali ne mora da znači.

U Srbiji se generalno pod ovim pojmom podrazumeva započinjanje nekog posla u bilo kojoj sferi, dok na globalnom nivou broj startap kompanija sve više raste i one su vrlo specifične, a odnose se isključivo na tehnološke startap projekte, bilo da je u pitanju neka nova aplikacija za telefon ili neka web inovacija koja ljudima rešava neki problem.

Neki startup projekti zahtevaju minimalna početna ulaganja posebno ako sami posedujete neko upotrebljivo znanje.Tad je jedino što ulažete vaše vreme i trud. Dakle, imate ideju i ispitali ste njen potencijal. A novac? Da li je zaista moguće pokretanje startup projekta bez novačnih sredstava, pitate se?

O svemu ovome pričali smo s Nenadom Nikolinom, bivšim košarkaškim trenerom i sudijom. On nam je dao odgovore na pitanja kako otpočeti sopstveni biznis sa minimanim ulaganjima i to u Srbiji. Razvijao je aplikaciju pod nazivom Cauch-Couch.

Oni koji gledaju košarkaške utakmice iz svog kreveta često se nerviraju i pitaju zbog čega igrač nije odigrao ovako ili onako, zašto sudija nije na vreme svirao faul i slično. Oni koji to često rade dočekali su trenutak da se susretnu treneri s klupe s trenerima s kauča.

Nenad nam je dao odgovore na pitanja kako otpočeti sopstveni biznis sa minimanim ulaganjima
Nenad nam je dao odgovore na pitanja kako otpočeti sopstveni biznis sa minimanim ulaganjima foto: Profimedia

Ideja da razvije aplikaciju se javila dok je sedeo gledao košarkašku utakmicu i pitao se kako bi mogao da utiče na tok igre i aktivno učestvuje u njoj. Šta bi mogao da uradi? S obirom na to da se već bavi IT tehnologijama, kliknulo mu je u trenutku dok je ležao na krevetu, te otuda i naziv couch-coach.

Nenad nam je za početak na jednostavan način objasnio kako funkcionše aplikacija, ali i ono najvažnije - koliko je vremena bilo potrebno od ideje do realizacije, gde je nabavio novac i ono najvažnije udelio nam je savet.

Nenadova aplikacija je jedinstvena svetu, jedna je od devet sličnih aplikacija koje je evroliga odabrala na primeni novih tehnologija
Nenadova aplikacija je jedinstvena svetu, jedna je od devet sličnih aplikacija koje je evroliga odabrala na primeni novih tehnologija foto: Filip Plavčić

- Pomoću aplikacije se vi praktično stavljate u ulogu trenera odnosno vi treneru “šapućete na uvo” kog igrača da uvede, koga da izvede. Tenutno promatramo i neke druge akcije kao na primer kako bi izgledala igra s gledišta samog igrača, što je zanimljivo. Zamislite, on igra i neko mu šapne kako da odigra. Za sada vi možete da pomoću aplikacije da predložite samo prvu postavu utakmice evrolige, što znači da prikupljamo sve podatke s utakmice u realnom vremenu. Zahteve koje vi pravite u aplikaciji dok posmatrate meč koncesiramo našem serveru i onda sve ide algoritamsk, tako da praktično kroz to savetovanje treneru, tj kroz realizaciju tih saveta osvajate neke sopstvene poene koji praktično predstavljaju vašu moć predviđanja tog meča - objašnjava nam.

Nenadova aplikacija je jedinstvena svetu, jedna je od devet sličnih aplikacija koje je Evroliga odabrala na primeni novih tehnologija, jer ima za cilj da omogući dodatno iskustvo onima koji gledaju meč.

- Prvo što sam uradio jeste da sam moju ideju ispričao ljudima u mom okruženju tj. ljudima koji se bave košarkom. Dobio sam podršku od porodice i navijača. Kad sam pustio prvu verziju aplakcije 24.12.2017, dva dana pre nas puštena je aplikacija u NBA koja se slično igra kao naša igra, praktično smo mi bili u razvoju kada i oni, a mi nismo znali za njih uopšte - ubeđuje nas on.

Naravno, odmah se zapitao kako će sve finansirati, koliko je vremena potrebno, koju su mu ciljevi.

- Mogu vam reći da novac nije presudan u svemu ovome, ali jeste potreban. Sve sam osmišljavao u svoje slobodno vreme, a novac koji je bio potreban otišao je na reklamu, materijal istraživanje... Fond za inovacione delatnosti u koji smo mi ušli kao jedan od mladih kompanija koje su dobile finansiranje aktivnosti nam je na početku dosta pomogao. Početno ulaganje nije samo novac, već je većim delom vreme, jer najviše vremena se potroši na istraživanje tržišta, osmišljavanje same aplikacije. Novac nije potreban, dovoljno je da imate telefon i interenet, a priznanje da radite dobru stvar je značajna. To da se nekome dopala stvar koju ste vi napravili i da neko to želi da koristi, iako vas ne poznaje lično.

Nenad  je dao savet svim mladima koji žele da budu sami svoje  gazde jednog dana
Nenad je dao savet svim mladima koji žele da budu sami svoje gazde jednog dana foto: Filip Plavčić

Nenad objašnjava da je vrlo važno posećivati seminare i spajati se s ljudima kako bi kao početnik mogli da krenete u realizaciju vaše ideje. Nenad je u prostorijama Impact Hub-a (mesto gde se okupljaju i spajaju startap firme i investitori) dobio priliku da za njegov rad čuje Fond, ali i ljudi iz sveta košarke i IT sektora.

- IT je budućnost, a novca vam ne treba mnogo potrebna je investicija sopstvenog vremena! Dakle mnogo utrošenog vremena je potrebno da bi se došlo dovde. Sad sam fokusiran na domaće, a kasnije bih da se probijem i na svetsko tržište. Aplikacija ako je dobra, ona će se podjednako koristiti i u Kini, Australiji, Americi, Srbiji i tako redom.

Aplikacija je sada u fazi validacije na tržištu ABA lige na teritoriji ex Jugoslavije. Planira da se proširi i na teritoriju Nemačke, Francuske, Italije, Španije i Grčke.

Cilj mu je da svaka zemlja korsti njegovu aplikaciju na svom maternjem jeziku. Dakle, opet je potrebno spojiti se s osobama s tog govornog područja, tako da je potrebno posečivati seminare na kojima se razmenjuju iskustva i priče o startap projektima.

- Verujem da ako je aplikacija dovoljno interesantna ona ne zna za barijeru, kao što angry birds igraju u Kini i Afrci , verujem da će jednog dana i moju aplikaciju neko prigrliti - iscrpan je bio ovaj preduzetnik.

Za kraj, Nenad Nikolin je dao savet svim mladima koji žele da budu sami svoje gazde jednog dana:

- Potrebno je da se razviju radne navike i da se razvije veština u nekom poslu, da li je to programiranje, dizajn, biznis, bilo koji skill koji poseduju neka ga razviju maksimalno, koliko god je to moguće. Zatim, da se priključe timu koji ima jasnu ideologiju i koji će kroz neki ciklus u možda godinu dve ili tri proći sve razvojne faze te firme, ipak ne možete sve sami. To je jako dobro za iskustvo, kakvo god ono bilo, treba sa ljudim što više komunicirati. Nisam pristalica toga da baš mlade osobe čim postanu punoletene otvore firmu gde moraju da misle o zakonima, njigovodstvu, računovostvu, fakturama i računima, jer je to nešto što može da vas odvuče poprilično daleko od vaše osnovne delatnosti. Najvažnije od svega je da radite ono što volite - uz smeh završava Nenad.

Po svemu sudeći, tehnološki startap može da napravi zaista veliki bum uz relativno malo ulaganja i za kratko vreme. Ovde s malim dodatkom radne snage i uz pomoć fondova, možete znatno proširiti posao, opslužiti vše ljudi, zaraditi više novca i vrlo lako biti deo globalnog tržišta.

BONUS VIDEO:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.