POGODNOST PLAĆANJA BESKONTAKTNIM KARTICAMA KOŠTA ĆE VAS VIŠE: Vožnju ćete platiti 9 do 27 dinara više!
Početkom godine uvedeno je plaćanje karte beskontaktnim karticama, Foto: Dado Đilas

isplatili se, sami prsudite

POGODNOST PLAĆANJA BESKONTAKTNIM KARTICAMA KOŠTA ĆE VAS VIŠE: Vožnju ćete platiti 9 do 27 dinara više!

Pogodnost plaćanja karte u javnom gradskom prevozu beskontaktnim karticama uvedena je početkom godine

Objavljeno: 15:48h

Plaćanje karte u javnom gradskom prevozu beskontaktnim karticama sugrađane će koštati devet dinara više za vožnju u prvoj zoni, odnosno 27 dinara više za vožnju u sve četiri zone.

Ipak, "Bus plus" i njihov partner "Masterkard" ovu razliku u ceni pravdaju činjenicom da je to dodatna pogodnost za sugrađane, te se zato ova provizija naplaćuje, kao i da je naisplativija mesečna karta za prevoz.

Pogodnost plaćanja karte u javnom gradskom prevozu beskontaktnim karticama uvedena je početkom godine. Ipak, mali je procenat građana koji je ovu mogućnost koristio. Kako bi približili ovaj način plaćanja Beograđanima, kompanija "Apeks" i "Masterkard" su odlučile da uvedu promo-period. Sada, sredom i subotom, do 17. novembra, karta košta dinar, dva ili tri dinara pri plaćanju beskontaktnim karticama. Drugim danima, karta za prvu zonu, kada se plaća "plastikom", košta 98 dinara umesto 89 zbog naplate provizije.

Karta za prvu, drugu i treću zonu umesto 179, košta 197 dinara, a za sve četiri zone 296 umesto 269 dinara. I dok su se pažljiviji sugrađani zapitali zašto su karte poskupele, oni manje obazrivi nisu ni primetili da im se provizija naplaćuje. Iznose 89 i 98, 179 i 197, kao i 269 i 296 lako je permutovati.

Žitelji prestonice su se zapitali zašto im se provizija naplaćuje kada kupuju kartu u autobusu, ali ne i kada plaćaju potrepštine u radnjama.

- Plaćanje prevoza beskontaktnim platnima karticama je pre svega dodatna pogodnost za naše sugrađane - ističu iz "Bus plusa".

Iz "Bus plusa" podsećaju i da je cena karte plaćene platnom karticom u javnom prevozu niža nego kada se ona kupuje kod vozača i plaća gotovinom.

- Namenjeno je turistima ili posetiocima, odnosno onim ljudima koji ređe koriste javni prevoz, ili su na primer zaboravili svoju "bus plus" karticu.

U ovoj firmi ističu da je za građane koji svakodnevno, i naročito na više linija, koriste uslugu prevoza, mesečna kartica najisplativija opcija. Razlika u ceni kada se karta plaća platnom karticom je provizija banke, koja je utvrđena u skladu sa Rešenjem o utvrđivanju cena usluga u javnom linijskom prevozu putnika i može biti maksimalno 15 odsto veće od definisane cene karte. Provizija se koristi za održavanje sistema koji omogućava sigurna i jednostavna plaćanja u slučajevima kada putnik nema pretplatnu kartu.

Da podsetimo, vožnja plaćena "plastikom" košta isto koliko i karta plaćena putem mobilnog telefona.

ZAŠTO PROCENAT?

- U pojedinačnim zonama razlika u ceni je 52 dinara, a u kombinaciji zona 101 dinar. Tako je ova jeftinija i praktičnija opcija za građane i posetioce Beograda. Takođe kod kada govorimo o klasičnoj "bus plus" kartici, novac se uplaćuje pre vožnje, a u slučaju plaćanja bankarskom karticom tek nakon upotrebe, tako da je to još jedan razlog što postoji razlika u ceni.

Bonus video:

SA BUS PLUS-OM SE NE VALJA ŠALITI

(Espreso.co.rs/Politika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.