ONA BAŠ NE MOŽE DA SE POPNE? Skandalozni odgovori lekara na pitanje zašto žene u kolicima ne mogu na ginekološki!
Teško kod ginekologa, Foto: Profimedia, Shutterstock

dotakli smo dno

ONA BAŠ NE MOŽE DA SE POPNE? Skandalozni odgovori lekara na pitanje zašto žene u kolicima ne mogu na ginekološki!

Da li je ljudski život manje vredan od jednog ginekološkog stola?

Objavljeno: 19:35h
Suzana Trajković

Prepreke su za osobe sa invaliditetom baš svuda. One im otežavaju da rade, da idu u kupovinu, banku, poštu...

Barijeru imaju i na onom najvažnijem putu - ka zdravlju.

Osobe sa invaliditetom, a pod tim posebno one koje se kreću uz pomoć invalidskih kolica teško dolaze do lekara. Čak i ako domovi zdravlja imaju rampe za ulazak, neretko se dešava da su im stepenice prepreka ka ginekologu, zubaru, oftamologu...

Još jedna barijera koja posebno žene, korisnice invalidskih kolica stavlja u nezavidan i diskriminišući položaj svakako je manjak hidrauličnih ginekoloških stolova, kojih nema u svakoj zdravstvenoj ustanovi.

Žene koje su u kolicima ne mogu da se popnu na ginekološki sto za pregled, što ih stavlja u težak položaj.

U ustanovama koje nemaju posebne stolove za pregled žena sa invaliditetom lekari uglavnom pišu upute za pregled na klinikama koje za to imaju uslove.

Za žene u Beogradu, prema rečima Ljupke Mihajlovske, poslanice Skupštine, koja je i sama korisnica invalidskih kolica, prepreka je manje. U GAK "Narodni front" otvorena je pre više od decenije ordinacija za žene sa invaliditetom. Hidrauličnih stolova ima i u većim domovima zdravlja i klinikama u glavnom gradu.

 GAK 'Narodni front
GAK "Narodni front" je bolje opremljen foto: Google street view

Kako Srbija nije samo Beograd, mora se uzeti u obzir to da neke žene u invalidskim kolicima moraju da se transportuju u kilometrima udaljene bolnice ili klinike kako bi se pregledale.

I sami smo se uverili da situacija u Srbiji nije na tako zavidnom nivou. Naime, u ulozi građanina, tačnije žene koja je korisnica invalidskih kolica, pozvala sam domove zdravlja i bolnice iz nekoliko gradova Srbije. Postavili smo svakoj ustanovi pitanje da li imaju hidraulični sto za pregledanje, a odgovore koji su u nekim prilično šokantni, vam prenosimo u celosti.

Dom zdravlja, Smederevo

Na raspitivanje novinarke u ulozi građanke koja želi da dovede rođaku, korisnicu invalidskih kolica na godišnji pregled, odgovor je bio:

- Nemamo sto za žene sa invaliditetom. A recite mi, jel' ona ne može nekako da se popne? Ako ne može, onda možemo da uradimo anamezu, i da napišemo uput...

Iako je ljubaznost zdravstvene radnice koja se javila bila na zavidnom nivou, odgovor baca ruglo na zdravstvenu situaciju u Srbiji.

I takav odgovor nije jedini.

Kada smo pozvali ginekologiju u Odžacima, muški glas nam je kratko rekao: "nisam upoznat", uz objašnjenje da odeljenje za pregled žena nema svoj lokal, već da pozovemo gospođu po imenu Božanka.

Služba za zdravstvenu zaštitu žena u Pančevu poseduje potrebnu opremu za pregled žena koje su korisnice invalidskih kolica, barem nam je tako rečeno.

S druge strane, žene iz Aranđelovca koje su u kolicima ne mogu se pregledati u svojoj zdravstvenoj ustanovi.

- Nemamo odgovarajući sto za pregled, ali možemo napisati uput za bilo koju zdravstvenu ustanovu koja ima hidraulični sto.

foto: Fonet

Dakle, pripadnice nežnijeg pola moraće da prevale dosta kilometara do lekara koji ima potrebnu opremu, ili da pregled pak plate u nekoj privatnoj klinici.

Kako se na ovaj način žene koje su korisnice invalidskih kolica dovode u neravnopravan položaj, po svemu sudeći reč je o diskriminaciji. Upravo zbog nje mnoge žene sa invaliditetom retko ili nikada ne posećuju ginekologa, što vodi u moguća teška oboljenja od kojih su mnoga po život opasna.

Kako je ranije pisano, zdravstvene ustanove koje imaju hidraulični sto za pacijentkinje sa invaliditetom, iste su obezbedili uz pomoć raznih donacija.

Sada se postavlja pitanje, da li je ljudski život manje vredan od jednog ginekološkog stola?

Šta vi mislite o ovome?

Pišite nam u komentarima..

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.