HEPATITIS C U KLINIČKOM CENTRU! Opasan virus hara jednom od najvećih srpskih bolnica, NADLEŽNI NE ZNAJU UZROK!
Foto: Profimedia, Printscreen/Google Maps, Ilustracija

ESPRESO EKSKLUZIVNO SAZNAJE

HEPATITIS C U KLINIČKOM CENTRU! Opasan virus hara jednom od najvećih srpskih bolnica, NADLEŽNI NE ZNAJU UZROK!

Danas je poznato najmanje pet hepatitis virusa (A, B, C, D i E), a još nekoliko njih (F, G, TTV) su u fazi ispitivanja i bližeg određivanja

Objavljeno:

U Kliničkom centru Niš, kako Espreso saznaje, došlo je do infekcije pacijenata virusom Hepatitis C, što su nam i potvrdili iz ovog kliničkog centra.

O tome je, kako navodi naš izvor koji je želeo da ostane anoniman, obavešten Institut za javno zdravlje Dr Milan Jovanović Batut, što su nam takođe potvrdili iz KC Niš.

- Već neko vreme nadležni pokušavaju da odgonetnu uzrok Hepatitisa C, ali bezuspešno - navodi izvor Espresa.

Naš sagovornik navodi dva moguća uzroka ove epidemije. Prva solucija je, kako kaže, neispravnost aparata za dijalizu, a druga da zaposleni prenose zarazu.

Ovim povodom kontaktirali smo KC Niš, ali i Institut za javno zdravlje Dr Milan Jovanović Batut, kako bismo saznali da li je ova informacija istinita, te da li znaju šta je uzročnik ove infekcije i kako rade na njenom suzbijanju.

Iz Kliničkog centra Niš rekli su kako su preduzete sve zakonske mere u suzbijanju infekcije, te kako nijedan oboleli nije životno ugrožen.

- Shodno proceduri u slučaju pojave infekcije virusnim Hepatitisom C, prvo je obaveštena Komisija za intrahospitalne infekcije KC Niš, a zatim i Institut za javno zdravlje Dr Milan Jovanović Batut. Preduzete su sve zakonom preduzete mere u suzbijanju infekcije, nijedan oboleli nije životno ugrožen, a poslednjih mesec i po dana nema novih obolelih pacijenata - navode iz KC Niš.

Dodali su još i kako na otkrivanju uzroka intenzivno rade različite službe, te kako se nadaju da će uskoro naći uzrok.

- Na otkrivanju uzroka ove infekcije intenzivno rade epidemiološka služba Instituta za javno zdravlje Niš, Komisija za intrahospitalne infekcije KC Niš i Služba Instituta za javno zdravlje dr Milan Jovanović Batut. Nadamo se da ćemo uskoro saznati uzroke - kažu iz KC Niš za Espreso.

Ista pitanja uputili smo i Institutu za javno zdravlje Dr Milan Jovanović Batut, no do objave ovog teksta nisu nam dali odgovore.

Podsetimo, virusni hepatitis je upalna bolest jetre uzrokovana hepatotropnim virusima tj. virusima koji imaju poseban afinitet prema jetrenom tkivu. Klinička slika i lečenja bitno zavise o vrsti virusa, ali i od samog stanja "domaćina".

Danas je poznato najmanje pet hepatitis virusa (A, B, C, D i E), a još nekoliko njih (F, G, TTV) su u fazi ispitivanja i pobližeg određivanja. Hepatitis B virus (HBV) i hepatitis C virus (HCV) su važni uzročnici akutnog i hroničnog hepatitisa, ciroze jetre i hepatocelularnog karcinoma (HCC).

U svetu, prema statistikama iz 2017. godine 350 miliona ljudi ima hroničnu infekciju jetre izazvanu virusom B, a kod nas nešto više od dva odsto stanovništva. Sa virusom C ukupno je zaraženo 170 miliona, a u našoj sredini jedan procenat.

Hepatitis C prenosi se putem krvi, prilikom hirurških i stomatoloških intervencija, sve više tetoviranjem, pirsingom, manikirom, pedikirom, i svuda tamo gde postoji dodir sa inficiranom krvlju. Već više od dve decenije postoji obavezno testiranje krvi na virus C, a najbolji način da se to proveri je dobrovoljno davanje. Ovaj virus najčešće se otkrije slučajno.

Prisustvo ovog virusa u organizmu dokazuje se specifičnom biohemijskom analizom. Biohemijske analize koje pokazuju dešavanja u jetri mogu da se urade i u primarnoj zdravstvenoj zaštiti uz uobičajenu analizu krvi. Biopsija je takođe važan dijagnostički pokazatelj ozbiljnosti i dalje progresije obolenja.

Bonus video:

Ovako izgleda WC za zaposlene u KBC Zvezdara

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.