SKANDAL VEKA! Fakultet dramskih umetnosti sele sa Novog Beograda, ZAPOSLENI U STRAHU, a sada se oglasio I DEKAN!
Foto: Printscreen/Google Maps, Printscreen/Twitter, Ilustracija/Espreso.co.rs

POSLE 65 GODINA

SKANDAL VEKA! Fakultet dramskih umetnosti sele sa Novog Beograda, ZAPOSLENI U STRAHU, a sada se oglasio I DEKAN!

Profesor Fakulteta dramskih umetnosti Beogradskog univerziteta Nebojša Romčević navodi da će će novi "stanari" na Novom Beogradu biti pripadnici policije

Objavljeno: 20:28h
Jelena Jovanović

Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu predstavlja najznačajniju instituciju umetničkog i naučnog dramskog obrazovanja u Srbiji.

Ova eminentna ustanova visokoškolskog obrazovanja, umetnosti i kulture mesto je na kome se formiraju kriterijumi u oblasti dramskih umetnosti. To je ujedno i škola iz koje su potekli naši najznačajniji stvaraoci i koja je time značajno doprinela visokom nivou pozorišta, filma, radija i televizije na celokupnom južnoslovenskom kulturnom prostoru.

Ipak, u javnosti se pojavila informacija da kako će FDU biti izmešten iz zgrade u Bulevaru umetnosti 20 u neodređenu zgradu na Topčideru dok će novi "stanari" na Novom Beogradu biti pripadnici policije.

Profesor Fakulteta dramskih umetnosti Beogradskog univerziteta, Nebojša Romčević je na svom Fejsbuk profilu napisao je kako se sve dešava jer je plac gde je bio savezni SUP srušen za vreme bombardovanja i da će se na tom mestu podići šoping mol.

On navodi da je policiji posle 25 godina zatrebala nova zgrada, kao i da im se zgrada FDU učinila idelanom za tako nešto jer već poseduje "samice".

- Pošto kupio, poto prodajem. Univerzitet umetnosti je bio vlasnik (ili korisnik ili već šta) celog prostora oko FDU, pa (valjda) do one preružne crkve prekoputa Merkatora. Vesela vlast (Đelić) oduzima UU taj plac i šatro, gradi tu nekakav naučni park; usvojeni projekti, bla, bla...naravno, desila se prenamena tog placa, jer je to verovatno najskuplji prostor u gradu. Dekani pružaju mlaki otpor i svaki Fakultet iz UU pokušava da ostvari neki svoj ćar. FDU ostaje vlasnik-NIČEGA, čak ni zemljišta na kome je zgrada. E, sad tek ide najslađe: SNS, naravno, baštini dostignuća Demokrata i ide korak dalje. U procesu je postupak za iseljenje FDU iz zgrade i premeštanje u nepostojeću zgradu na Topčideru! A ko će da useli u zgadu u Bulevaru umetnosti 20 i na ostatku placeva? Nećete pogoditi, jer deluje kao potpuna ludost! Policija! Pošto je plac gde je bio savezni SUP srušena za vreme bombardovanja, a sada tamo podižu milioniti šoping mol, posle 25 godina policiji je zatrebala nova zgrada a nekako je naša zgrada izgleda idealna. Valjda zato što već ima samice, napisao je Nebojša Romčević.

On je dodao i svoje zapažanje o tome šta stoji iza svega ovoga.

Šta se sve valja iza ove sumanute namere? Od stvari koje se nas tiču, ona glavna je-gušenje FDU (kao uostalom i svih državnih fakulteta), zarad "razvoja" privatnih umetničkih fakulteta. Umetnički fakulteti su ozbiljan biznis, naročito ako ne postoje ozbiljni kriterijumi, osim para; dakle, državni fakultet samo znači da niko ne uzima pare od budućih umetnika, a još i košta državu. Postoji ozbiljna mogućnost da sam ponešto od ovoga loše čuo, ili da nemam celovitu sliku, ali suština ostaje.

Romčević je na kraju pozvao sve zaposlene, ali i studente da odbrane samo zgrade, već i samu ustanovu.

- DAKLE, PROFESORI, OSOBLJE, STUDENTI (SADAŠNJI, BIVŠI I BUDUĆI) SPREMIMO SE ZA ODBRANU -NE SAMO ZGRADE! Ovo je put da se u Srbiji školuju samo oni koji imaju para, put konačnog i neopozivog raslojavanja društva na kaste onih koji su osueđeni da budu heloti i klasu gospodara u korporaciji SRBIJA D.O.O., napisao je na kraju profesor.

foto: Printscreen/facebook

Podsećamo, kontinuitet i 65-godišnja tradicija, vrhunski nastavni programi i najugledniji profesori, izuzetni uslovi studiranja i tehničke mogućnosti čine od Fakulteta dramskih umetnosti najzanimljiviju i najpoželjniju visokoškolsku instituciju u našoj zemlji.

Espreso je uspeo da dođe do dekana FDU Miloša Pavlovića i on nam je odgovorio na ove tvrdnje.

Njegovo saopštanje Vam prenosimo u celosti:

" Povodom nezvaničnih informacija koje su se pojavile u javnosti, a u vezi potencijalnog iseljenja Fakulteta dramskih umetnosti iz svoje zgrade na Novom Beogradu, obraćamo se medijima i zainteresovanoj javnosti sa preciznijim informacijama.

Kao deo Univerziteta umetnosti, Fakultet dramskih umetnosti je upoznat sa planovima Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja da se Fakultetu muzičke umetnosti, koji godinama realizuje svoje studijske programa u neuslovnim objektima, obezbedi trajan i adekvatan smeštaj koji će omogućiti neometano odvijanje nastave i kvalitetan rad studentima i profesorima te škole.

Fakultet dramskih umetnosti bez rezerve pozdravlja ovakve napore Ministarstva prosvete.

Takođe, u direktnom razgovoru sa ministrom Šarčevićem, Fakultet dramskih umetnosti je upoznat sa ambicijama Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja da se omogući izgradnja kampusa Univerziteta umetnosti u kome bi, na jednom mestu, bili objedinjeni FDU, Fakultet muzičke umetnosti i buduća Visoka umetnička škola za ples. U ovom razgovoru je, za ovaj projekat, pomenuta lokacija na Bulevaru Patrijarha Pavla.

Imajući u vidu da je zemljište oko zgrade Fakulteta dramskih umetnosti u prethodnim periodima često bilo predmet interesovanja Vlade RS i da je u ovom trenutku neiskorišćeno, smatramo da upravo ono ima najbolji potencijal za realizovanje pomenutih planova Ministarstva prosvete i izgradnju kampusa Univerziteta umetnosti. Time bi se Fakultetu dramskih umetnosti pridružile dve visoke umetničke škole, čime bi se saradnja i razmena studenata učinila intenzivnijom, a troškovi realizacije nastave smanjili.

Kao jedina državna visoka škola u oblasti umetnosti, kulture i medija, Fakultet dramskih umetnosti svoju ekonomsku održivost zasniva na sredstvima Ministarstva prosvete kao dominantnog izvora finansiranja. U ovom trenutku, Ministarstvo prosvete izmiruje samo polovinu materijalnih troškova FDU, dok ostatak sredstava Fakultet pokriva iz sopstvenih prihoda.

S obzirom na kompleksnost i specifičnost naše škole, smatramo da bi izmeštanje FDU i izgradnja identično funkcionalne i uslovne zgrade u koju bi se preselile nastava i praktičan rad studenata i profesora Fakulteta finansijski bila neracionalan i neodrživ projekat, koji bi budžete Ministarstva prosvete i Vlade RS opteretio nesagledivim troškovima. Reakcije na nezvanične informacije o iseljenju FDU proteklih dana svedoče i o važnosti škole i njenog prostora kako za njene bivše i sadašnje studente, koji oblikuju i razvijaju umetnički, kulturni i medijski život Srbije, tako i za najširu umetničku, naučnu i stručnu javnost.

Fakultet dramskih umetnosti, u godini u kojoj obeležava 70 godina od osnivanja, radi u visoko profesionalnim uslovima, sa kapacitetima za obrazovanje u oblasti filma, televizije, pozorišta i radija koji su u rangu najrespektabilnijih evropskih i svetskih škola. Namenski građena zgrada se proteklih 44 godine razvijala i proširivala kako bi ispratila najnovije trendove u oblasti umetnosti, kulture i medija.

Danas Fakultet dramskih umetnosti poseduje svoju pozorišnu scenu, dve bioskopske sale, filmske, televizijske i radijske studijske prostore, tri laboratorije – za izvođačke umetnosti, za zvuk i za interaktivne umetnosti – radionice za proizvodnju kostima i rekvizite, kao i učionice, vežbaonice i sale čija je funkcionalnost prilagođena specifičnostima obrazovnog procesa umetničkih škola. Istovremeno, sama zgrada je nagrađena mnogobrojnim domaćim i međunarodnim priznanjima iz oblasti arhitekture kao jedinstveno zdanje, a svojim izgledom je ugrađena u kulturno sećanje srpskog društva, čime zaslužuje i posebnu zaštitu države kao spomenik kulture od nacionalnog značaja.

Kao jedina visoka umetnička škola koju je osnovala država, želimo da verujemo da je interes Ministarstva prosvete na liniji sa interesom Fakulteta dramskih umetnosti, a to su očuvanje autonomije, integriteta i, pre svega, kvaliteta obrazovnog procesa i praktične nastave.

Ministru prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Mladenu Šarčeviću, Fakultet dramskih umetnosti je uputio ljubazan poziv da poseti našu školu i iz prve ruke se uveri u njenu veličinu, kvalitet i specifičnosti. Verujemo da će nakon toga i njegov stav biti jasniji i jedini logičan – da je mesto Fakulteta dramskih umetnosti u zgradi u kojoj raste i razvija se proteklih decenija."

Pogledajte bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.