VASPITAČICA MARINA KRSMANOVIĆ (34) DOŽIVELA JE MOŽDANI UDAR: Njena borba i POBEDA danas su INSPIRACIJA ZA SVE!
Marina je veliki borac, Foto: Privatna arhiva/Mozdaniudar.org

bravo devojko!

VASPITAČICA MARINA KRSMANOVIĆ (34) DOŽIVELA JE MOŽDANI UDAR: Njena borba i POBEDA danas su INSPIRACIJA ZA SVE!

Marina je majka dvoje dece

Objavljeno:

Marina Krsmanović (34), mlada vaspitačica i majka dvoje dece, 2017. godine je doživela moždani udar. Danas, posle velike borbe i oporavka, ona živi normalan život, a čak je i osvojila zlatnu medalju u biciklizmu!

U nastavku prenosimo tekst sa sajta Mozdaniudar.org, Udruženja građana koje pomaže ljudima koji su doživeli ovaj užas.

"Bliži se Svetski dan borbe protiv moždanog udara – 29. oktobar. Ovogodišnji slogan i hashtag Svetske kampanje za borbu protiv moždanog udara je #UpAgainAfterStroke – što smo mi preveli kao Uzdigni Se Nakon Moždanog Udara. Naš hashtag za društvene mreže je #UzdigniSeNakonMozdanogUdara i sav materijal koji objavljujemo povodom toga ćete tako najlakše naći. Više informacija o globalnoj kampanji možete pronaći OVDE.

Pre nekoliko meseci smo pisali o mladoj vaspitačici koja je sa 33 godine doživela moždani udar. Ona je podelila sa nama svoja iskustva od pre i nakon moždanog udara, kao i kako se osećala tokom oporavka. Nedavno smo ponovo stupili u kontakt sa njom i prenosimo vam nove informacije. Ona se apsolutno uzdigla nakon moždanog udara, i pravi je momenat da se podsetimo njene priče.

Ukoliko ste zaboravili, pisali smo OVDE o Marini Krsmanović, vaspitačici i majci dvoje dece, koja se bavila sportom i bila je nepušač… Uprkos tome, u decembru 2017. osetila je iznenadno oduzimanje desne ruke, probleme sa vidom, a nakon toga primetila je i probleme sa govorom. Odmah je reagovala, i uspela nekako da pozove pomoć, i za sat vremena se našla u Bolnici Sveti Sava – specijalnoj bolnici za cerebrovaskularne bolesti. Tamo je ustanovljeno da je moždani udar bio izazvan urođenom srčanom manom, pa je u januaru 2018. godine operisana na Institutu za kardiovaskularne bolesti Dedinje.

Marina je pobednik!
Marina je pobednik!foto: Privatna arhiva/Mozdaniudar.org

Najveću motivaciju i snagu za oporavak je pronašla u svojoj deci, korigovala je ishranu, promenila je način razmišljanja, kako kaže “počela je da uživa u životu, malim stvarima i da misli pozitivno”. Možemo reći da su njena brza reakcija na pojavu prvih simptoma, brz transport u zdravstvenu ustanovu, i naravno stručan tretman u pomenutim zdravstvenim ustanovama bili od ključnog značaja za njen uspešan oporavak. Sada funkcioniše samostalno, vratila se na posao…

Kada smo je kontaktirali, čuli smo lepe vesti, i malo je reći da smo bili oduševljeni. Osim što se uspešno vratila svojim svakodnevnim aktivnostima, Marina se vratila i svom hobiju kojim se bavila pre moždanog udara – downhill biciklizmu, i na takmičenju koje je održano na Zlatiboru u julu osvojila je zlatnu medalju kao jedina ženska učesnica! Kaže da joj je cilj bio da učestvuje, da dokaže sebi da ponovo može da “ukroti planinu”. Samo učešće predstavlja podvig vredan pažnje, o medalji da ne govorimo!"

Evo i Marinine priče:

“Zovem se Marina Krsmanović, iz Srbije sam i imam 33 godine. Imam dvoje dece – 4 i 2 god. Po profesiji sam medicinska sestra vaspitač, radim u jaslicama. Prošle godine sam iznenada doživela moždani udar, i to iskustvo želim da podelim sa vama.

Obzirom da sam se bavila odbojkom i biciklizmom ranije, da sam nepušač, nisam mogla pretpostaviti da će mi se to dogoditi, ali… Bio je dan kao i svaki drugi. Subota 16.12.2017. Ujutru sam osetila blage mučnine. Oko 13h sam uspavala decu i otišla sam do toaleta i odjednom sam osetila da mi se oduzela desna ruka. Uspela sam nekako da ustanem, ali nisam mogla da se obučem. Ne sećam se kako sam izašla iz toaleta, ali pamtim da sam došla do spavaće sobe. Tad mi se ruka povratila i uspela sam da se nekako obučem. Bila sam sama sa decom i uzela sam telefon da zovem mamu i muža. Dok sam pokušavala, shvatila sam da je desno vidno polje skroz oduzeto. Kada sam uspostavila vezu primetila sam da ne mogu lepo ni da pričam. Osećala sam se besomoćno, ali sam borac, pa sam se borila za pomoć. Srećom, odmah su shvatili da nešto nije u redu, i ubrzo došli. Muž me odvezao do bolnice Sveti Sava, tamo smo bili za sat vremena. Mama mi je posle rekla da sam bila dezorijentisana, a govor se poslednji povratio. U bolnici sam primila terapiju i uradila magnetnu rezonancu . Ostala sam 10 dana u bolnici. Ustanovili su da je moždani udar posledica urodjene srčane mane, pa su me prosledili u IKVB Dedinje gde mi je 24.januara 2018. urađena operacija na srcu.

Marina danas živi punim plućima
Marina danas živi punim plućimafoto: Privatna arhiva/Mozdaniudar.org

Sada se osećam odlicno, jedino imam malo posledica po govor ali uglavnom ja to primećujem. Mogu reći da sada normalno funkcionisem, bez pomoći, i vratila sam se na posao. Ono što mi je dalo snagu da se borim i dan danas su moja deca. Od terapije uzimam Plavix, Aspirin 100, Nebilet, Propafen. Nakon moždanog udara puno toga se promenilo u mom životu. Pozitivnije gledam na zivot, iz ishrane sam izbacila neke nezdrave stvari. Jednostavno počela sam da zivim, u pravom smislu te reči, i uživam u životu. Nažalost tek kad ti se nešto desi – počnes da živis. Želim da poručim svim mladim ljudima da uspore, ne vrti se sve oko para. Život je jedan i jedno je zdravlje. Budite pozitivni i pozitivne stvari ce doći. Mozda zvuči kao stereotip ali tako je.. Uživajte u zivotu, za čas moze da prođe ili da zbog nečega ostanete invalid. Želela bih da se zahvalim osoblju Bolnice Sveti Sava koje me je primilo, otkrilo uzrok moždanog udara, i naravno da se zahvalim osoblju sa Instituta sa kardiovaskularne bolesti Dedinje zbog kojih sada uživam sa svojom decom !”

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Mozdaniudar.org)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.