BORISE, JAVI SE, OBEĆAO SI MI DA MOŽEMO ZBOG ALEKSE: Dirljive reči Gage Aleksine majke Trivanu kidaju dušu! (FOTO)
Boris Trivan je bio glavni urednik portala NOIZZ, Foto: Fejsbuk

prevelika tuga

BORISE, JAVI SE, OBEĆAO SI MI DA MOŽEMO ZBOG ALEKSE: Dirljive reči Gage Aleksine majke Trivanu kidaju dušu! (FOTO)

Reči koje paraju dušu

Objavljeno: 10:18h

Boris Trivan, glavni i odgovorni urednik sajta NOIZZ, iznenada je preminuo u 40. godini u Berlinu, na NOIZZ konferenciji na kojoj je bio jedan od glavnih govornika.

Tragična vest o smri Borisa Trivana pogodila je mnoge. Od njega se putem društvenih mreža opraštaju prijatelji, kolege i svi oni koji su Borisa poznavali.

Dragana Janković, majka Alekse Jankovića, dečaka iz Niša, koji je zbog trauma od vršnjačkog nasilja sebi oduzeo život 10. maja 2011. godine, objavila je na svom Tviter profilu dirljive reči, kojima je pokzala da ju je prerana smrt Borisa Trivana, jako pogodila.

Četrnaestogodišnji Aleksa Janković oduzeo je sebi život skokom sa zgrade u kojoj je živeo, nakon osam meseci fizičkog i verbalnog zlostavljanja od strane svojih vršnjaka. Potres mozga, noga u gipsu, psihijatrijska dijagnoza "posttraumatski sindrom", doveli su do tragičnog završetka.

Trivan je bio uz Aleksine roditelje tokom njihove borbe da se uvede Aleksin Zakon, koji bi pomogao u suzbijanju vršnjačkog nasilja i spasio drugu decu Aleksine sudbine, i to je Aleksina majka pokazala rečima u narednoj objavi:

"Javi se molim te obećao si mi da možemo zbog Alekse", napisala je ona.

Podsetimo, Dragan Janković nedavno je izjavila da "Aleksin zakon", na čijem donošenju se poslednje tri godine puno radilo, ipak neće biti usvojen, pre svega zbog kako im je rečeno, jer Aleksin zakon nije u skladu sa evropskim konvencijama o pravima deteta, tj. da bi strožim kaznama prema detetu -učeniku koje vrši nasilje u školi, ono bilo izopšteno iz društva odnosno sredine.

foto: Facebook

Paradoks je da su ključni delovi "Aleksinog zakona" preformulisani upravo iz zemalja koje su tvorci ovih konvencija i gde su čak i stroži. Delovi "Aleksinog zakona" faktički jesu ušli u novi zakon o osnovama vaspitanja i obrazovanja, ali dve najbitnije stavke, strože kazne prema učenicima koji vrše nasilje u školama ali i odgovornima u školi koji ne reaguju ili nepravovremeno reaguju ili zataškavaju nasilje u školi, nisu, dodala je Janković u intervjuu za Nedeljnik.

Trivan je bio prvi čovek NOIZZ-a od osnivanja portala u Srbiji 2016. godine i svojom ogromnom energijom, posvećenošću i strašću ostavio je neizbrisiv trag.

Rođen je u Zrenjaninu 1979. godine, a studirao je Filozofski fakultet u Beogradu.

foto: Marina Lopičić

Pored arheologije kojom se bavio više od jedne decenije, velika ljubav su mu bili mediji i društvene mreže, ističe se u saopštenju u kojem se navodi i da je napisao više stotina kolumni i tekstova za brojne domaće medije.

BONUS VIDEO: Ministar Đorđević za Espreso otkrio kako se snalazi na društevnim mrežama, ali i sve o vatrenom navijanju za Crvenu Zvezdu!

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.