ŠTA IH ČEKA KAD BUDU IMALI 25 I 30 GODINA? Svaki sedmi stariji osnovac u Srbiji puši, lekari ZABRINUTI
Svaki sedmi stariji osnovac u Srbiji puši, Foto: Profimedia

poražavajući podaci

ŠTA IH ČEKA KAD BUDU IMALI 25 I 30 GODINA? Svaki sedmi stariji osnovac u Srbiji puši, lekari ZABRINUTI

Deca izložena duvanskom dimu češće obolevaju od akutnih i hroničnih upala donjih respiratornih puteva, infekcija srednjeg uha i imaju češće jače astmatične napade

Objavljeno:

Svaki sedmi stariji osnovac u Srbiji puši, a 40 odsto tinejdžera je do svoje 15. godine probalo cigarete, pokazala su najnovija istraživanja Instituta za javno zdravlje Srbije "Milan Jovanović Batut".

Lekari upozoravaju da izloženost duvanskom dimu uzrokuje brojne ozbiljne bolesti, kao što su rak pluća, infarkt srca, moždani udar, srčana smrt, nastanak i pogoršanje astme.

Deca izložena duvanskom dimu češće obolevaju od akutnih i hroničnih upala donjih respiratornih puteva, infekcija srednjeg uha i imaju češće jače astmatične napade.

Šef Kabineta za prevenciju i odvikavanje od pušenja Klinike za pulmologiju KCS dr Ika Pešić kaže da veliki broj mladih u Srbiji puši, da taj broj više nije u laganom padu, kao što je pre nekoliko godina, već se sada održava, pa čak i raste.

- To zabrinjava zbog ozbiljnih posledica koje će se brzo pojaviti kod mladih kada budu imali 25, 30 ili 40 godina - kaže Pešić.

Ona je pojasnila da danas u Srbiji uglavnom puše siromašni, manje obrazovani, ljudi koji su bez posla.

- Važno da mlade što više okupiramo, školujemo i da ih informišemo o štetnim posledicama pušenja svih duvanskih proizvoda, ne samo cigareta već i nargila koje su na dohvatu dece osnovnih i srednjih škola - naglasila je ona.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/ Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.