TREĆA ARMIJA 78 DANA U ZAGRLJAJU MILOSRDNOG ANĐELA: Predstavljen ratni dnevnik generala Pavkovića
Dnevnik generala Pavkovića predstavljen je na Sajmu knjiga, Foto: MOD

sajam knjiga

TREĆA ARMIJA 78 DANA U ZAGRLJAJU MILOSRDNOG ANĐELA: Predstavljen ratni dnevnik generala Pavkovića

Bivši načelnik Generalštaba u svom dnevniku istakao je herojstvo branilaca otadžbine tokom NATO agresije

Objavljeno:

Na Sajmu knjiga u Beogradu danas je predstavljen ratni dnevnik general - pukovnika Nebojše Pavkovića, komandanta Treće armije Vojske Jugoslavije, tokom NATO agresije 1999. godine. Četiri toma dnevnika pod nazivom „Treća armija sedamdeset osam dana u zagrljaju „Milosrdnog anđela“ deo su edicije „Ratnik“ od sedam knjiga, koje donose sećanja učesnika ratnih događanja na Kosovu i Metohiji 1999. godine. Na početku promocije, Dragana Marković, urednik Izdavačke delatnosti Medija centra „Odbrana“ i urednik knjige, istakla je da ratni dnevnik generala Pavkovića i edicija „Ratnik“ predstavljaju doprinos očuvanju znanja o primenjenoj ratnoj veštini, koja je pomogla da se odbrani zemlja i maksimalno sačuvaju resursi u gotovo nemogućim uslovima. Admiral u penziji Boško Antić, jedan od priređivača knjige, istakao je da je reč o kapitalnom delu bez koga ozbiljna istoriografija neće moći da sagledava te događaje. - Dobro je da je napisana, jer ako mi ne pišemo o događajima, pisaće drugi umesto nas, a to znamo kako izgleda. Podeljen u četiri toma, dnevnik pokazuje poverenje s kojim komandant pristupa svojim ljudima, i što je najvažnije, kako se komanduje u teškim uslovima - rekao je admiral Antić.

foto: MOD

Koliko će ljudi stradati tokom rata, umnogome zavisi od ratne veštine komandanta, naglasio je general u penziji Milorad Đorđević. - General Pavković je delovao u nemogućim uslovima, često bez uputstva ili naredbe Vrhovne komande. On je naredio da se na vreme izmeste sredstva, doneo pravovremenu odluku o mobilizaciji, operativnom razvoju, blokiranju terorista, izmeštanju komandnog mesta iz Kuršumlije. Time je najbolje dokazao tvrdnju da komandovati zapravo znači pre svega predviđati, a ne samo donositi naredbe - rekao je general Đorđević. Bivši načelnik Generalštaba u svom dnevniku istakao je herojstvo branilaca otadžbine tokom NATO agresije, ali i sporne momente tokom ratnih dejstava 1999. godine, poput nesuglasica sa MUP-om, dezerterima i drugim nepoznatim momentima iz tog perioda. General Pavković istakao je zasluge svojih saboraca, generala Vladimira Lazarevića i drugih, načine kako je zavaravan NATO tokom agresije, a objasnio je i zašto je odbio da učestvuje u pregovorima čiji je rezultat bio Kumanovski sporazum.

foto: MOD

Istoričar Mile Bjelajac u svom izlaganju ukazao na značaj edicije „Ratnik“, koja nije samo oduživanje duga borcima 1999. godine, već je korisna za sve koji bi želeli da znaju kako se stvarno ratovalo protiv NATO-a, a ne da podležu medijskim manipulacijama neprijatelja i drugim proizvoljnim tumačenjima događaja na Kosovu i Metohiji tokom ratne 1999. - Komandant te NATO operacije general Vesli Klark priznao je da je rat bio željen, kako bi se ispravila po njegovom tumačenju pogrešna odluka Ajzenhauera iz 1945. godine da ne dovede američku vojsku na Balkan. Od posebnog značaja je prva knjiga u kojoj se objašnjava ubrzavanje krize, ubistva lojalnih Albanaca od strane OVK, dirigovano napuštanje naselja. Za nas istoričare knjiga je dragocena jer argumentovano dovodi u pitanje sve klišee o tom sukobu - rekao je Mile Bjelajac.

Izdavač ratnog dnevnika generala Pavkovića, Medija centar „Odbrana“, predstaviće i ostale tri knjige iz edicije „Ratnik“. U četvrtak knjigu „Borba na Košarama“, u petak knjigu „Bitka za Paštrik“, a u subotu knjigu „Prištinski korpus – sećanja ratnih komandanata“, koje donose sećanja učesnika na herojskih sedamdeset osam dana odbrane otadžbine tokom NATO agresije 1999. godine na Kosovu i Metohiji.

Dobrovoljno služenje vojnog roka i mogućnost vraćanje obaveze služenja vojnog roka bilo je tema tribine na štandu Ministarstva odbrane i Vojske Srbije. Učesnici tribine, Aleksandar Živković, državni sekretar Ministarstva odbrane, general u penziji Vidosav Kovačević, pukovnici Dragan Kotarlić i Savo Irišković, objasnili su odnos između statusa vojne neutralnosti bilo koje zemlje, ekonomske moći i potreba odbrane, koja onda mora biti zasnovana na konceptu totalne odbrane i vlastitim resursima. U tom odnosu, pitanje popune ratne rezerve je izuzetno značajno. Na štandu Ministarstva odbrane i Vojske Srbije danas je tema bila „Strategijsko planiranje u sistemu odbrane“, a predstavljena je i knjiga dr Radenka Mutavdžića „Odgovor za budućnost – konstruisanje bezbednosnog identiteta“. Bonus video:

KRATKI ESPRESO 7 (VIDEO)

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.