BOL ME RAZARA, ONI KOJI SU UBILI NAĐU OPET TO RADE! Majka preminule devojčice podržala ženu koju napada pola Srbije
Mama Violeta i mama Dragana, Foto: Privatna arhiva, Printscreen/facebook

boriće se do kraja

BOL ME RAZARA, ONI KOJI SU UBILI NAĐU OPET TO RADE! Majka preminule devojčice podržala ženu koju napada pola Srbije

Iako su Violeta Cvetković i ona rođake, smatra da tu ne postoji povezanost, ali oseća potrebu da zaštiti ženu koja se, kako kaže, samo borila kako bi njeno dete dobilo najbolju moguću negu!

Objavljeno:
Jelena Jovanović

Snimak majke Violete Cvetković iz Doma zdravlja je izazvao pravu buru na društvenim mrežama zbog njenih tvrdnji da su lekari odbili da prime dete pod temperaturom jer nije pacijent lekara kod koga je došla.

Naime, ona je dovela ćerku Ružicu od 20 meseci s temperaturom od 39, ali njen lekar nije bio u smeni. Kad je zatražila drugog lekara, naišla je na otpor. Nakon objavljenog snimka, bilo je različitih reakcija.

Lekari iz Doma zdravlja su demantovali njenu priču, odmah nakon što se snimak velikom brzinom proširio u javnosti. Snimak pogledajte OVDE.

- Dete je pregledano, uz propisivanje terapije, u Domu zdravlja Kragujevac 5 minuta pre nastanka uznemirujućeg snimka. Problem je nastao zbog insistiranja detetove majke da se dete ponovo pregleda od strane drugog lekara u smeni. Dete se javilo u Centralni objekat službe za zdravstvenu zaštitu predškolske dece Doma zdravlja Kragujevac u pratnji majke zbog povišene temperature.Izabrani lekar deteta dr Dragan Vukajlović radi u popodnevnoj smeni, pa iz tog razloga, a prema Pravilniku o bližim uslovima ostvarivanja zdravstvene zaštite Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, kad izabrani lekar ne radi određuje se zamena. U prepodnevnoj smeni radili su dr Boban Ćupić i dr Nada Ilić. U ovom slučaju dete je pregledao dr Boban Ćupić i propisao terapiju. Majka, nezadovoljna očigledno iz svojih razloga, tražila je pregled kod drugog lekara, tj. dr Nade Ilić. Napominjemo da je dr Nada Ilić bila izabrani lekar maloletnog deteta, ali zbog bolesti i dužeg bolovanja, majka je promenila izabranog pedijatra, u februaru ove godine - navodi se u saopštenju DZ Kragujevac.

Nakon skandala, neki mediji su objavili tekst o Violeti Cvetković u kojem su navedeni navodni podaci iz njenog zdravstvenog kartona i podaci o njenoj navodnoj prethodnoj osuđivanosti, uz komentar da je da je ona "konfliktna ličnost, vrlo bahata i da ovo nije prvi put da pravi skandale".

Ovim objavljivanjem, oni su prekršili načelo zaštite podataka o ličnosti predviđen Zakonom o zdravstvenoj dokumentaciji i evidencijama u oblasti zdravstva, odredbe Zakona o zaštiti podataka o ličnosti i odredbe Zakonika o krivičnom postupku. Iz tog razloga, Autonomni ženski centar pozvao je Ministarstvo kulture i informisanja, Savet za štampu i Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti da reaguju povodom navoda ovih medija kojima se život Kragujevčanke Violete Cvetković dovodi u opasnost.

Takođe, povodom ovog slučaja, majka male Nađe, Dragana Marković Petrović koja je preminula u drugoj godini života od malih boginja nakon borbe koja je trajala tri meseca, kaže da podržava Violetin zahtev da dete pregleda lekar u kog ima poverenja, kao i da ona njenu drugu ćerku, Anastasiju ne bi odvela kod onog, kako kaže, koji je ubio Nađu.

Dragana Marković Petrović, Nađina mama
Dragana Marković Petrović, Nađina mama foto: Privatna arhiva

Nađa je preminula na Institutu za majku i dete, i to zbog greške koja se dogodila na pedijatriji u Kragujevcu. Posle toga, nisam izgubila poverenje u lekare, ali sam vrlo oprezna, dete vodim kod lekara na prvi znak bolesti, i to pravo niko ne može da mi oduzme pa makar bolest bila bezazlena. Verujem samo jednoj, a to je doktorka koja je Nađu lečila, a tog kobnog dana nije bila u smeni, da jeste, ništa se ne bi desilo jer je Nađu gledala kao svoje dete, i u pola dana ili noći, bila mi je dostupna, priča očajna majka za Espreso.

Mala Nađa je bila srećno dete
Mala Nađa je bila srećno dete foto: Privatna arhiva

Ona je dodala kako nije mogla da zamisli da će joj se takva stvar dogoditi jer je smatrala da je posao lekara da zaštiti, a ne da izloži dete riziku.

Dan prijema na Institut za majku i dete. 3 dana posle kontakta sa morbilima.
Dan prijema na Institut za majku i dete. 3 dana posle kontakta sa morbilima. foto: Privatna arhiva

Znam još dosta roditelja, svi smo u kontaktu i zajedno ćemo se boriti. Naravno da sam mnogo opreznija sada, zato i podržavam Violetin zahtev da dete pregleda lekar u kog ima poverenja, ja Anastasiju sada sigurno ne bih odvela kod onog ko je Nađu ubio, objašnjava ona.

Mala Nađa nakon što se zarazila morbilama
Mala Nađa nakon što se zarazila morbilama foto: Privatna arhiva

Iako su Violeta i ona rođake, smatra da tu ne postoji povezanost, ali oseća potrebu da zaštiti ženu koja se, kako kaže, borila kako bi njeno dete dobilo najbolju moguću negu.

Ja razumem Violetin zahtev jer sam i sama prošla kroz sve, i to sa najgorim ishodom. Moja Nađa je u januaru smeštena u izolaciju zbog svoje terapije, i to na pedijatriji u Kragujevcu. Sutradan su lekari ubacili dete zaraženo morbilama kod nje iako su znali da ona nije vakcinisana i da će umreti od maloh boginja. Odmah posle kontakta sa morbilama su nas prebacili za Beograd jer su bili svesni svoje greške, objašnjava Dragana za Espreso.

Mala Nađa nakon što se zarazila morbilama
Mala Nađa nakon što se zarazila morbilama foto: Privatna arhiva

Ona je pokrenula sudski postupak protiv lekara, i kako kaže učiniće sve da se takav "propust" kazni.

Osećam se jako prazno, a imam još jednu devojčicu. Nađa je bila moje mezimče, i dalje je sanjam svake noći kako umire i molim Boga da je sve ustvari samo san. Nije mi uopšte lakše, sve je gore, jer sam sve svesnija da je nema, i sve mi više nedostaje, ona je bila samo beba, ne mogu da se pomirim sa tim. Bol razara, a samo me želja za pravdom drži da živim dalje. Besna sam jer bi bila živa sada da nisu napravili tu grešku, kaže Dragana.

Mala Nađa nakon što se zarazila morbilama
Mala Nađa nakon što se zarazila morbilama foto: Privatna arhiva

Ona je besna jer kako kaže, ništa se nije promenilo od tada. Dragana ima utisak da ništa do sada nije postigla, ali to ne znači da će odustati.

Nakon što je Dragana podržala Violetu, ona je i odgovorila pedijatru Samri Skadrak iz iz Prijepolja koja je oštro odgovorila Violeti Cvetković zbog ponašanja u dispanzeru.

Dragana Marković Petrović, Nađina mama
Dragana Marković Petrović, Nađina mama foto: Privatna arhiva

Naime, doktorka je napisala kao razume gnev majke, ali da je telefon kojim je snimala neovlašćeno trebalo da iskoristi tako što će pozvati dispanzer kako bi zakazala pregled kod detetovg lekara.

- Taj telefon kojim mašeš i neovlašćeno snimaš je trebalo da upotrebiš da okreneš dispanzer i da zakažeš pregled kod detetovog lekara. A da pre toga daš dobru dozu sirupa za snižavanje temperature. Verujem, da dete koje ima "teške dijagnoze", kako piše, bi svako zakazao u okviru istog dana. Ali, prosto je bilo lakše zgrabiti bolesno dete i direktno napraviti "mesto zločina", senzaciju, popljuvati sistem, napisala je doktorka Samra.

Dragana je poručila doktorki koja je kritikovala Violetu kako se kaje što je svoju devojčicu prepustila lekarima poput nje jer je ubrzo ostala bez ćerke.

E, pa i ja da Vam kažem par reči doktorka Samra. Hronično bolesna deca koja su visoko febrilna treba da popiju sirup i da čekaju termin za zakazan pregled, jel? Hm, jako zanimljivo, nisam bila upućena u to. A taj telefon što treba ugasiti kad se u uđe u ustanovu isto je neko pravilo? Pitam jer vidim da doktorka na snimku nesmetano surfuje. Opšte mi je poznato da vama nijedno stanje nije hitno, poznajem pravilo 3 dana temperature pa tek onda kod lekara, a da, i nebitno je dal je temperatura 37,5 ili 40. Kada vam majke "trčkaraju" kod lekara za svaku sitnicu, tada preterujemo, ali zato kad dete umre mi smo krive jer ga nismo na vreme dovele. Nađa je bila dobro znate, ja sam umišljala, a eno je sad u sanduku. Imate li obraza da mi kažete da sam preterivala? Znam ja, vi svaki dan viđate teško bolesnu decu, nismo mi jedine, ali NIJEDNO NIJE VAŠE. Mi eto volimo da šetamo svaki dan do ambulante i nazad, ne volimo park, znate, obožavamo šetnje bolničkim hodnicima. Mi očas posla rešavamo upale pluća, sepse, intubiramo, aspiriramo, pf, šta ćete nam vi. Ponosna sam na sebe kako sam negovala dete dok je bilo živo, ponosna sam što sam trčala 10 puta za noć u hitnu, ponosna sam što je živela. A kajem se što sam se na kraju prepustila vama, i ostala bez nje.

Srdačni pozdravi Dr Samra, Dragana Petrović, majka pokojnog dvogodišnjeg deteta, poručila je Dragana.

Mala Nađa se borila za život 3 meseca na aparatima
Mala Nađa se borila za život 3 meseca na aparatima foto: Privatna arhiva

Podsećamo, Dragana je dok joj je dete bilo još živo, smatrala da je veliki propust to što su lekari dete sa svim mogućim simptomima morbila stavili u istu sobu s Nađom. Još jedan propust je, priča Dragana, to što u otpusnoj listi nisu naveli da je Nađa bila u kontaktu s morbilima.

Mala Nađa se borila za život 3 meseca na aparatima
Mala Nađa se borila za život 3 meseca na aparatima foto: Privatna arhiva

Primljene smo na odeljenje imunologije na Institutu za majku i dete. Prijavila sam da je Nađa imala kontakt s boginjama i bez obzira na to smestili su nas u sobu s četvoro dece. Posle tri dana prebacuju je u drugu sobu. Tad dobija visoku temperaturu. Uporno sam im govorila da je bila u kontaktu s morbilima. Stanje se pogoršavalo. Prestala je da se budi, jede, mokri, samo je disala, i to jedva, priseća se ona.

Dodaje da joj se doktorka kojoj je pričala da je Nađa loše, podsmevala.

- Nije htela da je prebaci na intenzivnu negu i pričala je da Nađi nije toliko loše. Počela je da krvari iz nosa, usta, otekle su joj ruke, pluća su se napunila vodom.

Nađi su tek posle osam dana visoke temperature uradili test na morbile.

Kasno je prebačena na intenzivnu negu. Molila sam ih da urade test ranije! Kada sam pitala doktorku hoće li Nađa da pregura ovo, odgovorila mi je: „Bože, kakvo pitanje, normalno da neće ništa da joj se desi.“

Zauvek u maminom srcu, mala Nađa
Zauvek u maminom srcu, mala Nađafoto: Privatna arhiva

Devojčica je, nažalost, preminula u aprilu.

Zauvek u maminom srcu, mala Nađa
Zauvek u maminom srcu, mala Nađa foto: Privatna arhiva

Pogledajte bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.