SRPSKI VOJNIK KOG BI POŽELELA SVAKA ARMIJA: Đorđe je najbolji od najboljih i nema konkurencije! (VIDEO)
Pored priznanja za najboljeg pripadnika Specijalne brigade, prošle godine proglašen je za najboljeg komandira, Foto: Printskrin/RTS

ponos naše države!

SRPSKI VOJNIK KOG BI POŽELELA SVAKA ARMIJA: Đorđe je najbolji od najboljih i nema konkurencije! (VIDEO)

Potporučnik Đorđe Lapčević Vojnu akademiju je završio 2015. godine i posle obuke postao je pripadnik Vojne policije Specijalne brigade

Objavljeno:

Potporučnik Vojske Srbije Đorđe Lapčević je vojnik koji je nedavno proglašen za najboljeg pripadnika Specijalne brigade u 2018. godini. Na Međunarodnim vojnim igrama u Belorusiji, u konkurenciji takmičara iz 18 zemalja, osvojio je prvo mesto u disciplini snajperski duel.

Potporučnik Đorđe Lapčević Vojnu akademiju je završio 2015. godine i posle obuke postao je pripadnik Vojne policije Specijalne brigade, prenosi RTS.

Zatim je raspoređen u Bataljon za protivteroristička dejstva „Sokolovi“ na mesto komandira Protivterorističkog padobranskog tima.

Teoretsko usavršavanje iz te oblasti nastavio je na Beogradskom univerzitetu gde je odbranio master rad „Specijalne jedinice u borbi protiv terorizma“.

„Uspeo sam da fenomen terorizma, kao globalne pretnje po svetsku bezbednost, sagledam na jedan kvalitetniji i sveobuhvatniji način“, kaže potporučnik Đorđe Lapčević.

Pored priznanja za najboljeg pripadnika Specijalne brigade, prošle godine proglašen je za najboljeg komandira.

„Potporučnik Đorđe Lapčević je, pre svega, izuzetan starešina i dobar drug, jer se mi i privatno družimo, momak koji je i sportista, uvek spreman na izazove, gura on nas, guramo mi njega. Odličan momak“, kaže Đorđev kolega.

Đorđe je uspešan sportista. Takmiči se u džudou, kik boksu i MMA. Odličan je i strelac.

Na Međunarodnim vojnim igrama u Belorusiji u paru sa beloruskim kolegom bio je najbolji u disciplini snajperski duel. To je disciplina u kojoj posle trčanja i zauzimanja položaja treba pogoditi metu.

„Mora da se pokaže izuzetna preciznost, tako što se na daljini od 300 metara pogodi balon prečnika 20 centimetara“, kaže mladi potporučnik.

Đorđe ističe da je preciznost gađanja važna, ali da dobar snajperista mora biti i fizički izuzetno spreman, koncentrisan, snalažljiv i da brzo donosi odluke. Da bi izvršio zadatak mora dobro da se kamuflira i neprimećeno da dođe do položaja za dejstvo.

„Obično imamo vremena i mogućnosti za jedan ili dva hica i na kraju izvlačenje sa pozicije, što mora da uključi izuzetno poznavanje kretanja po terenu, topografiju i slično“, kaže Đorđe.

Pored obuke potporučnik Lapčević i njegove kolege pažnju pridaju i negovanju tradicije. U septembru su obeležili 100 godina proboja Solunskog fronta, odajući poštu slavnim precima tako što su biciklima prešli put od Soluna do Beograda.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Sputnjik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.