SVETI SAVA JE INSISTIRAO DA BUDE TAKO: Manastir Žiča je jedini crvene boje u Srbiji, a odgovor se krije u 13. veku!
U Žiči su ustoličavani episkopi i ovenčavani kraljevi iz dinastije Nemanjića, Foto: Wikipedia / Vera Bukvic

sedište autokefalne srpske arhiepiskopije

SVETI SAVA JE INSISTIRAO DA BUDE TAKO: Manastir Žiča je jedini crvene boje u Srbiji, a odgovor se krije u 13. veku!

Tokom srednjeg veka, u Žiči su ustoličavani episkopi i ovenčavani kraljevi iz dinastije Nemanjića 

Objavljeno: 21.10.2018. 11:07h

Srpski srednjovekovni manastir Žiča iz prve polovine XIII veka, koji se nalazi u blizini Kraljeva, koji je podigao, Stefan Nemanjić, a značajnu ulogu je imao i njegov brat, Sveti Sava (Rastko Nemanjić) krije odgovor na pitanje - zašto je Žiča baš crvene boje?

Posle sticanja crkvene samostalnosti 1219. godine, u Žiči je bilo smešteno sedište autokefalne srpske arhiepiskopije. Početkom poslednje decenije XIII veka, manastir je stradao u napadu Tatara, posle čega je sedište arhiepiskopije preneto u Svete Apostole kod Peći, a sam manastir je početkom XIV veka obnovio kralj Milutin.

Tokom srednjeg veka, u Žiči su ustoličavani episkopi i ovenčavani kraljevi iz dinastije Nemanjića, zbog čega je poznata i kao "Sedmovrata". Glavna manastirska crkva, posvećena je Vaznesenju Hristovom (Svetom Spasu), pa se u stručnim spisima još naziva i Spasova crkva.

Ono što većina ljudi prvo primeti jeste njena boja. Jer, nema baš puno manastira u Srbiji, a ni na svetu koji su tako intenzivno crvene boje.

O tome kako je manastir dobio crvenu boju postoji zanimljiva priča.

 

Naime, Žiču je podigao prvi kralj Srbije iz dinastije Nemanjića, Stefan Nemanjić, a značajnu ulogu u njenom podizanju imao je i njegov brat, Sveti Sava.

On je jedno vreme boravio na Svetoj Gori, a po povratku iz Nikeje u Srbiju 1220. godine naredio je izvesne promene u arhitektonskom izgledu crkve. U trećoj deceniji XIII veka crkva je premalterisana i obojena u crveno.

Istoričari umetnosti smatraju da je to bila upravo ideja Svetog Save koji je na Svetoj Gori video hramove kao što su Lavra i Vatoped koji su bili crveni. Tamo se i upoznao sa verovanjem da crkva počiva na krvi mučenika i da je to simbolični oživotvoreno u boji crkava i nakon toga je zahtevao od majstora da i Žiču oboje na isti način.

Bonus video:

KRATKI ESPRESO 7 (VIDEO)

(Espreso.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media