NA OVOM MESTU SE PRE 21 GODINU DESIO NAJUŽASNIJI ZLOČIN U BG: Ubijeno je DETE OD 13 GODINA, a svi smo to ZABORAVILI
Počinioci zločina su odslužili kaznu, a Dušana više nema, Foto: Stefan Kojić

tragedija porodice jovanović

NA OVOM MESTU SE PRE 21 GODINU DESIO NAJUŽASNIJI ZLOČIN U BG: Ubijeno je DETE OD 13 GODINA, a svi smo to ZABORAVILI

Na obeležavanje godišnjice ubistva se niko od drugara nije pojavio, majka je izvršila samoubistvo, a otac je preminuo

Objavljeno: 16:53h
Jelena Čabović

Pre 21 godinu, 18. oktobra 1997. godine, ubijen je tada trinaestogodišnji Dušan Jovanović, dečak romske nacionalnosti. "Skinhedi" su mu svirepo oduzeli život u centru Beograda. Tukli su ga, šutirali, dok je on u šakama grčevito stezao novac koji mu je otac dao da u prodavnici kupi koka-kolu.

Nesrećni Dušan izdahnuo je na odmah na asfaltu, a napadači, maloletni Milan Čujić i Ištvan Fendrik, osuđeni su maksimalno, na po deset godina maloletničkog zatvora.

Počinioci zločina su sada na slobodi, a malenog Dušana više nema.

Ekipa Espresa je otišla na mesto gde se dogodio taj brutaln zločin. Tamo smo zatekli spomen-ploču koja je tu da nas podseti na stradanja zbog različitosti. Slika malenog Dušana sa spomen-ploče pokazuje jedinstven pogled i sjaj u očima koji je imao.

Spomen-ploča u Beogradskoj ulici u znak sećanja na Dušana Jovanovića
Spomen-ploča u Beogradskoj ulici u znak sećanja na Dušana Jovanovića foto: Stefan Kojić

Zatekli smo i dvojicu predstavnika Romske inicijative za održivi razvoj koji su zajedno sa Unijom Roma Srbije još 2007. godine i postavii ploču u znak sećanja na malenog Dušana.

Tek nekoliko novinarskih ekipa zajedno sa predstavnicima Romske inicijative za održivi razvoj, po koji stanar zgrade zapalili smo sveću za pokoj duše malog Dušana koji bi sada , da je živ, imao 34 godine. Stajali smo nemo na mestu gde je Dušan izgubio svoj život i pitali se zašto?

Zapalili smo sveću za pokoj duše malenog Dušana
Zapalili smo sveću za pokoj duše malenog Dušana foto: Stefan Kojić

Jedan od razloga zbog kojeg je ovaj slučaj bio šokantan jeste to što je žrtva izabrana samo zato što je Rom, a motiv, po opštem uverenju, bio je rasizam.

1 / 14 Foto: Stefan Kojić

Tako je jedan od komšija u prolazu prokomentarisao da Dušana nisu ubili tek tako jer je držao novac u rukama, već je ovaj gnusan čin imao političku pozadinu, jer su ubice bila deca funkcionera tadašnje vlasti.

- Ova kompletna ulica je bila sastajalište tu su bili prisutni momci obrijani do glave u dubokim čizmama i napadali su koga su stigli - rekao je jedan od komšija.

O godišnjici ubistva i jednom od mnogih velikih razloga da se društvo bavi dubokim problemom rasizma, mržnje i nasilja, pogotovo među mladima, s vremenom je prestalo da se govori.

- Danas smo ovde da se podsetimo da je ubijeno jedno dete, da dovedemo u pitanje rasizam. Obeležavanje ubista je način da se podsete građani i Srbija,a prvenstveno mladi se ovako nešto ne zaboravi i ne ponovi - rekao je predstavnik Romske inicijative za održiv razvoj Siniša Mitrović i dodao da se položaj Roma za ovih 20 godina nije promenio.

On se prisetio reči drugara iz razreda koji se sećaju Dušana kao deteta koje nikada nikog nije provociralo ili napadalo.

Kad je upućen na izdržavanje kazne u maloletnički zatvor, počinilac zločian Ištvan je tada rekao:

- Kakav je život Dušanovih roditelja? Težak... Ne mogu da zamislim... Odnosno, mogu na svoj način. Ja mogu da se izvinim i sad i kad izađem, ali ne pomaže. Nikad nisam planirao da učinim tako nešto. A to važi i za njegove roditelje.

Na obeležavanje godišnjice ubistva se niko od drugara nije pojavio. Podsećamo, Dušanova majka je izvršila samoubistvo, a otac malenog Dušana je preminuo.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.