ZA IZMENU KRIVIČNOG ZAKONA GLASALA 4 POSLANIKA?! Igor Jurić: Izdvajamo novac da oni nemaju mišljenje! To je sramno!
Igor Jurić je s pravom besan na poslanike, Foto: Nebojša Mandić

sramno!

ZA IZMENU KRIVIČNOG ZAKONA GLASALA 4 POSLANIKA?! Igor Jurić: Izdvajamo novac da oni nemaju mišljenje! To je sramno!

Sakupljeno je pet puta više potpisa, nego što Ustav Srbije propisuje da bi jedna takva inicijativa ušla u proceduru, ali poslanici na ovaj predlog ćute

Objavljeno:
Milica Božinović

Fondacija "Tijana Jurić" ne odustaje od kampanje za izmenu Krivičnog zakona, uprkos konstantnom ćutanju nadležnih. Čak ni pored 160.000 sakupljenih potpisa građana, poslanici u Skupštini Srbije ne nalaze za shodno da je ovaj predlog uvrste u razmatranje.

Igor Jurić, otac monstruozno ubijene Tijane Jurić i osnivač Fondacije "Tijana Jurić", podelio je na svom Tviter nalogu video snimak sa skupštinskog zasedanja i svojim rečima poslao jaku poruku narodnim poslanicima.

Naime, poslanica Tatjana Macura predložila je da se dnedvni red sednice skupštine dopuni tačkom Predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o referendumu i narodnoj inicijativi koju su Narodnoj skupštini podneli uz Macuru narodni poslanici Vladimir Đurić, Aleksandar Stevanović, Ljupka Mihajlovska i Nenad Božić, 17. avgusta 2018. godine.

Macura je naglaisla da je veliki broj građana potpisao ovu inicijativu i da su prikupljeni potpisi u ograničenom vremenskom roku, ali da na kraju sa tim potpisima ne biva ništa.

Najmanje 160.000 hiljada građana do sada potpisalo je peticiju, kojom se traži da Krivični zakonik bude izmenjen, uvođenjem doživotne kazne za ubice dece, trudnica, maloletnika, nemoćnih ljudi. Sakupljeno je pet puta više potpisa, nego što Ustav Srbije propisuje da bi jedna takva inicijativa ušla u proceduru, ali poslanici na ovaj predlog ćute. Naime, tokom glasanja, za izmenu zakona glasala su 4 poslanika, protiv nije glasao niko, uzdržanih nije bilo, a nije glasalo 141.

Igor Jurić čija je ćerka Tijana ubijena 26. jul 2014 godine u Bajmoku, napisao je:

- Ukoliko moram prikupiti 30.000 potpisa za 7 dana da predlog izmene zakona uđe u Skupštinu, logično je da i Skupština ima rok za raspravu o tome ? Glasalo: ZA:4 PROTIV:NIKO UZDRŽAN:NIKO NIJE GLASAO:141 Hvala što izdvajam svoj novac da nemate svoje mišljenje.

Igor Jurić je u razgovoru za Espreso.co.rs rekao da Fondacija kao predlagač ima ograničen rok od 7 dana da prikupi veliki broj potpisa, a poslanici na to ne regauju i nemaju aposlutno nikakvu zakonsku obavezu kada će o tome raspravljati.

- Logično je bilo da se taj zakon izmeni i da sama Skupština ima obavezu kakvu imaju i građani. Da imaju neki rok, neka to bude godinu dana, ali se onda tad mora raspravljati o tom predlogu. 141 poslanik nije glasao uopšte, što je po meni sramno. Oni dobijaju tamo plate, a o jednom važnom predlogu za čitavo društvo nemaju nikakvo mišljenje. Sve ovo vreme oni ignorišu našu borbu - kaže Jurić.

On dodaje da on i Fondacija "Tijana Jurić" neće odustati, te da već imaju isplanirane naredne korake.

- Logićno bi bilo da mi ove stvari nismo ni pokrenuli, već da je Skupština to već sama rešila, ali ako smo se već odlučili na to, onda bi trebali da imaju bar toliko poštovanja da bar o tome u Skupštini raspravljaju i vide šta je najbolje rešenje za našu zemlju. Mislim da je ovo krajnji bezobrazluk, eto toliko mogu da kažem - zaključuje Jurić.

Postavlja se pitanje - da li 160.000 potpisa građana ima manju snagu od 250 poslanika koji sede u Skupštini Srbije? Da li neko treba da im skreće pažnju na to da treba da brinu o najdragocenijim građanima, deci?

Podsetimo, inicijativom koju je otac tragično nastradale Tijane Jurić pokrenuo predloženo je propisivanje kazne doživotnog zatvora za najteža krivična dela, u slučajevima kada je ubijeno dete, maloletnik, trudnica i nemoćna osoba.

Inicijativom je predviđeno i da oni koji su osuđeni na doživotni zatvor nemaju prava na uslovni otpust.

Prva radna grupa koja se bavila predlogom izmene Krivičnog zakonika formirana je 2015. godine, pre podnošenja inicijative Fondacije. Ovo pitanje našlo se i na javnoj raspravi. Ministarstvo pravde je tada zaključilo da nije moguće dati konačni sud o tome, jer je stručna javnost o ovom pitanju podeljena.

BONUS VIDEO: Kratki Espreso 6


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.