O NEMANJI PRIČA CELA SRBIJA: Ima 23 godine, završio je HEMIJU I ETF, a za Espreso otkriva U ČEMU JE TAJNA! (VIDEO)
On je Nemanja Aksić iz Bora, ima 23 godine, mladić, koji je zaradio diplomu na Elektrotehničkom fakultetu, a nakon toga diplomu na Hemijskom fakultetu, Foto: Filip Plavčić

PONOS SRBIJE

O NEMANJI PRIČA CELA SRBIJA: Ima 23 godine, završio je HEMIJU I ETF, a za Espreso otkriva U ČEMU JE TAJNA! (VIDEO)

Nisam i dalje sigurna da mi se neki sagovornik tako nasmejan javio na telefonski poziv i bio spreman na saradnju kao ovaj mladić iz Bora...

Objavljeno:

On je Nemanja Aksić iz Bora, ima 23 godine, mladić, koji je zaradio diplomu na Elektrotehničkom fakultetu, a nakon toga diplomu na Hemijskom fakultetu. Prosek ne Elektrotehničkom 9,04, a na Hemijskom 9,17. Jednom rečju on je, primer, svojim vršnjacima!

- Citirao bih Radoja Domanovića, " Ne gledajte da budete bolji od drugih, nego budite najbolji što možete", postavite svoj cilj i to sprovedite do maksimalnog dobitka...

Nisam i dalje sigurna da mi se neki sagovornik tako nasmejan javio na telefonski poziv i bio spreman na saradnju kao ovaj mladić iz Bora. Čestitke je uveliko navikao da prima u sekundi, a na intervju je pristao odmah, bez trunke razmišljanja.

Posebnu pažnju mi je privukla fotografija koju je Nemanja postavio na svom Fejsbuk profilu i glavni razlog zašto sam zapravo odlučila da baš njega ugostim i postavim mu par pitanja...

foto: Printscreen/facebook

Seo je u krilo Nikoli Tesli, sa dva diplomska rada u rukama i sa širokim osmehom, ponosno se uslikao i tako završio jedno veliko poglavlje u svom životu.

- Možeš li mi reći nešto više o sebi i o tome kako si došao na ideju da upišeš dva fakulteta i to dva različita?

U Boru sam završio Gimnaziju "Bora Stanković" . Takmičenja u srednjoj školi iz fizike i hemije su me navela da upišem dva fakulteta. Zbog nagrada koje sam osvajao na takmičenjima, bio sam oslobođen od polaganja prijemnog ispita na oba fakulteta, tako da sam rešio da upišem i jedan i drugi, jer nisam mogao da se odlučim. Naravno, jedan sam morao da plaćam, jer država može samo jedan da plaća.

Prosek ne Elektrotehničkom 9,04, a na Hemijskom 9,17
Prosek ne Elektrotehničkom 9,04, a na Hemijskom 9,17 foto: Facebook

- Kakav ti je bio studentski život i kako si uklopio privatne obaveze sa obavezama na fakultetu?

Za studente koje dolaze iz provincije, smatram da je najbolja solucija da budu u studentskom domu, kako zbog atmosfere tako i zbog mladih ljudi koji u njemu žive. Znači mnogo i u razvoju ličnosti. Bitno je da se radi i da se organizuje dobro vreme. Kombinovao sam predavanja na oba fakulteta, privatne obaveze isto tako. Noću, danju, kad god stignem.

- S obzirom na to da su ovo dva različita fakulteta, da li si rešio čime želiš da se baviš i u kom pravcu želiš dalje da se usavršavaš?

Deluje da su ovo dva različita fakulteta, ja sam na ETF-u završio biomedicinsko i ekološko inžinjerstvo, dok sam za diplomski rad radio dosta sličnih oblasti. Biomaterijali su nešto u čemu vidim sebe - Biomedicinsko inžinjerstvo. Dosta hemije mi je pomoglo u toj oblasti.

Nemanja Aksić
Nemanja Aksić foto: Filip Plavčić

- Koji su za tebe bili najveći izazovi tokom studiranja, kako si im pristupio?

Dva ispita u jednom danu, možda bih to naveo kao veliki izazov. Potrebno je održati koncentraciju. Bilo je i situacija kada se preklapaju obaveze, pa komunikacija sa profesorima, ljudima, da se ne zamerite jedni drugima, uvek ima i onih sujetnih ali na svu sreću su mi izlazili u susret najčešće.

- Da li si pronašao sebe tokom studiranja i da li je bilo šta uticalo na tvoju ličnost?

Jeste svakako. Sad se osećam kao akademski građanin. Mogu da prepoznam kakvi su ljudi, mogu bolje da se nosim sa poslom kada se zaposlim, tako da mi je značilo dosta. Takođe u razmatranju nekih situacija i problema, bilo je od koristi.

Deluje da su ovo dva različita fakulteta, ja sam na ETF-u završio biomedicinsko i ekološko inžinjerstvo, dok sam za diplomski rad radio dosta sličnih oblasti
Deluje da su ovo dva različita fakulteta, ja sam na ETF-u završio biomedicinsko i ekološko inžinjerstvo, dok sam za diplomski rad radio dosta sličnih oblasti foto: Printscreen/facebook

- Šta kažu prijatelji, porodica? Da li su se slegli utisci? Šta dalje?

Roditelji su, kao i brat ponosni. Roditelji su u početku bili skeptični misleći da je to veliko opterećenje, ali ja sam probao - meni je išli i eto. Postavio sam cilj i ostvario ga. Najveća podrška su mi bili porodica, brat, devojka, prijatelji i svi koji su bliži meni.

Upisao sam master na hemiji, planiram usavršavanje u vidu doktorskih studija, samo moram da se odlučim da li će to biti u Srbiji ili ipak preko. Iskreno planiram da odem preko, ali ako naiđe neki dobar posao ovde, a da mene zanima, bio bih raspoližen da ostanem.

- Koja je tvoja poruka za sve mlade ljude koji nisu hrabri kao i ti, a žele da se odluče na ovaj korak za koji si se ti odlučio?

Citirao bih Radoja Domanovića, " Ne gledajte da budete bolji od drugih, nego budite najbolji što možete", postavite svoj cilj i to sprovedite do maksimalnog dobitka!

Svako je stvoren da radi na nečemu u čemu je najbolji i u čemu može maksimalno da iskoristi svoje mogućnosti, samo treba prepoznati sebe i ići tim putem. Nemanja je to uradio, sad je na vas red!

Intervju sa Nemanjom možete pogledati u sledećem videu:

Čestitamo Nemanja i želimo ti još mnogo uspeha!

BONUS VIDEO

(Milica Milojević)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.