OVIH 10 ZEMALJA SU SIGURNE ako počne TREĆI SVETSKI RAT!
U globalnom sukobu, neki su delovi sveta puno sigurniji od drugih, Foto: Pixabay

TREĆI SVETSKI RAT

OVIH 10 ZEMALJA SU SIGURNE ako počne TREĆI SVETSKI RAT!

U globalnom sukobu, neki su delovi sveta puno sigurniji od drugih...

Objavljeno:

Prošle su 73 godine od poslednjeg totalnog rata u kojem se našao svet, a svaki takav sukob odneo je na milione žrtava, unazadio svetske ekonomije i svet bacio na kolena. Politički i vojni analitičari upozoravaju kako se pitanje izbijanja Trećeg svetskog rata ne svodi na to "hoće li ga biti", već "kad će biti?", što je odraz pojačanog naoružavanja, porasta tenzija i terorizma, kao i popularizacije ekstremističkih politika širom sveta.

Ako do takvog sukoba i dođe, nije sve izgubljeno, a stručnjaci kažu kako će u svetu ipak postojati "oaze mira". Ovo je top deset zemalja za koje se veruje da će biti najsigurnije u scenariju izbijanja Trećeg svetskog rata:

Tradicionalno neutralna Švajcarska S planinskim terenom, dugom tradicijom neutralnosti, brojnim bunkerima i teško naoružanom vojskom, Švajcarska se bez sumnje dokazala kao sigurno utočište tokom krvave istorije Evrope. Sa Nemačkom, Francuskom i Italijom u okruženju, lokacijama za koje je vrlo verojatno da bi mogle postati mete nuklearnih bombi, Švajcarska je na neki način zaštićena od tih opasnih zona zahvaljujući planinama koje ju okružuju. Švajcarci bi se lako mogli popeti u visoke planine dok nuklearke padaju oko njih, kaži stručnjaci.

Dovoljno izolirane da ih ne dira Tuvalu, Novi Zeland, Island i Butan - sve četiri države potpadaju u ovu kategoriju, ne zbog mogućnosti snažne obrane, već zbog svoje izolacije i pomanjkanja i ka kve strateške ili ekonomske važnosti za potencijalnog napadača. Od njih, samo Novi Zeland i Butan imaju vojsku od oko 9 hiljada i 6 hiljada aktivnih vojnika. Iako je Novi Zeland razvijena zemlja, nije u sukobu s niti jednom zemljom. Na Globalnom mirovnom indeksu Novi Zeland je četvrti. Njihova prednost su i čiste vode te plodno tlo, koje im omogućuje da se za osnovne potrebe snađu bez drugih. Čile uživa prirodnu zaštitu Najnaprednija država po pitanjima ljudskog razvoja od svih drugih zemalja Latinske Amerike, Čile je također zaštićen gotovo neprobojnom barijerom - Andama na svom zapadu i oceanom na svom istoku. Osim toga, južna hemisfera Zemlje ima kvalitetniji zrak (manje gradova, populacije, industrije i zračne mase između severa i juga najčešće ostaju odvojene) te puno manje potencijalnih nuklearnih meta.

Danska ima adut Verovatno je da će, ako izbije bilo kakav konflikt u Europi, Danska biti ranjiva zbog svoje upletenosti u NATO, kao i blizine drugim velikim državama Evrope. No, Danska ima jedan ključan adut u svom rukavu - a to je Greenland. On je udaljen i izolovan, baš poput Islanda, planinskog terena i politički neutralan. Budući da je to danski samoupravna teritorija, za pretpostaviti je da bi puno Danaca sklonište potražilo tamo. Maltu je lako ignorisati Taj je šumoviti otok Mediterana kroz istoriju uspešno odolijevao brojnim pokušajima osvajanja - od križara do napada raznih carstva. Svaki bi potencijalni napadač dobro razmislio pre tako skupe i naposletku bezizgledne invazije, a relativno mala veličina te države ne bi opravdala "upropaštavanja cele nuklearne rakete", pa su velike šanse da bi zaraćene sile uglavnom ignorisale Maltu.

Irska ne ratuje Irska je prosperitetna i razvijena država, a ono što je najvažnije je činjenica da nije ni u kakvim vojnim vezama sa ijednom silom koja bi mogla učestvovati u Trećem svetskom ratu. Irska teži političkoj nezavisnosti, nije NATO članica i ima dugu istoriju vojne neutralnosti. Prema irskom zakonu Irska jedino ima pravo da intervenirati u oružanom konfliktu ako to odobre Ujedinjene nacije. Fidži je predaleko od svega Fidži nalazi se u Pacifiku i udaljenost između njega i prvog kopna je ogromna. Tako izoliran, Fidži je siguran od potencijalne invazije. Na Fidžiju živi mali broj ljudi, a vlada je vojno neutralna.

BONUS VIDEO

(Espreso.co.rs / Express)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.