IMA TU I LEČENIH PACIJENATA, STRAŠNO JE KAD SE U TU TRGOVINU UKLJUČI DETE: Poznati psiholog o majkama u rijalitiju
Foto: Damir Dervišagić

IZ STRUČNOG UGLA

IMA TU I LEČENIH PACIJENATA, STRAŠNO JE KAD SE U TU TRGOVINU UKLJUČI DETE: Poznati psiholog o majkama u rijalitiju

Poznati novinar i psiholog Dragan Ilić u otvorenom razgovoru za Espreso.co.rs priča o rijalitijima u Srbiji i o štetnim uticajima porodica i dece njihovih učesnika

Objavljeno:
Jovana Veljković

Kako sve više u rijaliti šouovima ljubavni trouglovi, svađe, i tuče postaju passe, na red je došlo i uvođenje roditelja, šire i uže rodbine, ali i male dece.

Tako je sve češće slučaj da žene, učenice raznih rijalitija, sa sobom vode i svoje bebe. Jedan od najsvežijih i najupečatljivijih primera je MIljana Kulić, učesnica rijaliti šoua "Zadruga".

Njena specifičnost se ogleda u tome što je trudnoću začela, a onda i celu iznela pred kamerama. Pa pošto se jedino porodila mimo očiju javnosti, Miljana se gotovo odmah po "obavljenom poslu", vratila među "zadrugare" i to sa sve jednoipomesečnom bebom. Mali Željko srećom nije u obavezi da boravi sa ostatkom "ekipe", pa je smešten u sklopu imanja, u jednoj od soba koje nisu pod video nadzorom, a za brigu o bebi angažovana je dadilja. Miljanu retko viđa, jer ona ima druge obaveze, a kako mlada mama i sama kaže - to je za bebu u tom uzrastu sasvim dovoljno: "ona do godinu dana samo siska i spavka", tako da je to onda sasvim u redu...

foto: Printscreen

Slučaj broj dva, ništa manje zanimljiv i upečatljiv kandidat za posmatranje, svakako je učesnica Aleksandra Subotić. Osim što je maloletna zatrudnela s dečkom svoje majke Ljube Pantović, u trenutku kad je bila učesnik u jednom rijalitiju, Aleksandra je i sama vrlo brzo krenula Ljubinim koracima. Od jednog do drugog rijalitija, Aleksandra je dogurala i do "Zadruge 2", u kojoj trenutno boravi, mada je ona svoju petogodišnju ćerku ostavila kod kuće.

Devojčica je razume se u mogućnosti da ipak vidi svoju majku, svaki put kad joj upale TV, gde Aleksandra vrlo često ističe i to kako je uzorna majka, te osoba visokog morala, koja shodno tome zahteva i odgovarajući tretman kada je reč o muškarcima, ali i o ostalim učesnicima.

foto: Printscreen

Tu je zatim i bosanka Zerina Hećo, koja je takođe zbog rijalitija u kojima je učestvovala već neko vreme odvojena od svoje ćerke.

foto: Printscreen

Da li one zaista imaju toliko visoko mišljenje o sebi kao što govore, kakav uticaj i posledice njihove životne odluke imaju kasnije na njihovu decu, ali i njihovo eksploatisanje u medijima na mlađe generacije kojima ovakve osobe sve više služe kao uzori, i o rijalitijima uopšte danas, govori za Espreso poznati novinar i psiholog Dragan Ilić. On nam je za početak pojasnio o kakvim je psihološkim profilima ovde reč.

"Prema pravilima većine rijaliti programa, prilikom selekcije bi takmičari morali da prođu osnovnu psihološku dijagnostičku trijažu. Naime, osobe kod kojih bi mogli da očekujemo psihološke probleme izazvane izolacijom ne bi bilo etički dovesti u takvo okruženje. Naravno da ćete od svih kandidata dobiti saglasnost za učešće uz odricanje bilo kakve odgovornosti produkcije, međutim, pokazalo se da ukoliko žele da napuste šou moraju da plaćaju astronomske kazne. Vi se, dakle možete naći u psihološki opasnom okruženju, bez mogućnosti da odete. Tu su takođe bile maloletne osobe, lečeni pacijenti i čak bebe. U svakoj zemlji bi to bilo sankcionisano. Nažalost, novac je ovde presudan faktor, uz političku zaštitu" - kaže Ilić i dodaje:

"Većina takmičara već ima iskustva u rijaliti programima. To su “igrači“ što znači da će se ponašati u skladu sa instrukcijama produkcije, stvarajući konfliktne situacije -na dugme. Slično je sa premijama koje dobijaju za svaku vrstu pokazivanja intime, odnosno golotinje , kao i eksplicitnog seksa. Produkcija paralelno “igra“ sa nekoliko “parova“ stvarajući situacije i prati reakcije publike. Tako je u jednom trenutku u žiži ljubavni trougao, u drugom svađa dva ili više učesnika, tuča, pokušaji suicida, odnosi sa porodicom van Zadruge ili Parova itd" - zaključuje on.

foto: Printscreen

Kako se međutim ipak dešava da se ljudi, tj. gledaoci ipak često identifikuju sa ovakvim osobama, on objašnjava:

"Mislim da je prirodan interes za ljudske odnose, mi smo socijalna bića. Ovde se samo manipuliše živim ljudima, to je kreirana realnost, nešto sasvim drugačije od glume. Nakon filma ili predstave glumac se vraća u svoj život, ovde likovi ostaju “u ulozi“. To je za neke od njih veoma opasno, jer nema granice između rijaliti šou programa i njihovih prethodnih života. Na pitanje kakav ipak treba da si profil ličnosti da bi odlučio da svoju tek rođenu bebu dovedeš u rijaliti šou i kakve su posledice na to dete kasnije, Dragan Ilić kaže:

"Nažalost- mislim da se profili takmičara najviše poklapaju sa našim političarima. Ista konfuzija između javnog i privatnog, odnosno njihove javne persone i ličnih života. Prodaja intime. Strašno je kada se u tu trgovinu uključi i dete ili bilo koji drugi član porodice. Rijaliti je u Srbiji porodični biznis. Ovakvi eksperimenti su u nauci zabranjeni. Za mene je iznenađenje bio razgovor jedne majke sa ćerkom koja je posle serija napijanja, raskinula sa dečkom i sekla vene. U telefonskom razgovoru je podržala da “izdrži do kraja“. Ne znam kako da objasnim ovaj roditeljski savet. Za majku je učešće u rijalitiju - gde vidi svoju ćerku tokom seksa, opijanja, povraćanja i suicida- uspeh. Jer je poznata i plaćena za to."

foto: Printscreen Youtube

A na pitanje kako sprečiti loše uticaje na mlade generacije i zaštiti ih od posledica, Dragan odgovara:

"Stvari su u suštini veoma jednostavne. Ja bih samo želeo da se primenjuju pravila za emitovanje rijaliti programa. Ne pre 23h i posle 6 ujutru. Samo za gledoce iznad 18 godina i sa ograničenjem oglašavanja kakvo postoji za bilo koji drugi program. Time bi se rijaliti sveo na svaki drugi program za odrasle- pa ko voli nek izvoli. Naravno, ni jednoj televiziji u Srbiji se onda emitovanje ne bi isplatilo, jer mi rijaliti gledamo praktično bez ograničenja 15 časova dnevno. Pitajte se samo, zašto".

Bonus video


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.