Znate li šta je dekupaž? Žene neprestano pričaju o njemu, a evo i zašto (FOTO)

restauracija sa stilom

Znate li šta je dekupaž? Žene neprestano pričaju o njemu, a evo i zašto (FOTO)

Od babe nikada ne može da bude devojka, ali se pohabanom nameštaju ili starim predmetima iz kuće može vratiti sjaj, pa čak i napraviti atraktivnijim
Objavljeno:

Pohabala vam se komoda, a za novu nemate para? Našli ste prababinu kutiju za nakit koju je zub vremena baš načeo? Nerviraju vas beživotne saksije boje cigle? Isekla je peškire na trake i napravila nešto jednostavno i praktično! (VIDEO) Sve to može veoma lako da se promeni zahvaljujući - dekupažu. Besparica, ali i ljubav prema starim stvarima, načinili su od te tehnike pravi hit.

Filip Plavčić
Dekupaž je nešto poput šminanja, s tim što objekat šminkanja nije lice već predmeti, saksije, police, komode, fotelje, staklene površine. Iako od babe nikada ne može biti devojka, stari pohabani predmeti se mogu ulepšati. Makar da se na prvi pogled ne primeti da su praiskonski.
Kako bismo otkrili tajne dekupaža, posetili smo umetničku školu "Đuro Salaj". Devojke i žene u radionici strpljivo uče ceo proces ove ne tako komplikovane, a veoma korisne tehnike.
Dekupaž se uglavnom radi salvetama, ali i može i drugim vrstama papira na kojima se štampaju različite slike i motivi. To mogu biti čak i novine, razglednice, kanap, fotografije... - Sada radim na saksiji za cveće. Salvetom koja ima cvetni dezen ću ukrasiti staru saksiju. Za veoma malo para ću promeniti ambijent moje sobe - objasnila nam je jedna od polaznica kursa.
Filip Plavčić
Da bi se materijali pričvrstili na predmet koji se ulepšava koriste se lepak, akrilne boje ili lak. Naravno, potrebno je i nešto čime ćete sve to nanositi - četkice, sunđeri, valjci, pa čak i stara krpa može da posluži.
Druga pozlaznica pažljivim pokretima priprema crtež koji će naneti na daščicu i tako načiniti podmetač za čašu. - Opušta mi živce, zanimljivo je i korisno, dodaje ona.
Filip Plavčić
U umetničkim školama za ovim radionicama vlada pomama. Razlozi za to nisu samo nedostatak novca i što je ovo interesantan i koristan hobi. Veliku većinu polaznica kursa motiviše zarada od dekupaža. Da, platiće kurs, ali će taj novac vratiti jer se na unikatnim predmetima urađenim ovom tehnikom može lepo zaraditi.
Na sajtovima za kupovinu i prodaju može se naći veliki broj ovih predmeta po veoma pristupačnim cenama i mnogi za male pare tu opremaju kuću ili kupuju poklone za najdraže. Pa, kad su već ručni rad i unikati uvek na ceni, zašto uz malo truda i veštine ne biste napravili nešto čemu će se svi diviti. A, vi, psssst, ne pominjite da ste to našli na prašnjavom tavanu vaše bake. (Suzana Trajković)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.