POLICIJA KONTROLIŠE VIŠE NEGO RANIJE: Evo koji je ispravan način na koji se UTVRĐUJE NIVO ALKOHOLA U KRVI!
Nivo alkohola u krvi, Foto: Filip Plavčić

vozači, obratite pažnju!

POLICIJA KONTROLIŠE VIŠE NEGO RANIJE: Evo koji je ispravan način na koji se UTVRĐUJE NIVO ALKOHOLA U KRVI!

Propisi koji su na snazi, znatno su rigorozniji prema onima koji voze pijani nego ranije

Objavljeno:

Uskoro počinje sezona slava, pa će i policija intenzivnije kontrolisati prisustvo alkohola u organizmu vozača, a propisi koji su na snazi, znatno su rigorozniji prema onima koji voze pijani nego ranije.

Kako se proverava tačnost

U skladu sa našim meteorološkim propisima, svako merilo pre korišćenja, pa tako i etilometar, najpre mora dobiti odobrenje tipa koje izdaje nadležna državna institucija, a to je Direkcija za mere i Savedragocene metale. Odobrenjem tipa se potvrđuje da se neki merni uređaj može koristiti, ali tek pošto se u akreditovanoj laboratoriji obavi prvo overavanje kojim se potvrđuje da je merilo u skladu sa odabranim tipom, odnosno da je usklađeno sa propisanim meteorološkim zahtevima, što znači da je ispravno za upotrebu u naznačenom periodu. Osim toga, prema važećem Pravilniku o vrstama merila koja podležu zakonskoj kontroli, obavezno se svakih šest meseci vrši i redovno overavanje koje obuhvata pregled i žigosanje merila, kao i izdavanje uverenja o overavanju. Donedavno, to se činilo samo jednom godišnje, ali je ovaj pravilnik sada usklađen sa evropskom praksom, kao i sa normativima savremenih etilometara, čiji proizvođači i sami navode da su kontrole neophodne na svakih šest meseci.

I prva i redovna overavanja obavljaju ovlašćene laboratorije, akreditovane od strane Direkcije za mere i dragocene metale, a jedna od njih je laboratorija Centra za motorna vozila.

- Pri redovnom overavanju, obavezno proveravamo da li merilo funkcioniše u granicama dozvoljene greške specijalnim uređajem koji simulira vlažni izdah ispitanika. Imamo posebne kalibratore, odnosno generatore vlažnog izdaha koji funkcionišu kao temperaturna kupatila u kojima se na temperaturi od 34 stepena Celzijusova, kondicioniraju specijalni referentni rastvori sa unapred poznatom količinom alkohola i stvara se zasićena para etanola. Te rastvore nabavljamo od Direkcije za mere i dragocene metale koja ih proizvodi i sertifikuje - objašnjava Vladan Škerović, tehnički direktor u Centru za motorna vozila AMS Srbije.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/SAT)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.